'Avrasya Tarım Fuarı 2011' açıldı

''Avrasya Tarım 2011 6. Uluslararası Tarım ve Tarımsal Mekanizasyon Fuarı''nın açılışı, dün Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapıldı. Fuar, 18 Aralık'a kadar açık kalacak.

'Avrasya Tarım Fuarı 2011' açıldı
'Avrasya Tarım Fuarı 2011' açıldı
GİRİŞ 16.12.2011 19:13 GÜNCELLEME 16.12.2011 19:13

Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş (TÜYAP) tarafından Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) işbirliğinde Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile sektörel kuruluşların desteğiyle düzenlenen ''Avrasya Tarım 2011 6. Uluslararası Tarım ve Tarımsal Mekanizasyon Fuarı''nın açılışı, Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Fuarın açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TÜYAP'ın düzenlediği fuarın aslında tarım, tarımın bileşenleri ve destekleyici unsurları olan makine gibi alanları kapsadığını belirtti.

Fuara Afrika, Asya ve Avrupa ülkelerinden temsilcilerin katıldığını dile getiren Eker, fuarların en son geliştirilen teknolojileri ve üretilen bilgiyi üreticiyle buluşturması dolayısıyla önemli olduğunu ifade etti.

Göreve geldikleri günden bu yana tarımı stratejik bir sektör olarak ele aldıklarını kaydeden Eker, ''Türkiye'nin ilk stratejik tarım belgesini hazırladık. Cumhuriyeti 1923'te kurduk. Cumhuriyetin kuruluşunun 83. yılında Türkiye'nin ilk Tarım Kanunu oldu. Bu önemli. Tarım Kanunu bize niye gerekli? Çünkü Tarım Kanunu, tarımın tarifini yapar'' dedi.

Tarımda da Türkiye'nin 2023 vizyonunu ortaya koyduklarını söyleyen Eker, ''Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında tarım sektörünün hasılasını 150 milyar dolar olarak görüyoruz. Bu uçuk bir rakam değil. 8 yıl içinde Türk tarımı sektörünün hasılasını 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıkardık. Alan aynı alan, üretilen buğdayın, etin, sütün karşılığı 23 milyar dolardı. Bugün aynı alanda 62 milyar dolar kazanır hale geldik'' diye konuştu.

-Organize tarım bölgeleri-

Bakanlık olarak 2007'den bu yana birçok kalemde tarımda ve hayvancılıkta kullanılan makinelere yüzde 50 hibe verdiklerini belirten Eker, Türk çiftçisine 122 bin 179 tane makine ve ekipmanına destek verdiklerini bildirdi.

Tarıma dayalı sanayinin gelişmesi gerektiğini, hammadde üretmekle zengin olunamayacağına vurgu yapan Eker, bu amaçla Türkiye'nin tarım sektörüne 3 bin 152 tane tesis kazandırdıklarını, bu tesislerde 32 bin kişinin istihdam edildiğini ve tesislere 600 milyon lira destek verdiklerini söyledi.

Eker, 2012 yılı için de bazı hedeflerinin olduğunu, hükümetin eylem planı kapsamında tarım arazilerinin bölünmesini engelleyecek kanunun düzenlenmesinin yapılması, arazi toplulaştırılmasının hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Hayvansal ürünlerin Piyasa Düzenleme Kurulu üzerinde çalıştıklarını dile getiren Mehmet Mehdi Eker, şunları kaydetti:

''Süt ile ilgili kurul oluşturuyoruz. Süt fiyatları düştüğü veya yükseldiği zaman müdahale edecek, üretici ve tüketici lehine dengeleyecek bir kurul. Organize tarım bölgeleri kuruyoruz. Daha önceden Sanayi Bakanlığı bünyesinde bulunan organize sanayi bölgeleri vardı. Şimdi biz bunu bakanlığımıza devraldık. Artık bundan sonra Türkiye'nin ihtiyaç duyulan bölgelerinde hayvancılıkla, seracılıkla ve diğer tarımsal faaliyetlerle ilgili organize tarım, hayvancılık ve sera bölgeleri kuracağız. Bu anlamda başlangıç olarak planladığımız 20 civarında bölge var. Çünkü bu kentleşmenin getirdiği bir gereklilik. Türkiye'de çiftçinin daha iyi şartlarda yaşaması, onların dünyayla rekabet edecek hale gelmesi bizim açımızdan önemli.''

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da Türkiye'de tarımın gelişmesiyle mekanizasyon kullanımının arttığını, bu noktada verilen desteklerin de önemli olduğunu belirtti.

''Tarım sektörünün çok iyi yerdeyiz, bunun ötesine gerekmez'' demek durumunda bulunulmadığını dile getiren Bayraktar, bakanlığın öncülüğünde kamu kurumları ve meslek kuruluşlarıyla amaçlara emin adımlarla ulaşılması gerektiğini anlattı.

Konuşmaların ardından Eker ve beraberindekiler, stantları gezerek yetkililerden bilgi aldı.

-Fuar hakkında-

Fuar ile eş zamanlı olarak ''Avrasya Hayvancılık 2011 2. Hayvancılık, Ekipmanlar ve Süt Endüstrisi Fuarı'', ''Traktör Yan Sanayi 2011 2. Traktör ve Tarım Makineleri, Yan Sanayi ve Yedek Parçaları Fuarı'' ve ''Avrasya Tohum Fuarı'' da açıldı.

Fuara, yurt içinden 40'ın üzerinde farklı kentten, yurt dışından Almanya, Bulgaristan, KKTC, Mısır, Azerbaycan, Fas ve Cezayir gibi ülkelerden de katılımcılar iştirak etti.

Fuar, 18 Aralık'a kadar açık kalacak.

KAYNAK: AA