Mobilyacılar 2012'den umutlu!

MOSDER Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güleç İnegöl'ün mobilya sektöründe 'Türkiye'nin Çin'i' olarak değerlendirildiğini açıkladı. 2012'den beklentilerini anlattı.

Mobilyacılar 2012'den umutlu!
Mobilyacılar 2012'den umutlu!
GİRİŞ 16.01.2012 14:02 GÜNCELLEME 16.01.2012 14:02

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güleç, İnegöl'ün mobilya sektöründe ''Türkiye'nin Çin'i'' olarak değerlendirilirken son dönemlerde ise ''Türkiye'nin İtalya'sı'' gibi olmaya başladığını bildirdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnegöl Şube Başkanı da olan Ahmet Güleç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Bursa'nın İnegöl ilçesinin, Türkiye mobilya sektöründe önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi.

İnegöl'ün önceden ''Türkiye'nin Çin'i'' olarak nitelendirildiğini ifade eden Güleç, şöyle konuştu:

''Nasıl dünyada imajı düşük bir Çin varsa, İnegöl de mobilya sektöründe 'Türkiye'nin Çin'i' olarak değerlendiriliyordu. Şimdi ise 'Türkiye'nin İtalya'sı' gibi olmaya başladı. Fikir ve tasarımın İnegöl'den başlaması gerektiğini artık Türkiye kabul etti.

Bu sadece Mobilya Tanıtım Grubu ile var olan bir hadise değil. Daha önce var olan bir hadiseyi Mobilya Tanıtım Grubu, İnegöllü mobilyacılar, sanayiciler keşfedip ona göre organize etti.

Biz böyle değiliz. Mevlana'nın 'ya göründüğü gibi ol ya da olduğun gibi görün' sözünde olduğu gibi, madem biz kaliteli mal üretiyoruz, madem fikir bizde o zaman bir araya gelelim bir şeyler yapalım, bu imajımızı, bu kalitemizi herkes görsün diyerek Mobilya Tanıtım Grubu'nu kurduk. İnegöl'ün bu imajı tanındı ve kaliteli ve tasarım odaklı çalıştığını Türkiye tescilledi. Bunu devlet bürokrasisi de anladı, sektörü de anladı, tüketici de anladı.''

Mobilya Tanıtım Grubu'yla kat edecekleri daha çok yolun olduğunu belirten Güleç, ''Artık bunu cirolarımıza, karlarımıza da yansıtmamız lazım. Daha o noktaya gelmedik. Sadece fikri verdik, İnegöl'de tasarım var, kalite var. 'İnegöl mobilyanın fikir lideri' diyorduk. Artık bunu ciroya döndürme zamanı geldi. Bunun karlılığa döndürme zamanı geldi. Daha yolun başındayız, henüz istediğimiz neticeyi almadık'' dedi.

Geçen yılın mobilya sektörü için olumlu geçtiğini dile getiren Güleç, Türk Lirası bazında yüzde 30, dolar bazında yüzde 12 büyüme yakalandığını anlattı.

Türkiye'de perakende fiyatlarıyla mobilyanın 9 milyar dolarlık ciroya ulaştığını vurgulayan Güleç, İnegöl'ün ise bu rakamın yüzde 30'una sahip olduğunu bildirdi.

Güleç, bu yıl ülke ekonomisinin yüzde 4 büyüyeceğini öngördüklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Bu büyümenin içinde mobilyanın oranı her zaman yüksek. Türkiye mobilya sektörünün en az geçen yıl kadar büyüyeceğini ve ihracatın yüzde 20 artacağını öngörüyoruz. Avrupa'da bir krizin olmasının, İnegöl mobilyasını ciddi anlamda etkilemeyeceğini düşünüyorum.

Çünkü çok fazla Avrupa'ya ihracatımız yok. Avrupa, ihracatımızın olmadığı gibi bu aşamadan sonra mobilya sektöründe rakip olma noktasındaki avantajını da kaybediyor. Yani biz ihracatta Avrupa'nın sattığı pastadan pay alıyoruz.

Yani hem Türkiye'nin hem de İnegöl'deki mobilya ihracatının yüzde 20 artacağını öngörüyoruz, iç piyasada ise ne aşırı derecede iyimser olmak ne de aşırı derecede kötümser olmak gerekiyor. Kesinlikle burada bir denge politikası izlememiz lazım. İç piyasada ham madde fiyat artışlarına göre de fiyat politikamızı iyi ayarlamamız lazım.''

KAYNAK: AA