Türkiye ile İtalya arasında savunma işbirliği

Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar "Aldığımız geri bildirime göre, ortaya birtakım somut işbirliği fırsatları ortaya çıkıyor. Bu da gayet memnuniyet verici" dedi.

Türkiye ile İtalya arasında savunma işbirliği
Türkiye ile İtalya arasında savunma işbirliği
GİRİŞ 27.01.2012 20:06 GÜNCELLEME 27.01.2012 20:06

İtalya ile Türkiye arasında dün başlayan savunma sanayi günleri organizasyonu bugün sona ererken, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, etkinlikte ortaya birtakım işbirliği fırsatlarının çıktığını, bunun da memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Türkiye Savunma Sanayicileri Derneği ve İtalyan muadili AIAD'ın İtalya'nın başkenti Roma'daki Yüksek Savunma Etüdleri Merkezinde (CASD) düzenledikleri İtalya-Türkiye Savunma Sanayi Günleri, bugün her iki ülkenin ilgili müsteşarlarının katıldığı kapanış töreniyle son buldu.

İtalya'dan Finmeccanica başta olmak üzere 40'a yakın firmanın katıldığı toplantılara, Türkiye'den de Aselsan, TAI, Roketsan ve Havelsan gibi büyük firmaların aralarında bulunduğu 20 kadar firma, iki gün boyunca iş görüşmelerinde bulundu. Bu etkinlik kapsamında her iki ülkeden resmi heyetler de bir araya geldi.

Organizasyonun kapanış gününde, etkinliğin düzenlenmesinde katkısı bulunan iki ülkenin savunma sanayi dernekleri arasında muhtemel işbirliği alanlarına ilişkin bir niyet mektubu da imzalandı.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Türk ve İtalyan Savunma sanayilerini, sanayiciler, şirketler ve özellikle de 'KOBİ'ler boyutunda bir araya getirdiğimiz bir endüstri faaliyeti idi bu çalışma. İlk aldığımız geri bildirimler, gerek Türk gerek İtalyan şirketlerinden, gayet olumlu" dedi.

Organizasyon kapsamında pek çok iş görüşmesinin yapıldığını anlatan müsteşar Bayar, "Aşağı yukarı, 40'a yakın İtalyan şirketi ve 20 kadar Türk şirketi aralarında bir seri halinde iş görüşmeleri yaptılar. İtalyan ve Türk Savunma Sanayici Dernekleri bu görüşmeleri organize etti. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve İtalya Savunma Bakanlığı bu organizasyonunun öncülüğünü yaptı. Aldığımız geri bildirime göre, ortaya birtakım somut işbirliği fırsatları da ortaya çıkıyor. Bu da gayet memnuniyet verici" diye konuştu.

Murad Bayar, yapılan görüşmelerin daha çok şirketler düzeyinde olduğunu dile getirerek, "Yeni iş alanlarından ziyade; bir İtalyan şirketinin, Türk şirketine iş vermesi, oradaki potansiyelden faydalanması, belki rekabetçi olabilecekleri fırsatları ortaya çıkarmaları... Bu çalışma, daha ziyade işin üretim, imalat, iş paylaşımı düzeyinde" ifadelerini kullandı.

-İtalyan müsteşar Milone-

Kapanış oturumda konuşan İtalya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Filippo Milone, İtalya ile Türkiye arasındaki savunma sistemlerinin gelişimine ve üretimine dayanan işbirliğinin oldukça doğal geliştiğini belirterek, "Stratejik teknolojiler geliştirmek, ortak ilgi alanlarımızdan. Ürünlerimizi paylaşmaya yönelik güçlü bir merakımız da bulunmaktadır. Endüstriyel sistemlerdeki işbirliğimiz ve var olan sistemlerin geliştirilmesi, üçüncü dünya ülkelerinde yeni pazar olanakları sağlayabilir" dedi.

Müsteşar Milone, iki ülke arasındaki işbirliğine ise halen devam etmekte olan ATAK taarruz helikopteri projesini örnek olarak gösterdi.

Her iki ülkenin savunma ve güvenlik konusunda ortak ihtiyaçlara yönelik benzer anlayışları paylaştığını belirten Milone, gerekli durumun ise işbirliği içinde verimli, uzun süreli teknoloji üretimi olduğunu söyledi.

KAYNAK: AA