Ordu'da uranyum bulundu!

Ordu'nun sahillerindeki kumlarda stratejik önem taşıyan nadir toprak elementleri (NTE) sınıfından demir mineraliyle uranyum olduğu ortaya çıktı.

Ordu'da uranyum bulundu!
Ordu'da uranyum bulundu!
GİRİŞ 27.01.2012 15:13 GÜNCELLEME 27.01.2012 15:13
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Enerji Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nde görevli Maden Mühendisi Ö.Serdar Yıldırım ve Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Maden İşletme Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Veysel Zedef tarafından yapılan araştırmada, Perşembe’nin Efirli ve Ünye’nin batı kesimlerindeki kumsalların demir minerali açısından oldukça zengin olduğu belirlendi.

Efirli’deki sahil kumları içerisinde yaklaşık 8 milyon ton, Ünye’nin batısındaki kumsallar içinde yaklaşık 36 milyon ton manyetit rezervi tespit edildi. Yine sahil kumları içinde titanomanyetit ve NTE sınıfından monazit minerali keşfedildi.

Aynı araştırmada ise geleceğin yakıtı olarak bilinen uranyum bulundu. Uzmanların hazırladığı raporda, "Ordu ili sahillerinde yer alan Karadeniz içindeki çamurlar, bünyelerinde barındırdıkları elementler açısından da önümüzdeki yıllarda önem kazanacaklardır. Kokkolit adı verilen bir çamur milyonda 50 ppm uranyum içerir ki bu önemli bir değerdir" denildi.

Aynı uzmanların belirlemelerine göre, Mesudiye’nin Aşıklı, Keşköy, Kızılağaç, Çaltepe, Çiftlik Sarıca köyleri ile Ünye ve Fatsa’nın Göller beldesinde önemli miktarda mermer yatakları bulunduğu, ayrıca Aybastı-Tamtakır, Akkuş-Bağmalık, Akkuş-Bekteşli, Gölköy-Kızılcahasan Köyleri’nde kömür oluşumları olduğu belirlendi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • fuat ozturk 12 yıl önce Şikayet Et
    Yaşasın zengin olduk....... Şuan türkiyenin dağı taşı elmasta olsa boş.Ne bunları işleyecek,işletecek bir zihniyet nede böyle bir zihniyeti destekleyebilecek başka bir zihniyet nede kalifiye eleman var.Önemli olan varolanı ortaya çıkarmak değil,ortaya çıkarılanı değerlendirmekitr.Değerlendiremedikten sonra ortaya çıkarsan kimin umrunda.
    Cevapla