Gıdaların raf ömrünü uzatan ambalaj

Sakaryalı girişimcinin KOSGEB'ten aldığı inovasyon desteği ile geliştirdiği ambalajlama makinesi, UV ışınlarıyla dezenfekte ettiği gıdaların raf ömrünü uzatıyor.

Gıdaların raf ömrünü uzatan ambalaj
Gıdaların raf ömrünü uzatan ambalaj
GİRİŞ 02.02.2012 17:05 GÜNCELLEME 02.02.2012 17:05

Ambalajlama makineleri üretimi yapan Melih Güreş'in 1 yıl süren ARGE çalışmaları sonucunda geliştirdiği ambalajlama makinesi gıdaların raf ömrünün uzatılması için üç aşamalı dezenfekte imkanı sunuyor.

Ambalajlama makinesinin KOSGEB'in desteğiyle 40 bin liraya geliştirilen prototipi, ilk aşamada gıda maddelerini ultraviyole ışınlarla bakterilere karşı dezenfekte ediyor, ikinci aşamada ambalajın içindeki oksijen vakumla çekiliyor ve son aşamada pakete azot veriliyor.

Güreş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KOSGEB'ten aldığı inovasyon desteğiyle bir yıl süren ARGE çalışmalarıyla makineyi geliştirdiğini söyledi.

Güreş, KOSGEB'ten gelen uzman heyetin makineyi inceleyerek onay verdiğini, KOSGEB aracılığıyla patent başvurusunda bulunduklarını belirterek, ''Daha önce gördüğüm bir makineden esinlenerek bu yeni prototipi geliştirdim. Diş hekimlerinin dezenfekte işlemi için kullandıkları ultraviyole ışınları, ambalajlama makinesine uyarlamayı düşündüm.

Cihazın çizimlerini yaptım ve KOSGEB'e başvurdum. Projeyi değerlendiren KOSGEB yetkilileri, piyasada benzeri bir makinenin bulunmadığını belirterek, bana çalışmamda destek olacaklarını söylediler'' dedi.

Makineyi geliştirmek için bir yıl boyunca çalıştığını ifade eden Güreş, prototipini geliştirdikleri makineyi süt ürünleri üreten bir tesiste test ettiklerini söyledi.

Güreş, makinenin bir ürünü 9 saniyede ambalajlayarak zaman tasarrufu sağladığını kaydederek, ''Sisteme ambalajlanması istenilen ürün konulduğunda, öncelikle ultraviyole ışınlarla bakterilere karşı dezenfekte ediliyor.

Ardından Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP) sistemiyle vakumlama işlemi yapılıyor. Mikrobiyel aktiviteyi indirgeyen bu yeni hibrit teknoloji sayesinde gıdaları yüzde 50 daha uzun ömürlü yapmak artık mümkün olacak'' diye konuştu.

KOSGEB'ten 22 bin 500 liralık inovasyon desteği alarak makinenin prototipini 40 bin liraya mal ettiklerine dikkati çeken Güreş, makinenin sunduğu avantajlarla üreticilerin ürünlerinin raf ömrünü uzatmak için koruyucu madde kullanmak zorunda kalmayacaklarını savundu.

Makinenin test edildiği firmanın gıda mühendisi Nagihan Avcı ise makinenin zaman ve işçilikten tasarruf sağladığını belirterek, ''En önemlisi de gıdaların daha hijyenik olarak paketlenmesinde bize avantaj sağlamış oluyor.

Üç kademeli gıdada koruma sağlamış oluyoruz. Şu anda hiçbir makinede bulunmayan, ultraviyole ışınlara maruz kalarak mikrobiyal yükün indirgenmesi sağlanıyor. Bir diğer aşamada da vakumlama yapılıyor ve 'gıda gazları' dediğimiz, MAP sistemiyle paketleme sağlanmış oluyor. 

Daha önce çok sayıda işçiyle yaptığımız işi daha az sayıda işçiyle yapıyoruz. Daha çok işi daha az zamanda yapmış oluyoruz'' şeklinde konuştu.

Avcı, makinenin ürünlerin raf ömrünü uzattığını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA