Mirasla küçülen toprağa 3 formül

Hükümet uzun süredir üzerinde çalıştığı tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmemesine ilişkin yasa tasarısını olgunlaştırdı.

Mirasla küçülen toprağa 3 formül
Mirasla küçülen toprağa 3 formül
GİRİŞ 06.02.2012 12:59 GÜNCELLEME 06.02.2012 12:59

Tarım Bakanı Mehdi Eker, hazırlanan yasa tasarı taslağında ailelere üç formül önerileceğini belirtirken, bunları, “ya aile bireylerinden işi bilen biri diğerlerinin hisseteleri alıp işletecek, ya aile şirketleri gibi şirketler kurulacak ve herkes hakkı oranında pay alacak ya da anlaşma sağlanamazsa mahkeme kayyım gibi bir aile bireyini işletmeden sorumlu tutacak” şeklinde sıraladı.

Eker, TBMM kulisinde bazı gazetecilerle sohbetinde, hükümetin gündeminde uzun süredir bulunan ve ne zaman gerçekleşeceği hep tartışma konusu olan tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engelleyecek yasa tasarısı hakkında son gelişmeleri anlattı.

Eker, “Arazinin toplulaştırılmasıyla tarım arazileri daha düzenli hale geliyor. Ekipman kullanımı daha verimli oluyor. Bu da maliyeti azaltıyor. Türkiye’de ortalama tarım işlemesi 5.5 hektar. Avrupa’da 27 ülkenin tarım işletmesi ortalaması 17.5 hektar. Gerisini siz düşünün” dedi.

Evlad-ı ekber uygulaması...

Türkiye’de de miras yoluyla arazilerin bölünmesinin tamamen yasaklayan bir yasa çalışmayı tamamlamak üzere olduklarını belirten Eker, düzenlemeler hakkında şu bilgileri verdi:

“Tarım reformu kapsamında miras hukukunda da değişiklik yapılıyor. Üç formül var. Birinci uygulamada, ya bir kardeş diğerlerinin hisselerini satın alır. Hisseleri satın alan kişiyi desteklemek için ‘Tarımsal Arazi Edindirme Ofisi’ kurup, kredi temin edeceğiz.

İkinci olarak aile şirketi kurulur. Herkes mirası oranında ortak olur. İngiltere’deki gibi büyük evlat (evlad-ı ekber) veya içlerinden işi iyi bilen birine özgüleme yapılır. Bu kişi diğer mirasçılara gelirden pay öder. Üçüncüsü de anlaşma sağlanamazsa mahkeme devreye girer, kayyım gibi mirasçılardan birini tayin veder ve o işletir.”

KAYNAK: MİLLİYET