IMF'den 'aşırı kemer sıkma' uyarısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, uygun olmayan bütçe kesintilerinin büyümeye darbe vuracağı uyarısında bulundu.

IMF'den 'aşırı kemer sıkma' uyarısı
IMF'den 'aşırı kemer sıkma' uyarısı
GİRİŞ 29.01.2012 19:42 GÜNCELLEME 29.01.2012 19:42

İtalya başbakanı AB karşıtı protestolar öngörüyor

IMF'nin kendisi ülkelerin borçlarını azaltmak için kesinti yapmaları gerektiğini vurgulayagelmişti, ancak bazı iktisatçılar kesintilerin büyümeyi baltalayacağı uyarılarında bulunuyor.

Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu zirvesindeki ana tartışma konusu borç kriziyle mücadele için doğru çözüm arayışları üzerinde odaklanıyor.

Uluslararası Para Fonu Başkanı Lagarde, kemer sıkma önlemlerinin her ülkenin kendi koşulları dikkate alınarak hazırlanması önerisinde bulunurken, bu planların her ülke için tek tip uygulanmaması gerektiğini vurguladı.

Mali konsolidasyon politikalarına ilişkin kaygılarını dile getirenler arasında ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner de yer alıyor.

Cuma günü düzenlenen oturumda konuşan Geithner, kemer sıkma önlemleri nedeniyle ''resesyon döngüsü'' riski bulunduğunu söyledi.

Yunanistan ve İspanya gibi kriz mağduru ülkeler bütçe açığını azaltmak için derin kemer sıkma önlemleri ve kesintilerle birlikte vergi arttırma politikaları uyguluyor.

Geithner, ''Avrupa'nın bazı bölgelerinde uzun süre boyunca bütçe kesintilerinde ciddi ayarlamalar dışında başka bir seçenek olmayacak'' dedi.

'Kayıp on yıl'

Öte yandan IMF Başkanı Lagarde, bazı ilerlemeler gördüklerini de söyledi. Ancak bazı önde gelen iktisatçılar ve yatırımcılar da kemer sıkma önlemlerinin çok ciddi hasar verme riskinin altını çiziyor.

Finans spekülatörü George Soros, BBC'ye yaptığı açıklamada Avrupa ekonomisinde durgunlukla geçebilecek ''kayıp bir on yıl'' tehlikesinden söz etti.

Soros, ''Almanya'nın kemer sıkma önlemleri ısrarı Avrupa Birliği'nin yerle bir edebilir'' dedi.

KAYNAK: AA