Yunanistan'da odun sobası yok satıyor

İflasın eşiğindeki Yunanistan'da fakirleşen halk, ucuz ısınma araçlarına yöneldi. Yunanistan'da mazot talebi düştü, odun sobası yok satıyor...

Yunanistan'da odun sobası yok satıyor
Yunanistan'da odun sobası yok satıyor
GİRİŞ 15.11.2011 09:31 GÜNCELLEME 15.11.2011 09:31

Kaloriferlerini biyokütle çeşidi yakıta çeviren Yunanlılar kalorifer kazanlarında zeytin ve şeftali çekirdeği yakmaya başladı. Böylece % 50 tasarruf sağlıyorlar.

İflasın eşiğine gelen Yunanistan yeni hükümetle krize çare ararken halk fakirleştikçe alternatif ısınma araçlarına yönelmeye başladı. Yunanistan'da odun sobaları yok satıyor.

Başkent Atina'da, daha önce kalorifer ve klimalarla ısıtılan çok sayıda konut ve işyerleri, akaryakıttaki pahalılık ve gelirlerin azalması nedeniyle odun ve gaz sobası gibi geleneksel ısınma araçlarına yöneldi. Yunan halkının eski ısınma yöntemlerine geri dönmesiyle, mazot talebinde büyük düşüş kaydedildi. Odun talebi ise arttı.

MAZOTA TALEP DÜŞTÜ

Yunanistan Akaryakıt Bayileri Federasyonu Başkanı Mihalis Kusis yaptığı açıklamada, kaloriferler için daha önce bin litre yakıt alan apartmanların bu yıl sadece 500 litreyle yetindiklerini belirterek, mazot piyasasındaki satışların beklentilerin yüzde 50'sinin altında bulunduğunu söyledi.

Son günlerde hava sıcaklığında önemli düşüş kaydedilmesine rağmen satışlarda değişiklik olmadığını ifade eden Kusis, bunun nedeninin vatandaşların alternatif ısınma araçlarına yönelmesi olduğunu belirtti. Kusis, "Böyle giderse, özellikle Atina bölgesinde orman kalmayacak" dedi.

ÇEKİRDEK YAKIYORLAR

Daha ucuz ısınma arayışı içinde olan Yunan halkı kaloriferlerini de "biyokütle" çeşidi yakıta çevirdi. Özellikle Mora Yarımadası'nda ve Kuzey Yunanistan bölgelerindeki kalorifer kazanlarında zeytin çekirdeklerini yakıt olarak kullanan vatandaşların bu şekilde yüzde 50'ye varan bir tasarruf sağladıkları bildirildi. Pellas bölgesinde ise bazı vatandaşların kendi geliştirdikleri özel bir sistemle şeftali çekirdeklerini "ideal" bir biyokütleye dönüştürerek, petrol ve doğalgaz yerine kullandıkları belirtildi.

KAYNAK: SABAH