Kira alan ev sahibine otomatik vergi!

Maliye, kira gelirini eksik beyan edenlerin peşine düştü. Kira beyannamelerini vatandaşın yerine Gelir İdaresi Başkanlığı otomatik olarak dolduracak.

Kira alan ev sahibine otomatik vergi!
Kira alan ev sahibine otomatik vergi!
GİRİŞ 20.01.2012 11:10 GÜNCELLEME 20.01.2012 11:10
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ercan Baysal'ın haberi

2011 yılında elde edilen kira gelirleri için vergiden istisna olacak tutar 2 bin 800 lira olarak belirlendi. Bu tutar yıllık kira bedelinden düşüldükten sonra kalan meblağ üzerinden vergi ödenecek. Örneğin aylık 500 lira kira geliri olan 6 bin liralık yıllık kazancın 3 bin 200 lirası için vergi verecek.

Mart 2012'de geçen yıla ilişkin verilecek kira beyannamelerini vatandaşın yerine Gelir İdaresi Başkanlığı otomatik olarak dolduracak.

Bankacılık sisteminden bilgileri alan İdare, ev sahiplerine vergilerini ödemeleri için mektup gönderecek. Mükellef, İdare'nin internet sitesi veya vergi dairesine gittiğinde ne kadar vergi ödeyeceğini görecek. Sistemde herhangi bir yanlışlık yoksa taraflar karşılıklı onay verecek.

Maliye'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı tebliğin çıkmasıyla 1 Mart 2012'den itibaren yaklaşık 1 milyon gayrimenkul sahibi otomatik olarak kira gelirinin vergisini ödeyecek.

Beyanname vermeyen veya eksik bildirenler hem istisna tutarından yararlanamayacak hem de idari para cezası alacak.

Gayrimenkul niteliğinde olan mal ve haklardan elde edilen bu gelirler için beyanname verilmemesi veya gelirin düşük gösterilerek istisna tutarının altında kalınmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

2011 yılında elde edilen kira gelirleri için istisna tutarı 2 bin 800 lira. Yıllık bu miktarın altında kira geliri elde edenler herhangi bir vergi ödemiyor. Bu miktarın aşılması halinde ise 2 bin 800 liradan çıkarılarak aradaki kısmın vergisi ödeniyor.

Örneğin aylık 500 TL geliri olan bir mükellefin yıllık kazancı 6 bin lira ise istisna tutarı düşüldükten sonra 3 bin 200 lirası için Gelir Vergisi ödeyecek.

Yüzde 15'ten başlayan oran gelir dilimi arttıkça yükseliyor. Kira geliri elde eden mükelleflerin doğru beyanda bulunmasının önemli olduğuna dikkat çeken Maliye, kaynakları beyan etmemelerinin ev sahiplerinin aleyhine olacağını kaydetti.

Beyanda bulunmayanların banka veya tapudan alınan bilgilerle tespit edilmesinin kolay olduğuna dikkat çeken üst düzey bir yetkili, bu kişilerin istisnadan yararlanmamasının yanı sıra cezai yaptırımla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti.

Maliye Bakanlığı, kira gelirlerinin doğru olarak vergilendirilmesi için dört yıl önce 500 liranın üzerindeki kira gelirlerinin banka veya PTT aracılığı ile tahsil edilmesi uygulamasını başlatmıştı.

Kira bilgileri, kira geliri beyanları ile karşılaştırıldığında gelirini banka aracılığı ile tahsil ettiği halde, kirasını devlete beyan etmeyen on binlerce ev sahibinin bulunduğu tespit edildi.

Yine aynı şekilde, kira gelirlerini bankalar üzerinden tahsil eden binlerce ev sahibinin de, kira gelirlerini eksik beyan ederek, düşük vergi ödediği belirlendi.

Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre gayrimenkul sermaye iradı mükelleflerinin sayısı 1 milyonu aştı. 2011 başında 971 bin olan GMSİ mükellefi sayısı Kasım 2011'de 1 milyon 43 bin oldu. Uzmanlar Maliye Bakanlığı'nın kira gelirinin vergilendirilmesine ilişkin tebliğinin ardından bu sayısının artabileceği tespitinde bulunuyor. 

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 10
  • Tiryaki X 12 yıl önce Şikayet Et
    Vergi vergisi. Hem kazançtan vergi hem de harcamadan vergi... Z enginden de aynı miktarda vergi, açlıktan nefesi kokandan da aynı miktarda vergi... Bir mal ya da hizmet satınalırken o mal ya da hizmetin bedelinden kat be kat fazla vergi... Vergi vergisi...
    Cevapla
  • barbaros dogancı 12 yıl önce Şikayet Et
    maliye ve vergi dairesine ihbarda bulunuyorum. T.C. vatandaşları kaçak olarak hava, yağmur,kar ve güneş ışığı kullanıyorlar bu da hükümetimizin adına büyük bir gelir kaybı oluşturuyor. hükümetimizden acilen bu konu hakkında gerekli yaptırımları bekliyoruz...
    Cevapla
  • sleutel slot 12 yıl önce Şikayet Et
    Herseyden herkezden buyukten buyuk kucukten kucuk adaletli vergi gelsin.. Coook gec alinan karar !!! Vergi devletin omugasidir ayakta tutar. Ama dogudaki hirsizlara Suistimal yapilmasin, cunki onlar Tarimda 3 Mahsul kaldiriyor ya gariban anadolum mazot alamiyor.
    Cevapla
  • HAŞİM İSKENDER 12 yıl önce Şikayet Et
    Bu haber eksik. Kira gelirleri ile ilgili yazılan haber eksiktir. Sadece matrah ile ilgili bilgi verilmiştir. Gerçek gider ve götürü gider konusunda bilgi verilmeyerek gereksiz yere halk telaşlandırılmaktadır.
    Cevapla
  • Cüneyt Bekmezci 12 yıl önce Şikayet Et
    BÜYÜKLERDEN VERGİ ALAMAYAN HÜKÜMET GARİBANIN PEŞİNE DÜŞTÜ.... Adını Adalet ve kalkınma koyup halktan oy isteyerek iktidara gelen hükümet maalesef adalet dağıtmada sınıfta kaldı.BİNLERCE LİRA maaş alan milletvekilleri geçinemiyoruz diye utanmadan bir gecede maaşlarına yüzde ellinin üzerinde zam yaptılar.Kirada bir evi olan vatandaş ayda 250 lira kira alıyorsa vergi vermesi gerekiyor.Yuh yani dul kalmış ayşe teyzemizin hiç bir geliri yoksa hasbelkader evinin bir odasını bir öğrenciye 250 liraya kiraya verdiyse bu teyzeden hükümet utanmadan vergi isteyecek.Kendilerine 10000 lira maaş az ayşe teyzeye ayda 250 lira çok,bunun adı adaletse istemem sizin olsun.Bir müslüman olarak samimi olarak söylüyorum.Maalesef bir çok kurumda altın yüzükler çıktı gümüş yüzükler giyildi.Ama zihniyet aynı kaldı.Buda bizim ayıbımız olsa gerek....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle