İntibak ve memura zam için ne dedi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik emekliye intibak düzenlemesinin kimleri kapsayacağını açıkladı. Memura zam oranının verileceği tarih konusunda bilgi verdi...

GİRİŞ 13.12.2011 14:01 GÜNCELLEME 13.12.2011 14:01
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, emekli aylıklarıyla ilgili intibak düzenlemesinin 2000 yılından önceki tüm eski SSK emeklilerini kapsayacağını bildirdi.

Çelik, Ankara Sanayi Odasının 1. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde düzenlediği 48. yıl ödül töreninden ayrılırken soruları yanıtladı.

İlaç fiyat düşüşlerinden kaynaklanan eczanelerin stok zararlarının karşılanması ve bazı ilaçlardaki ilaç sıkıntısının giderilmesi için sektörle yapılacak görüşmeye ilişkin bir soru üzerine Çelik, üç yıllık global bütçenin bir miktar aşıldığını söyledi.

Sektörle daha önce yapılan protokol çerçevesinde, yeni düzenlemeler gerçekleştirildiğini, ilaç fiyat kararnamesinde, Sağlık Uygulama Tebliğinde bazı düzenlemelere gidildiğini anlatan Çelik, iskonto oranlarının yeniden artırıldığını hatırlattı.

Çelik, şunları söyledi:

''Bu çerçevede sektörde bir dirençten bahsedilebilir. Bazı değerlendirmelerin yapıldığı bize de geliyor. Bu anlamda sıkıntı nedir, bunu sektör temsilcileriyle pazar günü teknik düzeyde bir çalışma ile ele aldık. Bugün de sektör temsilcileriyle bir araya gelinecek.

Umuyorum ki yarın kararımızı, nihai değerlendirmemizi de sizlerle paylaşmış olacağız. Bugün itibariyle ilaç anlamında çok yaygın bir sorunun söz konusu olmadığını belirtmek isterim. Vatandaşımızın da bir mağduriyeti olmayacağını ifade etmek isterim.''

Memurlarla toplu sözleşme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, ''4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununa ilişkin düzenlemenin hala Bakanlar Kurulunda olduğu''nun anımsatılması üzerine de, toplu görüşmeden toplu sözleşmeye geçildiğini hatırlattı.

Bundan sonra kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarıyla ilgili ''Bunu iyileştireceğiz'' gibi herhangi bir ifadelerinin söz konusu olamayacağını ifade eden Çelik, bu dönemin artık geride kaldığını vurguladı.

Bundan sonra toplu sözleşme çerçevesinde masada kararlar alınacağını dile getiren Çelik, ''Toplu sözleşmeye geçtiğimize göre ocak ayında yapılacak maaş zamlarının toplu sözleşme masasında gerçekleşmesinden yanayız.

Onun için yasanın bir an önce Meclisten geçip, bu çerçevede masaya oturulup karara bağlanmasının doğru olacağı kanaatindeyim'' dedi.

Bakan Çelik, ''Sürenin kısaldığının'' anımsatılması üzerine de, konfederasyonlarla görüştüklerini, onların bakışının da toplu sözleşmeden yana olduğunu vurguladı.

Hükümet olarak daha seri hareket ederek gelecek ay içerisinde verilecek zam oranının belirlenmesi konusunda yoğun bir gayret içinde olduklarını anlatan Çelik, bir mağduriyetin söz konusu olmadığına işaret etti.

Çelik, ''Toplu sözleşme daha sonra da yapılsa kanun niteliğinde olduğu için bir sorun yok. O yansıyacak. Ama biz bunun masada kararlaştırılması, mali ve sosyal haklar içerdiğine göre bu hakların toplu sözleşme masasında kararlaştırılmasının doğru olacağı inancındayız'' dedi.

Çelik, düzenlemenin cuma günkü Bakanlar Kurulu'nda ele alınacağını da bildirdi.

''Yasa yetişmezse başka bir yöntemle artış yapılıp yapılmayacağı'' sorusu üzerine ise Çelik, Bütçe Kanunu'nun buna imkan verdiğini, ancak toplu sözleşme dönemine geçildiğini ve konunun tarafları olduğunu vurguladı.

Çelik, ''Bütçe Kanunu buna uygundur. Burada mağduriyet söz konusu olmaz. Ama amaç yasayı da geciktirmeden bu süreci tamamlamaktır. Bizim bakışımız, bu toplu sözleşme kapsamında mali sosyal hakları karara bağlamaktır'' diye konuştu.

İntibak düzenlemesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, emekli aylıklarıyla ilgili intibak düzenlemesine ilişkin bir soru üzerine ise, ''Bu düzenleme sonrası kimine 10 lira yansırken kimine 250 lira, kimine 100 lira gibi yansıyacak. Bu doğal.

