Asgari Ücretliye 'intibak' yok iddiası

İntibak düzenlemesi ile eski ve yeni emekli asgari ücretli arasındaki makas açılıyor. 2000 yılından önce emekli olan bir işçi emeklisinin maaşı çerez parası bile olmayacak!

Asgari Ücretliye 'intibak' yok iddiası
Asgari Ücretliye 'intibak' yok iddiası
GİRİŞ 06.02.2012 14:35 GÜNCELLEME 06.02.2012 14:35
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Hüseyin Özay'ın haberi

İntibak Yasası ile birlikte 2000 yılından önce emekli olanların maaşı bin 159 liraya çıkacak. Ancak asgari ücretten prim ödeyen 8.3 milyon kişi, yeni emekli olduğunda maaşı 690 lirada kalacak.

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK), 2000 yılından önce emekli olan 1.9 milyon kişinin maaşında artış sağlayacak İntibak Yasa Tasarısı’nın hazırlıkları sırasında, önümüzdeki yıllarda emekli olacak işçilerin de durumu masaya yatırıldı.

Yapılan çalışmada, şu anda ödenen primlerinin yüzde 48’nin asgari ücret üzerinden olduğu belirlendi.

Bu da önümüzdeki yıllarda emekli olacak olan milyonlarca işçinin, en alt düzeyden maaş almasına neden olacak.

2012 yılı Ocak ayı rakamlarına göre, primleri asgari ücretten yatırılan bir işçi sadece 690 lira emekli maaşı alabilecek.

İntibak düzenlemesi ile, 2000 yılından önce emekli olan ve primleri asgari ücretten ödenen bir işçi emeklisinin maaşı ise bin 159 liraya kadar çıkacak.

Bu da, yeni emeklileri ile eski emekliler arasında makasın açılmasına yol açacak.

Yeni emeklilere formül aranıyor

İntibak düzenlemesinin hazırlıkları sırasında ortaya çıkan “asgari ücretli işçi” sıkıntısı, yaklaşık 8.3 milyon çalışanı ilgilendiriyor. İleride yeni bir intibak ihtiyacı oluşmaması için ekonomi yönetimi yeni emekli olacaklarla ilgili formül arayışlarına başladı.

Bu çerçevede, asgari ücret üzerinden emekli olacakların taban aylığının yükseltilmesi üzerinde duruluyor. Formül hayata geçirilirse, sadece 2000 yılından önceki emekliler değil, yeni emekliler de daha yüksek maaş alma imkanı elde edecekler.

SGK’nın konuyla ilgili tespitleri

2000 öncesi sistemde sosyal devlet ön planda tutulurken, 2000 yılı sonrası sistemde ise sigortacılık ön planda tutularak, emekli maaşları sisteme yapılan katkıyla orantılı hale getirilmiştir.

Şu anda ödenen primlerin yüzde 48’i asgari ücrettendir. Bu nedenle 2008 yılından sonra bağlanan aylıklar giderek düşecektir.

İntibak düzenlemesi ile 869 TL’yi iyileştirirken, önümüzdeki yıllarda 690 TL aylık ödemek gibi gariplikle karşı karşıya kalacağız. Bu nedenle, asgari ücretten emekli olacakların taban aylıklarında da iyileştirme yapılması gerekiyor.”

Adabank’ı alacak ortaklar testten geçti

BANKACILIK sektöründe merakla beklenen BDDK’nın Adabank satışıyla ilgili onay sürecinde sona gelindi. BDDK uzmanlarının, Adabank ihalesini 75 milyon dolar bedelle kazanan G Capital Danışmanlık’ın ortaklarıyla ilgili yaptığı inceleme tamamlandı.

Ortaklık, güvenlik ve finanssal güç açısından bir çok teste tabi tutuldu. Yapılan testlerde, Adabank’ın yeni sahiplerinin, kriterleri tutturduğu öğrenildi. Uzmanlar raporları önümüzdeki günlerde kurul üyelerine sunulacak. BDDK onay verirse TMSF, Adabank’ı devredecek.

TMSF: Yedi personel kurumlara gönderildi

GEÇTİĞİMİZ hafta yayınlanan TMSF’de personel tasfiyesinin başladığına yönelik haberle ilgili TMSF’den açıklama geldi.

Açıklamada kurumla ilişkileri kesilen personel sayısının 15 değil 7 olduğunu bildirdi. Açıklamada “11 Ocak 2011’de çıkan yeni yönetmelik çerçevesinde verimli çalışma için dairelerin birleştirilmesi kararlaştırılmıştır.

Yapılan düzenlemeyle kurumumuzda geçici olarak görevlendirilen bağlı şirketlere mensup personele ihtiyaç duyulmadığından ilgili şirketlerine geri gönderilmesine karar verilmiştir” denildi.

