Memura 150 avrodan yüksek hediye yasak!

İtalya Başbakanı Mario Monti, yayımladığı bir genelgeyle pek çok devlet dairesinde uyulması gereken tasarruf kurallarını belirledi. Memura hediye için sınır verdi.

Memura 150 avrodan yüksek hediye yasak!
Memura 150 avrodan yüksek hediye yasak!
GİRİŞ 09.02.2012 13:48 GÜNCELLEME 09.02.2012 13:48

İtalya Başbakanı Mario Monti, yayımladığı bir genelgeyle pek çok devlet dairesinde uyulması gereken tasarruf kurallarını belirlerken, bunlardan biri de memurların 150 Avro'nun üzerinde hediye kabul etmemesi oldu.

Başbakan Mario Monti, bugün ABD'ye gerçekleştireceği resmi ziyaret öncesi, tasarruf tedbirleri kapsamında, kendisine bağlı olan başbakanlık, ekonomi bakanlığı ve bunların alt kuruluşlarındaki harcamaları azaltmak maksatlı etik kurallardan oluşan bir genelge yayımladı.

Monti'nin tasarruf genelgesinde, memurların 150 Avro'dan yüksek hediye kabul etmesi yasaklanırken, konferanslar, açılışlar ve kutlamalar gibi etkinliklere de sınırlama getirildi.

Tasarruf tedbirlerinden, savunma planlarının da etkilenmesi bekleniyor. Yüksek Savunma Konseyi Başkanı ve aynı zamanda Savunma Bakanı olan Giampaolo di Paola'nın, savunma harcamalarında da kesintilerin olmasını ''kaçınılmaz'' olarak değerlendirmesi, gündemdeki F35 savaş uçağı alımı projesinde; sipariş azaltılmasının olabileceği şeklinde yorumlandı.

İtalya'da yüksek değerde hediye kabul edilmemesi konusunda 2007 yılında, dönemin başbakanı Romano Prodi tarafından konulan etik kuralla, değeri 300 Avro'yu aşan hediyelere yasak getirilmişti. Bu kuralın bir örneği de İngiltere'de bulunuyor. Adada, bakanlara verilen ve değeri 140 sterlinin üstünde olan hediyeler, başbakanlığa emanet ediliyor.

Monti'nin ABD ziyareti

İtalya Başbakanı Monti, bugün Beyaz Saray'da, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşecek. İkilinin gündeminde Avrupa'daki mali borç krizi, İtalya'nın ekonomik büyümesi olacağı, İran'ın nükleer faaliyetlerinden Suriye'deki gelişmelere uluslararası alandaki konuların da konuşulabileceği ifade edildi.

Monti'nin ABD'deki temasları sırasında başkent Washington'un yanı sıra New York'a da geçerek, mali-finans çevreleriyle biraraya geleceği bildirildi.

Bu arada, İtalyan ''La Stampa'' gazetesine bir demeç veren başkan Obama, İtalya'nın Monti'nin liderliğinde borç açığını azaltmak ve büyümeyi geliştirmek için etkileyici adımlar attığını belirtti.

İtalya'nın, Afganistan'da NATO komutasında yer alan uluslararası güçte, merkezi bir rol aldığını dile getiren Barack Obama, "İtalyan halkının bu hayati misyondaki desteğini takdir ediyoruz" dedi. Obama, İtalya ile Afganistan arasında kısa bir süre önce imzalanan uzun vadeli stratejik ortaklık anlaşmasını da memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

KAYNAK: AA