Nerede intibaksızlık varsa onu gidermeye yönelik bir çalışmadır. O da yapılıyor. Nihai şekli Bakanlar Kurulu'nda verilecek. Hangi oranlarda gelişme hızından pay yansıyacak, bunlar Bakanlar Kurulu'nda netleşince kamuoyu ile paylaşma imkanımız olacak. İntibak düzenlemesi 2000 yılından önceki tüm eski SSK emeklilerini kapsayacak'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • HASAN KARABASAN 12 yıl önce Şikayet Et
    konuşacam yine. samimi işini severek yapan memleketin eğitiminin artması için fedakarca çalışan öğretmenin başımın üstünde yeri var. lütfen yazacaklarımı onlar kendi üzerine alınmasın. SÖZÜM nankör kanaatsiz cahil öğretmenlere. daha doğrusu kendini öğretmen sananlara. kardeşim senin birinci önceliğin maaş olmamalı. ki maaşıızda hatırısayılır derecede yüksek. yani bir aileye fazlasıyla yeter. zaten günde ortalama çalışma süren 2.4saat.yıllık çalışma sürenin günlük ortalamsı bu. aldığın maaş allahdaha ok versin bereket versin deyin. 2000 den fazla. la yawrum soruyorum sana. allah aşkına elini vicdanına koy cevap ver. senin maaşın 5000 olsa yok yok 10000 olsa yeter dermisin. nezaman doyacaksın. ya git işini yap çocukları eğit. onlara ülkelerini sevmeyi öğret. haa gerçektende memnun değilsen aldığın yetmiyorsa ben öğretmen olmasam bundan daha çok kazanırım diyorsan ee ne duruyorsun orada. git ne iş yapabiliyorsan onu yap. esirmisinki.
    Cevapla
  • Mehmet TOKUÇ 12 yıl önce Şikayet Et
    EMEKLİLER ARASINDA BU BAŞKACA BİR SIKINTI YARATACAK. Öncelikle Tanımı iyi yapalım Bu kanunundan yararlanacaklar 31.12.1999 tarihi ve o zamana kadarki mevcut emekliler ben böyle anlıyorum Buraya kadar güzel zor durumda olan emekli için bir nebze faydası olur diyelim. Peki 1.1.2000 tarihinde emekli olanlarda bir sıkıntı yokmudur onların maaşlarının hesaplamaları neye göre yapıldı bunlarda bir sıkıntı yokmudur bana göre bu konu mevcuttan geriye doğru gidilerek yapılmış olsa daha adaletli olur.Bir çok zamanlarda emeklilere verilen iyileştirmeler seyyanen yapıldı yani 1985 yılında emekli olanda seyyanen 100 TL zam aldı 2002'de emekli olanda 100 TL zam aldı e o böyle yapılmakla aradaki fark zaten yavaş,yavaş kapantı şimdi 2000 ve daha sonrası emekli olanlarla eskilerin arasında hiç bir far olmayacak. Bir çok emekli bu vb endişeleri taşıyor Yada birileri çıksın örnekleri ile ne yapılacağını doğru düzgün anlatsın. Bilen versa da çıksın anlatsın
    Cevapla
  • tunç Miroğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    Yeter Artık!. her gün aynı hikaye. nerede toplu sözleşme. öğretmenlere gene zam yok. her gün sitelerde öğretmene zam yalanı, balonu çıkıyor. ama kimse bilmiyor ki bunların hiçbiri yerine getirilmiyor. millet de öğretmen sürekli zam alıyor sanıyor. öğretmenin hali içler acısı. yazıklar olsun.
    Cevapla
  • buzlucalı 12 yıl önce Şikayet Et
    polıs bu şekılde ayrılmamalıydı. polıslerı özel harekat ve normal polıs olarak ayrılması ıyı olmadı evet onlar daha fazla ve sıkıntılı gorev yapıyorlar fakat normal polıs te sıfır zam alacak kadar yatmıyor...
    Cevapla
  • Mehmet A. KORKMAZ 12 yıl önce Şikayet Et
    Özel harekat Polisine 699TL zam var normal polise 0 zam. eşit işe eşit ücrette Özel harekat Polisine 699TL zam var normal polise 0 zam. adalet bunun neresinde hakkaride polis memuru arkadaşım kalleşce ensesinden vurulurken herkes polis memuru diyor, ama iş zam konusuna gelince, elinin tersi gösteriliyor. 10 yıldır polis memuruna ekstadan 1 Tl bile zam yapılmamıştır. bunu bütün TÜRKİYE böyle bilsin.... saygılarımla
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle