Alo 170'e 1 yılda 2 milyona yakın çağrı

''ALO 170'' numarası üzerinden vatandaşların 7 gün 24 saat ulaşabildiği ÇSG İletişim Merkezine yoğun talep oldu.

Alo 170'e 1 yılda 2 milyona yakın çağrı
Alo 170'e 1 yılda 2 milyona yakın çağrı
GİRİŞ 04.12.2011 11:35 GÜNCELLEME 04.12.2011 11:35

Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında soru, öneri, eleştiri, ihbar, şikayet, başvuru ve taleplerin çözüme kavuşturulmasını amaçlayan ''Alo 170'' Çalışma ve Sosyal Güvenlik (ÇSG) İletişim Merkezine 1 yılda 1 milyon 742 bin çağrı geldi.

AA muhabirinin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, çalışma hayatına ilişkin vatandaşlardan gelen soruların yoğunluğu nedeniyle bir iletişim merkezi kuruldu.

Karaman'da geçen yıl 15 Kasım'da hizmet vermeye başlayan iletişim merkezi, Bakanlık, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumunun hizmetlerine ilişkin çağrıları yanıtlıyor.

''ALO 170'' numarası üzerinden vatandaşların 7 gün 24 saat ulaşabildiği ÇSG İletişim Merkezi, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında soru, öneri, eleştiri, ihbar, şikayet, başvuru ve taleplerin etkin, hızlı biçimde çözüme kavuşturulmasını amaçlıyor.

Engelli istihdamı

İletişim merkezinin çalışanlarının yarısı engellilerden oluşuyor. Bu nedenle merkezin binasının engelli çalışanlarının tüm ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ''engelli dostu'' bir bina şeklinde inşa edildiği belirtiliyor.

Engelliler birbirlerine yardım edecek şekilde birlikte çalışıyor. Bu personelden görme engelli Ahmet Çopur ile sinir sistemi bozukluğu nedeniyle konuşma problemi yaşayan Merve Uyar, mart ayından bu yana birlikte çağrı alıyor. Gelen çağrıda vatandaşla kontağı görme engelli Ahmet Çopur sağlarken Merve Uyar, klavye ve ekranları kullanarak yazılım üzerindeki işlemleri gerçekleştiriyor.

6 milyon 400 bin dakika görüşme

Merkeze hayata geçtiği günden bu yana, vatandaşlardan 1 milyon 742 bin 883 adet çağrı geldi.

Bu çağrıların 1 milyon 656 bin 811'i karşılanırken, bunların yaklaşık yüzde 85'i ilk bağlantıda cevaplandı. İlk bağlantıda cevaplanamayan çağrılar için sistem üzerinden başvuru oluşturuldu. Bugüne kadar vatandaşlarla 6 milyon 414 bin 967 dakika görüşme gerçekleştirildi.

İletişim merkezinde ayrıca, İŞKUR adına online işlemler gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda, iş arayanın profiline uygun açık işler sorgulanabiliyor, iş başvuruları takip ediliyor, işsizlik sigortası başvuru dilekçesi kaydı yapılıyor, dilekçe ile ödeme planı sorgulanabiliyor ve işgücü uyum programlarına başvurulabiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumunun hizmetlerine ilişkin bir çok ekran kamu.turkiye.gov.tr üzerinden ÇSG İletişim Merkezi altyapısıyla entegre çalışıp, 170 hattını arayan vatandaşlara doğrudan hizmet dökümü, hizmet bilgisi, emekli aylığı bilgisi, emekliği aylığı kesintisi gibi birçok bilgi aktarılabiliyor.

İletişim merkezi, özürlü ve yaşlı aylığı ile ilgi konulardan, evrak takiplerine, çalışan hizmet dökümünden rapor parasına, emekli maaş kesintilerinden, işsizlik ödeneği başvurularına, ''ne zaman emekli olabilirim?'' sorusuna ve yabancı çalışma izinlerine kadar birçok konuda vatandaşlara hizmet veriyor.

Kayıt dışı istihdam, anlaşmalı boşanma, işverenin eksik prim yatırması gibi konularda da ihbar ve şikayetler alınıyor.

Buna göre, kayıtdışı istihdamla ilgili 22 bin 299, anlaşmalı boşanma konusunda 5 bin, eksik prim yatırmaya ilişkin bin 728 ihbar ve şikayet kaydı bulunuyor.

AA