Avro bölgesinde büyüme teşvik edilecek

IMF Başkanı Christine Lagarde, Avro Bölgesi'nin bazı üyelerinin zor durumdaki bölge ekonomisini desteklemek için büyümeyi teşvik etme esnekliği bulunduğunu açıkladı.

Avro bölgesinde büyüme teşvik edilecek
Avro bölgesinde büyüme teşvik edilecek
GİRİŞ 28.01.2012 14:17 GÜNCELLEME 28.01.2012 14:17

Lagarde, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Avro Bölgesi'ne üye 17 ülkenin, borcunu azaltmak için aynı seviyede ve aynı hızda dramatik harcama kesintisi üstlenmek zorunda olmadığına dikkati çekerek, bazı ülkelerin mali konsolidasyonu sağlamak üzere tam yol ileri gitmek zorunda olduğunu, bazılarınınsa bunu yapmak için zamanı ve zemini bulunduğu vurguladı.

Söz konusu ülkelerin hangisi olduğuna, büyümenin nasıl artırılacağına ya da bu ülkelerin diğerlerinin büyümesine nasıl yardımcı olacağına ilişkin bilgi vermeyen Lagarde, bölge ülkelerinin önümüzdeki aylarda ekonomilerini birbirlerine yakınlaştırma çabalarına devam etmesi gerektiğini belirtti.

Lagarde, küresel ekonomideki istikrarın yeniden sağlanmasına destek olmak için IMF'nin daha fazla kaynağa ihtiyacı olduğunu yineledi.

IMF, 19 Ocak'ta, ağırlaşan Avro Bölgesi borç krizine karşı küresel ekonomiyi korumak için kredi kaynaklarını 500 milyar dolar artırmayı, 100 milyar dolar tutarında da koruma tamponu oluşturmayı planladığını açıklamıştı.

Fonun üye ülkelerden ek kaynak talep edeceği belirtilmişti.

IMF'nin şu anda 385 milyar dolar kredi kapasitesi bulunuyor. Avro Bölgesi ülkeleri, geçen yıl Aralık ayında IMF'ye karşılıklı kredilerle 150 milyar avro aktarmayı taahhüt ederken, Fona en fazla kaynak sağlayan ABD ise yeni bir karşılıklı kredi oluşturmak niyetleri olmadığını belirtmişti.

Fonun gerekli kaynağı elde edebilmek için özellikle Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi gelişmekte olan üyelerinden yardım talep edeceği kaydediliyor.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner dün Avrupa Birliği'nin (AB) taahhütlerini yerine getirmesi koşuluyla ABD'nin Fonun kaynaklarının artırılması konusunda düzenleme yapabileceğini açıklamıştı.

KAYNAK: AA