Elektrik faturasında tüketiciye iade kararı

Devrek'te Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuran tüketici haklı görüldü. Elektrik faturasındaki kayıp, kaçak dağıtım, iletişim ve sayaç okuma bedelinin iadesine karar verdi.

Elektrik faturasında tüketiciye iade kararı
Elektrik faturasında tüketiciye iade kararı
GİRİŞ 01.12.2011 17:57 GÜNCELLEME 01.12.2011 17:57
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde, bir tüketicinin başvurusunu değerlendiren Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, elektrik faturasına yansıtılan kayıp kaçak bedelinin yanı sıra dağıtım, iletişim ve sayaç okuma gibi bedellerin de tüketiciye iadesine karar verdi.

Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti'ne başvuran Avukat Muhammet Kadir Karaçelebi, ağustos ayında kendisine gönderilen elektrik faturasındaki 23,64 liralık kayıp kaçak bedeli, 26,41 liralık dağıtım bedeli, 3 liralık personel satış hizmet bedeli, 86 kuruşluk personel sayaç okuma bedeli ve 6 liralık iletişim sistemleri bedeli olmak üzere 59,91 liranın haksız olduğunu ileri sürerek, şikayetçi oldu.

Avukatın başvurusu üzerine toplanan heyet, ilgili elektrik dağıtım şirketine konuyu aktararak savunmasını istedi. İlgili şirketin savunma göndermediği hakem heyeti, tüketiciden tahsil edilen 59,91 lira ile söz konusu bedellere kesinti yapıldığı tarihten bu yana ödenen ücretlerin yasal faizi ile birlikte tüketiciye iadesine karar verdi.

Tarafların tebliğ tarihinden sonra 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itirazı yolunun açık olduğu belirtilen karar da şunlar kaydedildi:

''Ticari hayatın doğal sonucu olarak bir hizmet veriliyorsa bunun karşılığında bir bedel olması gerekir. Uyuşmazlık konusu bu çerçevede alınmış ancak kayıp kaçak bedelinde alınan ücret ayrı bir başlık altında incelenmiştir.

Kayıp kaçak oranı bölgeden bölgeye farklılıklar göstermekte. Öncelikle her bölge için kaçak kullanım oranları tespit edilmeli ve bu oran sadece o bölgeye uygulanmalıdır. Bölgeler arası kaçak kullanım oranları dikkate alınmadan belirlenen yüzde 10-15'lik oran bu yönüyle haksız bulunmuştur.

Ayrıca, uygulama enerjiyi kaçak kullananlar lehine bir alan oluşturmaktadır. Başta Anayasamız olmak üzere kanunlarımızdaki düzenlemeler, tüketicinin zararına olan ekonomik çıkarlarını zedeleyen uygulamaların iptalini öngörmektedir.

Bu nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, tüketiciden haksız yere tahsis edilen 59,91 liranın ve bu kalemlere kesinti yapıldığı tarihten bu yana ödenen bedellerin yasal faiziyle birlikte iadesine oy çokluğuyla karar verildi.''

Başvurusunda haklı bulunan avukat Muhammet Kadir Karaçelebi, gazetecilere yaptığı açıklamada, verilen kararın tüketiciler açısından önem taşıdığını belirterek, ''Anayasa ve kanunlara aykırı olarak abonelerden alınan 5 kalem bedelin tüketicilere geriye dönük iadesine karar verildi. Bu kararla tüketiciler her faturalarında ortalama yüzde 30 civarında fazladan ödenen bedelleri geriye dönük olarak alabileceklerdir'' dedi.

Karaçelebi, kararın emsal niteliğinde olduğunu, tüm tüketicilerin haklarını araması gerektiğine inandığın kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • akılcesmesi 12 yıl önce Şikayet Et
    BU HESABA GÖRE KDV DE FAZLA HESAPLANIYOR. tüketim bedeli 30 tl olan biri %18 kdv eklenince 35,4 tl vermesi gerekiyor ama faturada kdv toplam bizden kesilen (haksız yere) toplam fiyat üzerinden kdv hesaplıyor buda 30 liralık faturayı diğer giderler ortalama 13 -15 tl civarı 30 + 14 tl =44 tl yapar buna %18 kdv eklersek 51,92 tl yapar bizden ayrıca her 30 tl lik faturadan 3 tl de kdv alınmaktadır. BİR de fatura üzerinde elektirik tüketim vergisi var hem burada vergi veriyoruz hemde verginin vergisi en altta kdv veriyoruz . 30 tl kullandığım fatura bir anda 52 tl gibi bir fiyat çıkıyor. beni bağlayan sadece kullandığım miktar ile sarfiyat fiyatıdır. elektirik firması sonuç itibarı ile benden aldığı paranın vergisini kendisi devlete ödemek zorundadır bana bunu yansıtamaz. kafasına görede zam yapamaz elektirik dağıtım a.ş her 3 ayda bir ne kadar zam veya indirim yapıldığını hesaplıyor ve satıcıyada kar marjını bırakıyor satıcı kar ettiği miktarın vergisini kulanıcısına yükleyemez. bu konuda da ayrıca dava açılabilir.ilk davada bend
    Cevapla
  • koca seyit 12 yıl önce Şikayet Et
    hepsi hikaye. yıllardır kredi kartı paraları konusunda millet avazı çıktığı kadar bağırıyor ama sonuç yok buda öyle birşey. ilgili bakanlıklar resmen milleti sermayeye ezdiriyor. vergisini ödeyene bişey yok ödemeyene af var. parası olana askerlik yok. hangi vatan evladının kanı 30 bin lira kadar düşük bir değer eder. açık ve net söylüyorum sırf buna benzer nedenlerden hükümetin oylarında da çok kesinti ve kayıp/kaçak olur.
    Cevapla
  • kudret ceylan 12 yıl önce Şikayet Et
    bakanım görev başına. bakanım bu elektirikteki yapılan soyguna son vermekiçin lütfen harekete geçiniz
    Cevapla
  • HUNKAR 12 yıl önce Şikayet Et
    BENDE BAŞVURCAM. 44 TL olan faturamın 11 TL'si bu kalemlerden oluşuyor. bende başvurcam hakem heyetine. Buna göre benden kesilen para faturamın yaklaşık yüzde 25'ine denk geliyor. Bu düpedüz soygun. Haram zıkkım olsun verdiğim para
    Cevapla
  • MİLLİYETCİ 12 yıl önce Şikayet Et
    ENERJİ BAKANLIĞI. enerji bakanlığının yapması gereken tek birşey var mahkeme kararına göre tüm vatandaşların hakları geriye verilip birdaha kurumların böyle bir haksız kazanç yapmalarını önlemektir inşaallah bekliyoruz sayın bakanım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle