Kredi çekmek, su faturası sicilene bağlı!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bankalar Birliğinin vatandaşlar için pozitif sicil uygulamasına başlayacağını açıkladı. Buna göre kredi alımı ve çek yazımı zorlanacak!

Kredi çekmek, su faturası sicilene bağlı!
Kredi çekmek, su faturası sicilene bağlı!
GİRİŞ 05.01.2012 15:02 GÜNCELLEME 05.01.2012 15:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) Rixos Otel'de düzenlenen, Türkiye ekonomisinin 2011 yılının değerlendirildiği ve 2012 yılı beklentileri açıklandığı Genişletilmiş Başkanlar Toplantısında, konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu aydan itibaren Bankalar Birliğinin pozitif sicil uygulamasına başlayacağını ifade etti.

Babacan, şu bilgileri verdi:

''Çünkü, şu anda sadece sicil dediğimizde, negatif sicil var. Bu veriler derlenip toparlandıktan sonra çek yazacak kişi diyecek ki 'beni sen Bankalar Birliğinden sor'. Ama bunun için çek verecek kişinin yazılı onay vermesi gerekiyor. Biz, Bankalar Birliğindeki o merkeze sadece çeklerle ilgili değil, daha geniş bir yetki verdik. Şimdi o merkez gidecek anlaşmalar yapacak. Örnek veriyorum Turkcell'le, Vodafone'la, Avea'yla anlaşmalar yapacak. Gaz dağıtım şirketleriyle, elektrik dağıtım şirketleriyle anlaşmalar yapacak. Böylece tüm vatandaşların ödeme alışkanlıklarıyla ilgili pek çok veri orada birikecek. Yani cep telefonu faturasını düzgün ödüyor mu, ödemiyor mu oradan görme imkanı olacak. Böylece herkes kendi kredi tarihini, ne kadar temiz tutarsa ona göre ileride o kadar rahat borçlanma o kadar rahat çek yazma imkanına sahip olacak.

Bu, Türkiye açısından Türkiye'deki özel sektörün kendi iç kredilendirme borç alacak meseleleri açısından devrim niteliğinde önemli bir adım olacak. Dolayısıyla bu uygulamada niyeti iyi olan, düzgün çalışan, dürüst iş yapan ödüllendirilmiş olacak. Eğer varsa niyet bozukluğu onlar da sistemde açık bir şekilde ortaya çıkmış olacak.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • kenan9 12 yıl önce Şikayet Et
    en güzel modellerden biri. küçük paraları ödeme alışkanlığı borc ödemede önemli bir unsurdur.küçük para diye duyarsız davranan şahış zamanla büyük parayada duyarsızlaşır.borç ödeme alışkanlığı topluma eğitim olarak başlarsa sonunda ne karşılıksız çek nede böyle sıkıntılar olur yada en aza iner
    Cevapla