Hayvan taşıma kuralları yenilendi

Sağlıklı gıda için bir dizi önlem paketi hazırlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hayvan refahını artırıcı bir adım attı.

Hayvan taşıma kuralları yenilendi
Hayvan taşıma kuralları yenilendi
GİRİŞ 22.12.2011 09:43 GÜNCELLEME 22.12.2011 09:43

Ercan Baysal'ın haberi

Hayvanlara kötü muamelenin önlenmesinin yanı sıra nakliyeden kaynaklanan sorunlar da çözüme kavuşacak. Hayvan taşımacılığında lüks servis dönemi başlayacak.

Bakanlığın yaptığı yönetmelik değişikliği ile kamyonla hayvan taşımada oluşan eski kötü görüntüler tarihe karışacak. Örneğin Ankara'dan İstanbul'a taşınan koyun, dana ve inekler kapalı kasa havalandırması olan araçla götürülecek. Nakillerde mola verilmesi zorunlu olurken her molada hayvanların su ve yem ihtiyaçları da giderilecek.

Taşımacılığın yanı sıra hayvanlar kesilirken acı çekmeyi önleyecek şoklama yöntemi kullanılacak. Şoklama yöntemi İslamî usulle kesim sistemine aykırı olmayacak. Hayvanlar kesime gönderilmeden önce ise dinlendirilecek.

Yeni dönemde hayvan refahının artırılacağına dikkat çeken Bakanlık kaynakları "Hayvan taşımacılığında çok kötü manzaralar oluşuyordu. Öncelikli olarak bu kötü manzaralara son vereceğiz. Taşımacılıkta havalandırması olan araçlar kullanılacak.

Araçlar bir ilden bir başka ile giderken mola verecek. Molada su ve yem ihtiyaçları karşılanacak." dedi. Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tüketicinin mağduriyetini giderecek bir tedbir daha alıyor. Ürünlerin üzerindeki etiket puntoları büyüyor.

Buna göre tüketiciler etiketin üzerindeki bilgileri daha rahat anlayabilecek. Küçük yazılar sebebiyle ortaya çıkan mağduriyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Bakanlığın bir paket halinde hazırladığı yönetmelik değişikliklerine bazı işletmeler yılbaşından itibaren uyum sağlamak zorunda kalırken, bazı düzenlemeler için iki yıllık geçiş süreci tanındı.

KAYNAK: ZAMAN