Teşhiri duyan yardımı yaptı

“TEŞHİR kararı”, deprem yüzsüzlerini korkuttu. Van depreminin ardından düzenlenen ve 19 televizyonun destek verdiği kampanyaya katılarak, yardım taahhütünde bulunan bir çok iş adamının yardım sözünü tutmadığı ortaya çıkmıştı.

Devlet de söz konusu iş adamlarını teşhir etme kararı aldı. Kararı duyan bir çok iş adamı, sözlerini tutmak için bankalara koştu. Hatta bazı iş adamları da vaatlerinin üzerinde yardımda bulundu. Söz konusu yardımlarla birlikte, Van depremi için açılan hesaplarda toplanan para tutarı 302 milyon liraya ulaştı.

Basında çıkan teşhir haberlerinin ardından ise hesaplarda yaklaşık 70 milyon liralık artış oldu. Yetkililer, söz verdiği halde yardım vaadini yerine getirmeyen ise çok az kişinin kaldığını bildirdiler.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 6
  • dursun hoca 12 yıl önce Şikayet Et
    Kılavuzumuzu değiştirin. Yani bazen hayret ediyorum,birçok şey iyi giderken bir bakıyorsunuz biranda hersey tepetaklak oluyor,alın iste intibaı garabetini,ya size kim kılavuzluk ediyor,neden emekliler arasinda her yil adaletsizlik yapıyorsunuz,ne demek işçi emeklisi,bagkur emeklisi memur emeklisi,bir paylaşım yapılacaksa heryil bütçe imkanları içerisinde tüm emeklilere su kadar zam dersiniz olur biter,bu ne adaletsizlik,sizin adaletiniz sadece isminizdemi var,neden milleti kendinize lanet okutturuyorsunuz,herkese aynı zammı verin adaletsizlik olmadıgı icin beddualar gecersizdir,ama sizin yaptığınız bir zulumdur ve korkarimki sizide burgun vuracak,
    Cevapla
  • Mehmet TOKUÇ 12 yıl önce Şikayet Et
    BİR HAYIR YAPTINIZ TAM YAPIN. İntibak yasasının kapsamına LÜTFEN 2000- 2008 tarihleri arası emekli olanlarıda dahil edin çünkü doğrusu bu bu kanun çıktığında bahsettim yıllarda emekli olanlarla intibak yapılmış emekli arasında fark olacak yani 2000 den sonra emekli olanı geçecek bu ne perhis be ne lahan turşusu
    Cevapla
  • hasangulten 12 yıl önce Şikayet Et
    NERDESİN NECMETTİN BABA. Rahmetli sayın Erbakan Hocamızın şimdi gerçek bir müslüman olduğunu daha iyi anlıyorum. islamın ayrımcılık günahtır ,herkese eşit davranın ilkesine ne kadar bağlıymış ki ,kimseyi ayırmadan yine islamın CÖMERTLİK ilkesine uyarak herkese kimseyi ayırmadan YÜZDE 50 ZAM yapmıştı. ya şimdikiler,sözde müslümanlık taslayıp--- insan ayırıyor eşit davranmıyor,insanların arasına nifak tohumları sokuyorlar.
    Cevapla
  • MEHMET AKCA 12 yıl önce Şikayet Et
    BÜROKRAT MAAŞLARI. sayın haber 7 com yetkilileri,hükümet asıl uçurumu bürokrat maaşlarına khk ile bir gecede 1500-2000 tl zam yaparak oluşturdu. bunu yapanların hiç mi vicdanı sızlamadı. bugün bir şef ile şube müdürü arasında 1000 tl fark var. şube müdürü ile daire başkanı arasında 1500 tl fark var. ayıp ayıp bir avuç azınlığı mutlu edeceğiz derken alttakileri eziyorlar. Yazıklar olsun hakkımızı helal etmiyoruz. Bunun vebalini nasıl verecekler. Lütfen bu bürokratlara yapılan ballı zammı gündeme getirin. ne sendikalar ne muhalefet ne de medya bu konuya değiniyor.
    Cevapla
  • HalitBinVelit 12 yıl önce Şikayet Et
    Yazık ! intibak yasasının amacı dengeyi sağlamak ama...... ..ne hikmetse Emekililer arasındaki maaş uçurumunu dahada açacak hiç yapmasalar daha iyiydi,bir çözüm aranıyor deniyor bunun çözümümü olur Tüm emeklileri kapsatacaksınız o zaman eşitlik sağlanır ama siz 2000,den önce sonra diye bu işi iyice sulandırdınız kaş yapayım derken göz çıkardınız! ve sonucunda Ak parti intibak yasasını eline yüzüne bulaştırdı?.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle