Kaçak sigara Barzani’ye kadar uzandı

Geçen ay 15 ilde eş zamanlı düzenlenen bir milyar TL'lik kaçak sigara operasyonu Mesud Barzani'nin yeğeni Neçirvan Barzani'ye uzandı. Neçirvan Barzani’nin kasası ise ilginç bir isim...

Kaçak sigara Barzani’ye kadar uzandı
Kaçak sigara Barzani’ye kadar uzandı
GİRİŞ 11.11.2011 14:03 GÜNCELLEME 11.11.2011 14:03

Ufuk Şanlı'nın haberi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde terör örgütünün sigara kaçakçılığından beslendiğini duyurmuştu. İthal etmesi gereken sigaraları yurtiçinde pazarlayan ve vergi kaybına neden olan European Tobacco’nun arkasında ise ilginç bağlantılar tespit ediliyor. Şirketin yüzde 40 ortağı görünen Ermeni asıllı Nasri Kardeşler, Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin kasası olarak biliniyor.

1 milyar liralık tütün operasyonu nereye uzanacak. Herkes bu sorunun cevabını merak ediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, geçtiğimiz ay son yılların en büyük operasyonlarından birisine imza attı. 15 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen sigara kaçakçılığı operasyonu tütün piyasasında adeta deprem yaratırken, aralarında European Tobacco Genel Müdürü Hulusi Kaymaz’ın da bulunduğu toplam 33 kişi çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Polisin ulaştığı veriler çok çarpıcıydı: European Tobacco yurtdışına ihraç etme kaydıyla ürettiği sigaraları tekrar yurtiçine sokarak iç piyasada satıyor ve bu yolla yaklaşık 1 milyar liralık haksız kazanç elde ediyordu!

Bu şirketin sahibi kim?

European Tobacco son derece enteresan bir şirket. Mersin’de kurulan şirketin yüzde 40’ı Kuzey Irak’ta yaşayan Ermeni asıllı Nasri Kardeşlere ait. Nasri kardeşler Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’ye çok yakınlar. Barzani’nin gizli kasası oldukları, pek çok şirketi Barzani adına yönettikleri konuşuluyor.

Şirketin kuruluş aşamasında yüzde 50 hisseye sahip olan Nasri Kardeşler ile yerli ortak Arslan Ailes’nin arasına zamanla kara kedi girince zaman içinde Irak’lı ortakların payı yüzde 40’a düşürülmüş. Bunun üzerine Nasri Kardeşler, 2007’de Mersin Ticaret Mahkemesi’nde firmanın Türk ortakları aleyhine dava açmış. Dava halen devam ediyor.

Kaçak sigara kıyıya vurdu!

Şu anda şirketin çoğunluk hisseleri Mahmut Arslan ve Hüseyin Arslan kardeşlerle Hulusi Kaymaz’ın elinde. Tutuklu olarak yargılanan Genel Müdür Kaymaz, ‘derin ilişkileriyle’ dikkat çeken bir isim. Emniyet Kaymaz’ın Azerbaycan’da çok üst düzey bazı isimlerle gayri resmi ortaklıkları olduğunu belirledi. Kaymaz ayrıca Yunanistan’da da güçlü bir ilişkiler ağına sahip.

European Tobacco, Türkiye’de sigara üretme ve ihraç etme yetkisine sahip 7 firmadan biri. Firma ürettiği sigaraların tamamını yurtdışına ihraç kaydıyla üretiyor ve bu nedenle vergi ödemiyor. Fakat polis operasyonu gösterdi ki yurtdışına çıkarılan 250 milyon paket sigaranın hemen hemen tamamı tekrar yurda sokulmuş. Ürünlerin ortalama 4 liradan satıldığını düşünürsek şirketin yılda 1 milyar lira kayıtdışı gelir elde ettiği anlaşılıyor.

Uzmanlar gayet iyi bilirler: Sigaranın etiket fiyatının yüzde 80’i vergidir. Bunu ödemeyen şirketin sadece bir yılda 800 milyon lira kar elde ettiğini düşündüğümüzde ortaya gerçekten inanılmaz bir tablo çıkıyor! Operasyon kapsamında sigara kaçakçılığına göz yumdukları gerekçesiyle Karadeniz Bölge Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı’nda görevli 4 asker de tutuklandı. Bu çok önemli. Zira ihraç edilmiş gibi sınırdan çıkarılan sigaraların tekrar yurda sokulduğu noktalardan biri de Karadeniz kıyıları. Yani kaçakçılık artık sadece karayoluyla değil, deniz yoluyla da yapılan son derece kârlı bir faaliyet haline gelmiş durumda. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın Maliye Bakanlığı ve MASAK ile birlikte çalışması şart. Zira herkes bu büyük rantın hangi amaçlar uğruna ve nerede harcandığını merak ediyor. Bu sorunun cevabı tüm soruşturmanın seyrini de değiştirebilir...

*****

Başbakan’la görüştü, ‘PKK’nın silahlı eylemine karşıyız’ dedi

Neçirvan Barzani’nin kuzeni olan Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Başkanı Mesud Barzani, geçen hafta Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Başbakan Erdoğan’ı “cesur bir lider” olarak niteleyen Barzani, Türkiye’de açılım sürecinde yapılan icraatların Türk-Kürt kardeşliğini güçlendirdiğine dikkati çekmişti. Barzani, terör örgütü PKK tarafından yapılan her türlü askeri eyleme karşı olduklarını belirtmişti. Mesud Barzani, “Kan dökülmeye devam edilmemesi lazım” demişti.

Görüşmeyi sert dille eleştiren MHP Lideri Devlet Bahçeli ise “Başbakan Erdoğan başını, (terörün) Avrupa’daki müsebbiplerden önce, ülkemizde konuk ettiği kirli simaya çevirmeli ve eğer birazcık milli onuru varsa yakasından tutmalıdır” açıklaması yapmıştı.

VATAN