RK'den Diyanete Hac, Umre uyarısı!

Rekabet Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığını, Hac ve Umre turları konusunda uyardı. Diyanet İşleri'nden diğer teşebbüslerin faaliyetlerini zorlaştırmaması istendi.

RK'den Diyanete Hac, Umre uyarısı!
RK'den Diyanete Hac, Umre uyarısı!
GİRİŞ 27.12.2011 09:05 GÜNCELLEME 27.12.2011 09:05
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Rekabet Kurumu, ''Diyanet İşleri Başkanlığının, hem hakim durum tespitine yol açabilecek pazar payına sahip olması, hem de faaliyette bulunduğu pazarların düzenleyici ve denetleyici otoritesi olması nedenleriyle hac ve umreye yönelik seyahat hizmetleri pazarında rekabeti bozmama yükümlülüğü altında olduğunu'' bildirdi.

Rekabet Kurumunun internet sitesinden yapılan duyuruya göre, Rekabet Kurumuna, Diyanet İşleri Başkanlığının hac ve umre seyahatlerinde vize alımları konusunda işbirliğine gittiği seyahat acenteleri lehine ayrımcılık yaptığı, ibadet yerlerinin Diyanet işleri Başkanlığının hac ve umre seyahat hizmetlerine yönelik tanıtımda aktif olarak kullanıldığı ve bu durumun diğer seyahat acenteleri aleyhine sonuçlar doğurduğu iddialarını içeren başvuru yapıldı.

Bu başvuru üzerine hazırlanan ilk inceleme raporu, Kurul toplantısında görüşüldü ve soruşturma açılmasına gerek olup olmadığının belirlenmesi amacıyla önaraştırma yapılmasına karar verildi. İlgili karar uyarınca düzenlenen önaraştırma raporu da Kurul toplantısında değerlendirildi.

Rekabet Kurulu söz konusu toplantısında; dosya konusu iddialara yönelik olarak Diyanet İşleri Başkanlığı hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığına, bununla birlikte, konuya ilişkin olarak Diyanet İşleri Başkanlığına görüş bildirilmesi hususunda Başkanlığın görevlendirilmesine karar verdi.

Bu çerçevede hac ve umreye yönelik seyahat hizmetleri pazarlarına ilişkin olarak Rekabet Kurumuna intikal eden sorunlara ve bu sorunların giderilmesinde dikkate alınabilecek hususlara işaret etmek amacıyla oluşturulan Rekabet Kurumu Başkanlığı görüşü, Diyanet İşleri Başkanlığının dikkatine sunuldu.

Rekabet Kurumu Başkanlığı görüşünde, Diyanet İşleri Başkanlığının, hac ve umre konusunda hem düzenleyici ve denetleyici fonksiyona hem de pazarda faaliyet gösteren bir oyuncu olarak yasal bir takım imtiyazlara sahip olduğu hatırlatıldı.

Hacca yönelik seyahat hizmetleri pazarının, Suudi Arabistan'ın çeşitli gerekçelerle gelecek hacı adayı sayısına ülke bazında kota uyguladığı bir pazar olduğu anımsatılarak, bu nedenle pazarın, büyüme potansiyelinin sınırlı olduğu vurgulandı.

Başkanlık görüşünde, ''Gerek Suudi Arabistan'ın uyguladığı ülke kotası ve gerekse Bakanlar Kurulu kararının Diyanet İşleri Başkanlığına tanıdığı yüzde 60'lık kontenjan nedeniyle, hacca yönelik seyahat hizmetleri pazarında Diyanet İşleri Başkanlığının avantajlı olduğu suni bir pazar dengesinin sağlandığını belirtmek mümkündür'' ifadesine yer verildi.

