'Döner sermaye emekliliğe yansısın!'

Sağlık çalışanları, ek ödeme oranlarının yükseltilmesini ve döner sermaye ödemelerinin, emekliliğe de yansıması ve bundan gelir vergisi kesilmemesini istedi.

'Döner sermaye emekliliğe yansısın!'
'Döner sermaye emekliliğe yansısın!'
GİRİŞ 18.01.2012 14:38 GÜNCELLEME 18.01.2012 14:38

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve yönetim kurulu üyeleri, Akdağ'ı ziyaretleri sırasında sağlık çalışanlarının çeşitli konulara ilişkin taleplerini içeren bir rapor sundu.

Raporda, ''Çok kez dile getirilmesine rağmen hala çözüme kavuşmayan ve çalışanların mağduriyetine sebebiyet veren'' şu hususların değerlendirilmesi talep edildi:

-Personelin döner sermaye ek ödeme oranları yükseltilmelidir.

-Ek ödeme miktarı kadar olan döner sermaye ek ödemesinden gelir vergisi kesilmemelidir.

-Döner sermaye ek ödemesinin emekliliğe yansıtılması için yasal düzenleme yapılmalıdır.

-Sağlıkla ilgili ön lisans mezunu tüm unvandaki sağlık personeline lisans tamamlama hakkı tanınmalıdır.

-Vekil ebe hemşirelerin 4/B sözleşmeli statüye geçiş işlemleri ivedilikle tamamlanmalıdır.

-Radyoloji çalışanları ile ilgili ivedi olarak koruyucu yönetmelik çıkarılmalıdır.

-Aile hekimleri ve tabip dışı sağlık personeli, mesleki sorumluluk sigortası kapsamına dahil edilmeli, sigorta primlerinin kurumlarınca karşılanması yönünde düzenleme yapılmalıdır.

-4/B sözleşmeli personel maaşlarının döner sermaye bütçesinden değil, genel bütçeden ödenmesi için yasal düzenlemeye gidilmelidir.

-İllerde kurum içi ve kurum dışı geçici görevlendirmelerde objektif kriterler esas alınmalıdır.

-23 bin 620 hizmetli kadrosundaki personel, bir defaya mahsus sınava tabi olmaksızın genel idari hizmetleri sınıfına atanmalıdır.

-Bakanlığın uhdesinde çalışan personelin unvan ve görevi dışında başka bir görevle görevlendirilmesinin önüne geçilmelidir.

-5'inci ve 6'ıncı hizmet bölgelerindeki boş pozisyonlara görevlendirilecek olan ve bu kapsamda hizmet sözleşmeleri yenilenmeyen 4924 sayılı kanuna tabi sözleşmeli personelin mağduriyetinin giderilmesi için tedbirler alınmalıdır.

-Sağlıkta şiddetin sonlandırılması adına sosyal taraflara da sorumluluk yüklenerek toplum bilincinin yükseltilmesi için gerekli kampanyalar düzenlenmelidir.

-Sosyal diyaloğun güçlendirilmesi için sivil toplum kuruluşları ile yılda iki defa toplantı tertiplenmelidir.

-Araştırmacı kadrosuna atanan personelin maaş ve döner sermaye ek ödeme kayıpları giderilmelidir.

-Aile hekimleri ve aile sağlığı elamanlarının imzaladıkları hizmet sözleşmelerinden damga vergisi kesilmemelidir.

''Bakan olumlu yaklaştı''

Görüşmede gündeme gelen konularla ilgili açıklama yapan Kahveci, Akdağ'ın, sağlıkçıların, döner sermaye gelirlerinin emekliliğe yansıması talebine olumlu yaklaştığını söyledi.

Akdağ'ın bu taleple ilgili, ''Biz de çalışanlar adına bunu kamu maliyesinden talep edeceğiz. Siz de gündemde tutun, güçlü bir şekilde seslendirin'' ifadesini kullandığını anlatan Kahveci, ziyarette, sağlık çalışanlarının lisans tamamlama hakkının genişletilmesi isteminin de Bakan Akdağ'a iletildiğini bildirdi.

Kahveci, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın ise ''Sağlık çalışanlarının eğitim seviyelerinin yükseltilmesini kendisinin de arzu ettiğini, bu konuda çalışma yapacaklarını'' dile getirdiğini aktardı.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Sağlık Bakanlığındaki hizmetli kadrosundaki 23 bin çalışanın memur kadrosuna atanması için Akdağ'ın Maliye Bakanlığı ile görüşülmesi ve bakanlığında çalışma yapılması talimatı verdiğini de söyledi.

KAYNAK: AA