14 şubat satışları ikiye katladı

Kesme çiçek üretiminde söz sahibi kentlerden Yalova'da, soğuk hava yüzünden yarı yarıya düşen satışlar Sevgililer Günü dolayısıyla satışlar ikiye katlandı.

14 şubat satışları ikiye katladı
14 şubat satışları ikiye katladı
GİRİŞ 10.02.2012 12:00 GÜNCELLEME 10.02.2012 12:00

Kesme çiçek üretiminde söz sahibi kentlerden Yalova'da, soğuk hava yüzünden yarı yarıya düşen üretimin yol açtığı boşluk ithalatla karşılanırken, yaklaşan Sevgililer Günü dolayısıyla satışlar ikiye katlandı.

Bir çiçek üretim ve pazarlama kooperatifinin Yalova Şubesi Mezatı'nda yaklaşan 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi hareketli günler yaşanıyor.

Kooperatifin Yalova Şube Müdürü Fevzi Alton, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mezatta yaklaşık 50 çeşit çiçeğin açık arttırma ile satışının yapıldığını belirtti.

Alton, mezatta Yalova, Antalya, İzmir ve Mersin'de üretilen çiçeklerin satışa sunuluğunu kaydederek, kooperatifin Türkiye genelinde 16 şubesi bulunduğunu, Yalova Şubesi'ne birçok ilden çiçekçilerin ürün almak için geldiğini kaydetti.

Soğuk üretimi düşürdü

Tüm yurtta etkili olan soğuk hava nedeniyle üretimin düştüğünü, bu nedenle ithal çiçeğin bu yıl bol miktarda yurda getirildiğini anlatan Alton, şöyle konuştu:

''2 aydır soğuk hava nedeniyle üretim yarı yarıya düştü. Yurt dışından bu yıl özellikle gül ithalatı yapıldı. Türkiye'deki gülün 3 misli dışarıdan geldi. İthal gül gelmeseydi fiyatlar yüzde 300 artardı.

Fiyatlar geçen sene Sevgililer Günü'nde yaşanan artışla aynı paralelde oluyor. Yüzde 100 bir artış var. Bu hafta normal zamanlarda ortalama 25 liradan satılan gülün demeti 50 TL civarında alıcı buluyor.''

Satışlar ikiye katlandı

Alton, Yalova'daki üreticilerin Sevgililer Günü'nde Türkiye'nin çiçek ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığına dikkati çekti.

Yalova Çiçek Mezatı'ndaki satışların Sevgililer Günü haftası nedeniyle hareketlendiğini belirten Alton, şunları kaydetti:

''Satışlarımız yaklaşık 2'ye katlandı. Normal zamanlarda günlük 50 koli olan satış, Sevgililer Günü öncesinde günde 90-100 koliye kadar çıktı.

Ortalama haftalık 150 koli olan satışımızın bu hafta da 300-400 koli olması bekleniyor. Ürün eksiği nedeniyle bu rakamlar böyle. Geçtiğimiz senelerdeki Sevgililer Günü'nde satışımız 3'e katlanıyordu.''

KAYNAK: AA