''Hacca yönelik seyahat hizmetleri pazarında olduğu gibi umre hizmetleri pazarında da, son dönemde Diyanet İşleri Başkanlığı ağırlığını hissettirmeye başlamış ve pazarın yüzde 50'sini aşkın kısmını kontrol eden önemli bir aktör haline gelmiştir'' denilen Başkanlık görüşünde, yapılan incelemelerde bu durumunun, seyahat acenteleri tarafından son dönemde artarak iletilen rekabetçi şikayet ve kaygıların temelinde yatan unsur olduğunu gösterdiği dile getirildi.

Diyanet'in, aynı pazarda faaliyet gösterdiği ve kendisinin tabi olmadığı yasal zorunluluklara tabi olan hac ve umre hizmeti sunan seyahat acentelerinin denetimini de yaptığı hatırlatılan Başkanlık görüşünde, şunlar kaydedildi:

''Diyanet İşleri Başkanlığının hac ve umre pazarında sahip olduğu sırasıyla yüzde 60 ve yüzde 50'lik pazar payları, hac ve umre seyahatlerine yönelik hizmetlerin sunulduğu pazarların her birinde hakim durum yaratabilecek pazar payları olarak dikkati çekmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığının, hem hakim durum tespitine yol açabilecek pazar payına sahip olması, hem de faaliyette bulunduğu pazarların düzenleyici ve denetleyici otoritesi olması nedenleriyle hac ve umreye yönelik seyahat hizmetleri pazarında rekabeti bozmama yükümlülüğü altında olduğunu belirtmek mümkündür.

Bu bakımdan değerlendirildiğinde ve hac ile umre faaliyetleri arasında bir ayrım yapıldığında, umre faaliyetlerinin ilgili mevzuat dahilinde daha rekabetçi bir yapıya sahip olmasının önünde bir engel görülmemektedir. Zira hac faaliyetlerinin aksine umre faaliyetleri bakımından ilgili yasal düzenlemelerle Diyanet İşleri Başkanlığına ayrılmış olan bir kota bulunmamakta; hac pazarına kıyasla daha serbest bir pazar yapısı bulunmaktadır.''

Bu nedenle umre hizmetlerinde de hem pazar oyuncusu hem de düzenleyici ve denetleyici olarak Diyanet İşleri Başkanlığının belirleyiciliğinin dikkati çektiği vurgulanan açıklama şöyle devam etti:

''Rekabet hukuku bakımından değerlendirildiğinde, bu belirleyici etkinin pazarda faaliyet gösteren diğer teşebbüslerin faaliyetlerini zorlaştırmamasının önem arz ettiği açıktır.

Dolayısıyla, Diyanet İşleri Başkanlığının pazarda hem düzenleyici/denetleyici konumunda olması hem de önemli bir pazar payına sahip teşebbüs olmasının yarattığı bir takım etkilerin olduğu görülmektedir. Rekabet hukuku uygulamaları bakımından, piyasada faaliyet gösteren teşebbüslerin rakibi konumunda olan Diyanet İşleri Başkanlığına piyasayı düzenleme, bir başka deyişle rakiplerini denetleme yetkisi verilmesinin rekabetçi piyasa mantığı ile çeliştiği söylenebilir.

Her ne kadar görüşmelerde gerek Diyanet İşleri Başkanlığı gerekse Başkanlığın ilişkili olduğu Vakıf yetkilileri tarafından Diyanet İşleri Başkanlığının ilgili pazarlarda faaliyet göstermesinin sektörün sağlıklı işleyişi bakımından elzem olduğuna dikkati çekilse de, etkin bir denetimin istenilen sonuçların alınmasında yeterli olabileceği; bunun yanı sıra rekabetçi perspektiften daha sağlıklı sonuçlar alınmasını teminen pazarda özel teşebbüslerin faaliyetlerinin zorlaştırılması sonucunu doğuran pazar yapısının iyileştirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Selman Mete 12 yıl önce Şikayet Et
    RK haklı. Affedersiniz ama Diyanet tam bir tüccar havasında Hac ve Umre organizasyonu yapıyor. Diyanet Hac ve umreden çekilmeli sadece denetleme görevini yerine getirmeli...
    Cevapla