GDO'lu 13 mısır için izin çıktı

Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Hakan Yardımcı, 13 yeni GDO’lu mısır çeşidi ile ilgili bilimsel kuruldan olumlu yanıt çıktığını açıkladı.

GDO'lu 13 mısır için izin çıktı
GDO'lu 13 mısır için izin çıktı
GİRİŞ 24.12.2011 10:48 GÜNCELLEME 24.12.2011 10:48
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Böylece yem amaçlı kullanılmak üzere GDO’lu mısır çeşitlerinin ithal edilmesinin de önü açıldı. Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Hakan Yardımcı, NTV’de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Daha önce sadece üç soya çeşidine izin vermiştik. Daha sonra 13 mısır çeşidi ile ilgili bilimsel komitelerin raporlarını ilan ettik, kamuoyunu görüşünü aldık.

Kurulumuz kararını verdi. Buna göre 13 mısır çeşidinin yem amaçlı olarak kullanılmasına resmen izin verilmiştir. Bugün itibarıyla web sayfamızdan ilan edilecek.

Bize 5 bitkiye ait başvuru var; mısır, kolza, şeker pancarı, patates ve soya... Bunların bir kısmı yem amaçlı bir kısmı gıda amaçlı. Toplam 58 rapor çıkması gerekiyor.

Biz bugünle beraber 16 rapor verdik. Sadece 13 mısır çeşidi ile ilgili karar aldık. Bundan önce de 3 soya çeşidi ile ilgili izin vermiştik. Toplam 16 çeşit. Geriye 42 çeşit ile ilgili çalışma kalmıştır. Bunlarla ilgili raporları da kamuoyunu paylaşacağız.

Gıda ile ilgili bir karar vermedik şu anda. Yalnızca mısırla ilgili karar verdik. Bunun dışında incelemekte olduğumuz ürünler var. Şu anda gıda ile ilgili herhangi bir kararımız yok, sadece yem ile ilgili olarak kararımız var.”

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 1
  • mevhibe inal 12 yıl önce Şikayet Et
    Tebrikler!. Avrupa GMOlu mısır-soya alımını azalttıkça, biz arttırıyoruz. Abede'de doktor ve kuruluşlar, Non GMO, alışveriş yapın..üreticiler gıdaların üzerine, üründe GMO varsa yazmalı..deneylerde fare, buffalo, domuz gibi çok üreyen hayvanlarda bile düşük, erken doğum, kısırlık bulundu demelerine rağmen. Genleri insan, hayvan, bakteri, virüslerle rastgele değiştirilmiş tohumu ısrarla doğalın yerine koyuyoruz. Verimi düşük, zirai ilaç kullanımı daha çok deniyor. Ayrıca bu tohumların anayurdunda doğala dönüyorlar ve doğal ürünler daha pahalı satılıyor. Çünkü tüccar paranın peşindeyken, tüketici doğalın peşinde..
    Cevapla