Star Rafineri'den Aliağa'ya brifing

Star Rafineri A.Ş ve Petkim Petrokimya Holding A.Ş tarafından planlanan ''liman kapasite artışı'' projesi kapsamında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Star Rafineri'den Aliağa'ya brifing
Star Rafineri'den Aliağa'ya brifing
GİRİŞ 21.01.2012 20:49 GÜNCELLEME 21.01.2012 20:49

 Toplantıya Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Meclis Başkanı Ender Özer, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Güngör ve Genel Sekreter Takdir Yarış katıldı.

Toplantıda projeyi, projenin risklerini ve gelişim sürecini anlatan Socar Turcas Rafineri A.Ş Genel Müdürü Halil Semerci, verdiği genel teknik detayların yanı sıra 510 metrelik Jetty-1 ile 370 metrelik Jetty-2 olmak üzere iki yeni sıvı yük iskelesi yapılacağını, bu konuda projenin hazırlandığını ama inceleme süreçlerinin devam ettiğini anlattı.

Projenin Aliağa'ya getireceği faydalara da değinen Semerci, proje hedeflerini ve gelişme sürecini aktardıktan sonra katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, ''Açıklamalarınızda sosyal raporlar oluşturduğunuzu, gerekli incelemeleri yaptığınızı ve gerekli önlemleri aldığınızı söylüyorsunuz. Peki şu an sosyal anlamda Aliağa'nın mevcut durumu hakkında bilgi sahibi misiniz? Yeni yatırımla paralel her platformda yapılan açıklamalarda 10 bine yakın kişinin belli aralıklar istihdam edileceğini belirtiyorsunuz. Peki o kadar kişinin, Aliağa'ya göç ettiği zaman nerede kalacağını, hangi okula gideceğini, hangi hastanede muayene olacağını ve hangi taşıma araçlarını kullanacağını planladınız mı, sosyal raporunuza dahil ettiniz mi? Yerel yönetimlerin bu konuda görüşlerine başvurdunuz mu?'' diye sordu.

Semerci 6 milyar dolarlık bir yatırım yapıldığını, bu yatırıma paralele doğacak ihtiyaçları görmeleri gerektiğini, eğer bir eksiklik olursa bu konuda müdahale edilerek bu eksikliklerin ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Yatırım sürecini ve zaman yönetimini etkin kullanabilmek için bakanlık bazında projeleri onaylattıklarını belirten Semerci, ''Süreç içinde şu anda da olduğu gibi hem halka hem de yerel yönetimlere bilgilendirme yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz'' dedi.

ALTO Meclis Başkanı Ender Özer, ''Bölgeyi iyi tanıyan biri olarak limanları projelendirdiğiniz yerlerin risk taşıdığını düşünüyorum. Derinlik anlamında riskleri olduğu gibi, limanları planladığınız bölge çok sık olmasa da şiddetli batı rüzgarları alıyor. Buna ek olarak limanların, projelendirilen rafineri tesislerine çok yakın olması risk etki yüzdesini de artırıyor. Projelendirme aşamasında bu riskleri göz önüne aldığınızı düşünüyorum. Ancak Aliağa'yı ve bölgeyi çok iyi tanıyan biri olarak projenin riskler taşıdığını düşünüyorum'' dedi.

Semerci, Özer'e paylaşımından dolayı teşekkür ederek, ''Öncelikle belirtmek isterim ki her türlü risk analizlerini yaptık, yapmaya devam ediyoruz, devam da edeceğiz. Bu yüzden sizin bu uyarınızı da dikkate alacağımızdan emin olabilirsiniz'' diye konuştu.

KAYNAK: AA