EBRD, büyüme tahminlerini revize etti

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Avro Bölgesi'ndeki borç krizi nedeniyle bölge ekonomilerindeki büyümenin bu yıl belirgin bir şekilde yavaşlamasının beklendiğini açıkladı.

EBRD, büyüme tahminlerini revize etti
EBRD, büyüme tahminlerini revize etti
GİRİŞ 24.01.2012 15:46 GÜNCELLEME 24.01.2012 15:46

EBRD'nin 29 ülkeyi kapsayan ekonomik görünüm raporunda, geçen yıl yüzde 4,8 büyüyen EBRD ülkelerinin bu yıl ortalama büyümesinin yüzde 3,1'e gerileyeceği tahmininde bulunuldu. Banka, Ekim ayında açıkladığı tahmininde, bölge ekonomisinin 2011'de yüzde 4,5, bu yıl ise yüzde 3,2 büyüyeceğini öngörmüştü.

EBRD, Avro Bölgesi'ndeki krizin derinleşmesi halinde bölge ekonomisindeki yavaşlamanın daha da artabileceği uyarısında bulunarak, bölge ekonomilerinin aynı zamanda ABD ekonomisinde beklenen yavaşlamadan da olumsuz etkileneceğine dikkat çekildi.

Borç krizinden özellikle Orta ve Güneydoğu Avrupa'nın etkileneceğine, Slovenya ve Macaristan ekonomisinin bu yıl resesyona girebileceğine dikkati çeken EBRD, Orta Avrupa ve Baltık ülkeleri için 2012 yılı ekonomik büyüme tahminini yüzde 1,7'den yüzde 1,4'e çekti.

Avro Bölgesi'ndeki borç krizinden en fazla etkilenen bölge ekonomisi Macaristan'a yönelik dış problemlerin yanı sıra iç politik hatalar yüzünden yatırımcıların güven sorunu yaşadığına dikkati çeken EBRD, daha önce yüzde 1 büyüyeceği öngörülen Güney ve Doğu Avrupa ekonomilerini bu yıl yüzde 0,6 büyüyeceğini tahmin ediyor.

EBRD, Avro Bölgesi'nden uzakta bulunan Moğolistan ekonomisinin bu yıl yüzde 14'le, Türkmenistan'ın ise yüzde 10'la çift haneli büyüme elde edebileceklerine vurgu yaparken, Ukrayna ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5 büyümesini bekliyor.

EBRD, geçen yıl yüzde 4 büyüyen Rusya ekonomisinin, borç krizine karşı dayanıklılık göstererek yüzde 4,2 büyüyeceği tahmininde bulundu.

Türkiye ekonomisinde büyüme yüzde 2,5'e gerileyecek

Avro Bölgesi'ndeki krizden Türkiye ekonomisinin de olumsuz etkilenmesinin beklendiğini belirten EBRD, geçen yıl yüzde 8 büyüyen Türkiye ekonomisinin bu yıl yalnızca yüzde 2,5 büyüme elde edeceğini tahmin ediyor.

EBRD, Türkiye ekonomisinde görülen yavaşlamanın sermaye girişi ve dış talepteki düşüşten kaynaklanabileceğinin altını çizdi.

KAYNAK: AA