Hürriyet yazarı Cansen'in faiz cehaleti

Hürriyet yazarı Ege Cansen'in 'faiz cehaleti' okuyucuyu güldürdü. Faizin 'yanlış yorum'la yasaklandığını sanan Cansen Türkiye tarihini de DP ve Ak Parti'den ibaret sanıyor

Hürriyet yazarı Cansen'in faiz cehaleti
Hürriyet yazarı Cansen'in faiz cehaleti
GİRİŞ 11.02.2012 12:00 GÜNCELLEME 11.02.2012 12:00
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Hakan Göksel'in haberi

Hürriyet yazarı Ege Cansen Cumartesi günü Hürriyet'deki köşesinde "Sukuk: Bono çıkarmanın Arapçası" başlıklı yazısında büyük bir hataya imza attı.

Önce konu hakkındaki bilgi eksikliğini gözler önüne serdi, sonra AK Parti’nin ekonomide başarısının tek kaynağını yabancı sermaye girişi gösterdi, NATO’dan örnek vererek Libya olayında çark etmekle suçladı.

Hızını alamayan Cansen Marksist gözlükler takıp Demokrat Parti dönemine kadar uzandı, 1954’te çıkarılan ‘Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu’ndan girdi, işçi sömürüsünün önleyen sendikal yapılanmaya övgüler saydı.

1954’ten 2003’e atlayan Cansen yabancı sermayeye dayalı kalkınma modelini eleştirdi. İroni ile ‘Sukuk’a cevaz verdi.

Cansen sonunu da ‘kulluk’ dersi ile yazıyı bağladı. Düğmeyi baştan yanlış ilikleyen Cansen’in hep bir düğmesi açıkta kaldı.

Sözde faizsiz bankacılığın yeni enstrümanı ‘Sukuk’u eleştiren Cansen yazısının giriş kısmında “Sukuk Arapça’da ‘ödeme sözü içeren belge’ anlamına gelen ‘sakk’ kelimesinin çoğuludur. Altın para döneminden kalma yanlış bir yoruma göre, İslam’da faiz yasaktır…” diyor.

Cansen ‘faiz’in “Altın para döneminden kalma yanlış bir yorum” yüzünden yasak olduğunu sanıyor. Oysa faiz ile ilgili yasak Kur’anı Kerim’de “Bakara Suresi’nde (275-276-278-279. Ayetlerinde) Ali İmran Suresi’nde (130. Ayette) Rûm Suresi’nde (39 Ayette) vb ayetlerde defalarca geçiyor.

Cansen Ak Parti iktidarı döneminde sermaye girişinin tüm Cumhuriyet tarihi boyunca en yüksek rakamlar olduğu bilgisine de sahip görünmüyor.

Türkiye ekonomisinin Demokrat Partili ve Ak Partili yılları dışında diğer iktidarlar yokmuşçasına ve ekmek karnelerini, gaz ve tüp kuyruklarını hatırlamayan Cansen, son olarak cari açık için alınan tedbirlerle gerilediğinin farkına varmayıp, Sukuk’un amacının cari açık finansmanı olduğunu öne sürüyor.

Cansen’in yazısının sonuna eklediği  ‘Kul kanar, Allah kanmaz’ son sözü tam bir ironi örneğini gözler önüne seriyor…

KAYNAK: HABER 7
YORUMLAR 2
  • Hasan 12 yıl önce Şikayet Et
    FAIZ ARTIK DUNYA EKONOMISI TEHDIT EDIYOR..... Yeni dunya duzeninde faizin yeri yok! Cunku buyuk ulkeler bunun yuzunden eritiliyor! Bunun basina ceken Illuminati bundan besleniyor! Dunya bankasi Turkiyeyi cember altina almaka istiyor! Merkez bankasi bunu gordu ve faizden cark etti!
    Cevapla
  • levent 12 yıl önce Şikayet Et
    Butun umutları. AKP ekonomıyı batırsın krız olsun devaluasyon olsun mıllı gelır dussun bızde paldır kuldur ıktıdara el koyup turkıyeyı surıye gıbı azınlık laıkcılerın cogunluk muslumanları katlettıgı bır sısteme sokalım - bunun ıcın faız lobısı ısraıl pkk ergenekon ne varsa hepsı ıle ısbırlıgı yapmaktan cekınmezler - ama yok oyle yagma mustesarımızı yedırmeyız - darbelere engel olan kım varsa bu mıllet onun yanında 28 subat yalakalarının karsısındadır
    Cevapla