CHP, mubaşir sorunları araştırılsın istedi

CHP, mübaşirlerin sorunlarının belirlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP, mubaşir sorunları araştırılsın istedi
CHP, mubaşir sorunları araştırılsın istedi
GİRİŞ 18.01.2012 11:39 GÜNCELLEME 18.01.2012 11:39

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Adalet Bakanlığı merkez ve adliyelerinde mübaşir-hizmetli olarak görev yapanların, Devlet Memurları Kanununda Yardımcı Hizmetler Sınıfı içerisinde yer aldığı anımsatıldı.

Gerekçede, bakanlık merkez ve adliye teşkilatlarındaki yoğun çalışma şartları, iş hacmi, iş stresi ve mesai saatleri dışında çalışıldığı da göz önüne alındığında, bu maddenin günün ihtiyaçlarını karşılamadığı, kurum personelinin telafisi imkansız mağduriyetine neden olduğu, yetersiz kaldığı savunuldu.

İlgili mevzuatta mübaşir-hizmetlinin yapacağı görevlerin sıralanmasına rağmen iş yoğunluğu, eleman yetersizliği gibi nedenler mazeret gösterilerek mübaşir-hizmetlilerin, idare tarafından görevleri haricinde çalıştırıldığı belirtilen gerekçede, şöyle denildi:

 ''Mübaşirler mahkeme salonunun düzeni ve sükunetini sağlamaktan tutun, temizliğinin yaptırılmasına, duruşma esnasında güvenliği ve koordinasyonu sağlayarak gerekli durumlarda tebligat memuru olarak dahi görev yapmaktadır.

Adliye teşkilatının iş yükünün büyük bir kısmını tek başına yüklenen ancak kadro sınıfı ve özlük haklar olarak yardımcı hizmetler sınıfında yer alması nedeniyle büyük bir kısmı yüksek okul mezunu olan mübaşirler üst derece kademelere yükselememekte, ek gösterge alamamakta, düşük maaş almaktadır.

Kadro unvanlarının Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda yer alması nedeniyle maaş hesaplamalarında büyük maddi kayıplara uğrayan mübaşirler-hizmetliler, başka kurumlara geçmek istediklerinde de ancak hizmetli kadrolarına geçiş yapabilmektedirler.

Adliye teşkilatlarının iş yoğunluğunun ve yaptıkları hizmetlerin göz önüne alınarak mübaşirlerin-hizmetlilerin görev tanımlarının yeniden yapılarak kadro sınıfının Genel İdari Hizmetler Sınıfı'na dahil olması gerekmektedir.''

KAYNAK: AA