Fındık fiyatları tavan yaptı!

Fındık fiyatları son 6 yılın en yüksek rakamına ulaştı. Fındığın ortalama fiyatları şöyle;

Fındık fiyatları tavan yaptı!
Fındık fiyatları tavan yaptı!
GİRİŞ 16.11.2011 14:12 GÜNCELLEME 16.11.2011 14:12

Fındığın kilogram fiyatı serbest piyasada kabuklu (sivri) 6.65 TL, kabuklu (levant) 6.85 TL’yi yakalarken, Giresun kalite kabuklu tombul fındığın fiyatı ise 6.95 TL’ye ulaştı.

Fındık fiyatlarındaki yükselişle ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, fındık üreticilerinin uyanık olması çağrısında bulunarak yükselen fiyatların bir satış şansı oluşturduğunu söyledi.

Serbest piyasada ulaşılan fiyatın, sezonun en iyi fiyatı olduğuna dikkat çeken Cirav “Üreticiler bu fiyatı değerlendirmeye çalışsın. Bu fiyat gerçekten son 6 yılın en iyi fiyatı. 2005 yılında fındık fiyatı 6,00-6,50 lira civarındaydı. ‘7.00-8.00 lira olacak’ diye çok beklenti vardı ama bu seviyeden sonra fiyat geriledi ve vatandaşın elindeki fındık 2,50 liraya satıldı. Çıkışı olduğu gibi düşüşü de olabilir. Ancak bu demek değildir ki ‘gidin hemen fındığınızı satın’ Fındıkta fiyat tamamen serbest piyasa tarafından belirleniyor. Düştüğü gibi çıkabiliyor, çıktığı gibi de düşebiliyor. Bu nedenle, şu anki yaşanan artışın iyi değerlendirilmesinde ve uyanık olmakta fayda var” dedi.

Mehmet Cirav, fındık üreticisinin artık bundan 10 yıl önceki fındık üreticisi olmadığını ve bilinçlendiğini hatırlatarak “Bundan 10 yıl önce fındık fiyatları biraz arttı mı vatandaşımız fındığını satıp parasını faize veya dövize yatırırdı. Şimdi piyasalar herkesin malumu. Faizler düşük ve döviz piyasası istikrarsız. Artık vatandaşın fındığını satıp parasını faize veya dövize yatırma gibi önünde bir seçeneği yok. Üretici ekonomik anlamda bilinçlenirken, ihracatçı da bilinçlendi. İhracatçı da elindeki ürünü tutmasını biliyor.

Bir de dikkati çeken en önemli husus, fındık ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre bu yıl yüzde 25-30 düştü. Bu tehlikeli bir durum. Şimdi fındık üreticisi bu fiyatları beğenmeyip fındığını satmayabilir. Ancak ileride yüksek fiyattan satmak istediği zaman da bu kez ihracatçı fındık almayabilir. Çünkü göstergeler ortada. Hiçbir fiyatın ve hiçbir şeyin garantisi yok. Fındıkta, serbest piyasa ekonomisi uygulanıyor.

Eskiden devlet veya Fiskobirlik bir fiyat belirlerdi. Derdi ki 'fiyat 4 lira'. Kimse o 4 liranın üstünü düşünmezdi. 4 liranın altında fiyat bulduğu zaman satardı. Devletin verdiği fiyatın üzerine hiç çıkmazdı, hep altında olurdu. Ama şimdi öyle değil. Şimdi serbest piyasa ekonomisi devrede. Vatandaş kendine yarayan fiyat neyse onu değerlendiriyor" diye konuştu.

Mehmet Cirav, yeni sezona ilişkin mevsim koşullarını da değerlendirerek, "Fındıkta şu ana kadar bir sıkıntı yok. Kar yağmadı ama havalar akşam saatlerinde çok soğuk oluyor. Ağaçlarda herhangi bir açma veya açtıktan sonra yanma gibi risk yok. Ama şu unutulmamalı ki fındık toplanana kadar risk her zaman oluşabilir, ancak şimdilik herhangi bir sıkıntı gözükmüyor" şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL