ENKA Irak'ta 236 milyon dolarlık ihale aldı

ENKA, Irak'ta 236 milyon dolara mal olacak doğalgaz dönüşümlü elektrik santralinin yapım işine imza attı.

ENKA Irak'ta 236 milyon dolarlık ihale aldı
ENKA Irak'ta 236 milyon dolarlık ihale aldı
GİRİŞ 16.01.2012 17:53 GÜNCELLEME 16.01.2012 17:53

Irak Elektrik Bakanlığı'nın Basra'da yapılmasını kararlaştırdığı El Necib Termik Elektrik Santralinin ihalesini kazanan ENKA grubuna bağlı ENKA Teknik, bugün Elektrik Bakanlığı'nda düzenlenen törende, El Necib Elektrik Santralinin yapımının öngören anlaşmayı imzaladı.

Irak Elektrik Bakanı Kerim Aftan El Cumeyli'nin hazır bulunduğu törende, anlaşmayı Irak adına Elektrik Bakanı Yardımcısı Selem Kazaz, ENKA Teknik adına Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Orhun imzaladı.

Elektrik Bakanı Kerim Aftan El Cumeyli, törende yaptığı konuşmada, El Necib Termik Santrali Projesinin Basra İl Meclisi ve Elektrik Bakanlığı'nın maddi katkılarıyla hayata geçirileceğini, santralin her biri 125 megawattan (MW) oluşan toplam 500 MW gücünde 4 üniteden oluşacağını belirtti.

Santral için açılan ihalede en iyi teklifi ENKA Teknik'in verdiğini belirten El Cumeyli, ''ENKA çok iyi bir üne sahip. 236 milyon dolara mal olacak projenin 16 ay içerisinde bitirilmesini bekliyoruz. Santralde General Electric üretimi türbinler kullanılacak'' dedi.

ENKA Teknik İş Geliştirme Koordinatörü Alp Zor, imza töreninden sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, El Necib santralinin yapım anlaşmasını imzalamaktan son derece mutlu olduklarını söyledi.

Bu işi imza aşamasına getirene kadar Irak Elektrik Bakanlığı ile 9 ay süren görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Zor, Basra'nın elektrik sorununa ilaç olabilecek bu projenin bir parçası olmaktan memnun olduklarını dile getirdi.

ENKA Grubunun bugüne kadar inşa ettiği 15 termik santralin yanına bir yenisini Irak'ta eklediğini belirten Zor, şunları kaydetti:

''Bugüne kadar inşa ettiğimiz termik santrallerin toplam gücünü bugün anlaşmasını imzaladığımız 500 MW'lık termik santralle birlikte 14 bin MW'nın üzerine çıkarmış oluyoruz. ENKA Teknik ve ENKA inşaat gruplarının Irak'ta çok ciddi bir geçmişi var. Ancak araya giren savaş dönemleri buna engel olmuştu. Tekrar bu projeyle Irak topraklarına ve halkına hizmet etmek için geri döndüğümüze sevinçliyiz. Bu projeyi 16 ay içinde yapmayı taahhüt ettik. Zemin iyileştirme çalışmalarıyla birlikte en fazla 19 ay içerisinde bu santralden enerji üretilmeye ve Basra halkının sıkıntısına çare olmaya başlayacaktır.''

Bu arada, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in Kuveyt'e girmesiyle Irak'tan çekilen ENKA Teknik, Basra'da yapımına başlayacağı El Necib Termik Santrali ile 21 yıl aradan sonra Irak'a girmiş oldu.

KAYNAK: AA