BOTAŞ, gaz kesmeyecek

Yüksek gaz çekimi nedeniyle ortaya çıkan sorunları çözmeye çalışan BOTAŞ, bu yıl gaz basıncını artıran kompresörlerin inşaatlarını tamamlayacak.

BOTAŞ, gaz kesmeyecek
BOTAŞ, gaz kesmeyecek
GİRİŞ 30.01.2012 15:43 GÜNCELLEME 30.01.2012 15:43

BOTAŞ, geçtiğimiz haftalarda 178 milyon metreküplük "yüksek gaz çekimi" nedeniyle yaşanan gaz basıncının tekrarlamaması için yeni bir depo üzerinde çalışıyor. Yeni depoyla gazda azalma ve basınç düşmesi sorunları 20 yıl ötelenecek. Enerji Bakanlığı ayrıca, Tuzgölü'nde depolanmış 1 milyar metreküplük gazı almaya engel olan 40 milyon metreküp çıkış basıncının ve Silivri'deki 15 milyon metreküp gaz çıkış basıncını 60-100 milyon metreküpe çıkaracak.

2013'TE SIKINTI YOK

Silivri'de 8-10 civarında kuyu açılması ve her birine kompresör konulması üzerinde duruluyor. Böylece teknik nedenlerle alınamayan gazın sisteme alınması sağlanacak. Yine BOTAŞ'ın Kırşehir/Mucur ve Eskişehir kompresörleri de bu yıl tamamlanacak. Kırşehir, Konya, Afyonkarahisar ve İzmir'i kapsayan güzergahta da kompresör istasyonu planlıyor. Bunun tamamlanmasıyla 2013 sonuna kadar teknik arıza dışında sıkıntı olmayacağı kaydediliyor.

THY gibi kendi kanunu olacak

Enerji Bakanlığı, BOTAŞ'ın kendi kanununun çıkarılması ve özerk bir statüye kavuşturulması üzerinde çalışıyor. THY, Ziraat Bankası, TRT, Halkbank gibi kendi kanunları çıkarılan kurumların devlerle mücadelesine dikkat çekilirken, konunun da Başbakan Tayyip Erdoğan ile paylaşılacağı dile getiriliyor. Bu kapsamda 'altın hisse' devlette olacak şekilde, özel sektör oyuncularının da BOTAŞ'a ortak edilmesi yöntemi üzerinde durulduğu öğrenildi.

YENİ ŞAFAK