Economist: Türkiye'de büyümeyi vuracak

Euro bölgesindeki krizin Türkiye’deki büyümeyi çok olumsuz etkileyeceği öne sürülüyor. Economist dergisi son sayısında euro krizinin “etkilerinin Doğu Avrupa ve Türkiye’de büyümeyi sert vuracağı” yorumunu yaptı.

Economist: Türkiye'de büyümeyi vuracak
Economist: Türkiye'de büyümeyi vuracak
GİRİŞ 06.01.2012 14:35 GÜNCELLEME 06.01.2012 14:35

İngiliz The Economist dergisi, 2012 yılının büyük bir olasılıkla dünya ekonomisi için oldukça kötü bir yıl olacağını savunurken euro bölgesini, dünya ekonomi üzerindeki en kara gölge olarak niteledi.

Ancak tek gölgenin euro bölgesi olmadığını da vurgulayan Economist, yükselen piyasaların da sarsılabileceğini savunarak özellikle Çin ekonomisinin net bir biçimde soğumakla olduğuna dikkat çekti.

Dergi, Çin’deki büyümenin yavaşlamasının olumsuz etkilerine de işaret edildiği analizde şu görüşlere yer verdi:

“Buna bazı ülkelerin kendi bahçelerinde büyümüş sorunları (örneğin Hindistan, büyük bir bütçe açığı, azalan güven ve yüksek enflasyon ile karşı karşıya) ve euro bölgesinin dalgalamayı yaratan etkilerini (ki Doğu Avrupa ve Türkiye’de büyümeyi sert vuracak) ekleyin ve muhtemelen yükselen ekonomiler, sadece yüzde 5 civarında büyüyecek.”

Bu yıldaki büyümenin, 2009’daki daralma hariç yükselen ekonomilerin 10 yıllık bir sürede en zayıf performansının olacağını da belirten dergi, 2012 yılında “olumlu bir sürpriz olacaksa eğer bu, büyük olasılıkla ABD’den gelir” dedi.

Bunun da, ABD’deki büyümenin önemli ölçüde artmasından değil, dünyanın en büyük ekonomiye ilişkin beklentiler çok düşük olmasından kaynaklanacağını belirten dergi, uzmanlar arasında Amerika’nın GSYH’sının 2012’de yüzde 2 büyüyeceği yönünde bir konsensüs bulunduğuna da dikkat çekti.

ANKA