Koncuk'tan Toplu Sözleşmeye eleştiri

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanun Taslağı'nın bir önceki taslaklara göre daha geri haklar ihtiva ettiğini savundu.

Koncuk'tan Toplu Sözleşmeye eleştiri
Koncuk'tan Toplu Sözleşmeye eleştiri
GİRİŞ 24.01.2012 13:19 GÜNCELLEME 24.01.2012 13:19

Koncuk yaptığı yazılı açıklamada, ''Kamu Görevlileri Sendikaları Kanun Taslağı''nın TBMM Başkanlığına verildiğini hatırlattı.

Kanun taslağının bir önceki taslaklara göre daha geri haklar ihtiva ettiğini belirten Koncuk, taslak incelendiğinde sendikalar arasında hükümet tarafından açık bir ayrım yapıldığının görüleceğini iddia etti.

Toplu sözleşmenin tarafları bölümü incelendiğinde, Memur-Sen'in her 128 bin üyesine bir temsilci, Türkiye Kamu Sen'in her 200 bin üyesine bir temsilci, KESK'in 232 bin üyesine bir temsilci düştüğünün görüleceğine işaret eden Koncuk, şöyle devam etti:

''Buna göre genel toplu sözleşmede Memur-Sen 4 temsilci, Türkiye Kamu-Sen 2 temsilci, KESK ise 1 temsilci ile temsil edilecektir. Bu durumda Memur-Sen toplu sözleşmeyi bağıtlamak hakkına sahip görünmektedir.

Memur-Sen toplu sözleşmeyi imzalamazsa Türkiye Kamu-Sen ve KESK, Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna itiraz yetkisine sahip bulunmamaktadır. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sunduğumuz, 'iki konfederasyonun beraberce itiraz yetkisi olmalıdır' teklifimiz, sayın bakan tarafından uygun görülmesine rağmen, kanun taslağında yer almamıştır.

Anlaşılan, hükümet toplu sözleşme masasında problem istememekte, masayı dikensiz gül bahçesine dönüştürmek için yandaş, hükümet kol kola formülünü hayata geçirmeye çalışmaktadır. Sendikacılık sadece masa başında yapılan görüşmelerle sınırlı bir faaliyet değildir.

Masada kamu çalışanlarının pazarlanmasına diğer sendikaların, iş buraya kadarmış ne yapalım diyeceğini hiç kimse beklememelidir. Esasen hakların savunulduğu yerler, sadece masalar değil alanlardır. Alanlarda yapılacak faaliyetler, eylem ve etkinlikler, memuru pazarlayanlara ülkeyi dar edecektir.''

Hizmet kolu toplu sözleşmesi

3 konfederasyonun ve bakanın da ittifakıyla kabul edilen hizmet kolu toplu sözleşmesinin de taslaktan çıkarıldığını belirten Koncuk, böyle bir uygulamanın Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun hizmet kolu esasına göre örgütlenmeyi esas alan anlayışını geçersiz kıldığını, toplu sözleşme masasında konfederasyonları tek hakim kuruluş olarak atadığını ifade etti.

Koncuk, ''Böyle bir uygulama, hizmet kolu sendikacılığını, daha doğrusu sendikacılığı yok edeceği gibi dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen konfederasyon tipi örgütlenmeyi getirmeyi amaçlamaktadır. Hiçbir sendikacılık ilkesiyle bağdaşmayan bu düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir'' değerlendirmesinde bulundu.

Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk, taslağa ilişkin yanlışların düzeltilmesini sağlamak için öncelikle AK Parti, CHP ve MHP grup başkanvekilleriyle görüşmeler yaparak, taslakta değişmesini istedikleri hususların neler olduğunu ve nasıl değiştirilmesi gerektiğini hem sözlü hem de yazılı olarak bildireceklerini belirtti.

Konfederasyonun 26 Ocak Perşembe günü saat 12.30'da TBMM Dikmen Kapısı'nda Ankara şubeleri ve üyelerinin katılımıyla protesto eylemi gerçekleştireceğini bildiren Koncuk, aynı gün ve saatte tüm illerde protesto eylemlerinin yapılacağını, taleplerinin dikkate alınmaması halinde diğer günlerde de eylemlerin farklı şekillerde devam edeceğini kaydetti.

KAYNAK: AA