Çin malı ürüne Türkiye seddi

TSE, kalitesiz ve insan sağlığına zararlı Çin mallarının Türkiye'ye girişini durduracak. Oyuncaklar ve gıda maddeleri bundan böyle Çin'de incelecek. TSE onaylı ürünler ülkemize girecek.

Çin malı ürüne Türkiye seddi
Çin malı ürüne Türkiye seddi
GİRİŞ 11.11.2011 07:37 GÜNCELLEME 11.11.2011 07:37
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Erdoğan Süzer'in haberi

Oyuncaktan gıdaya, sağlık ürünlerinden mutfak eşyalarına kadar hayatımızın hemen her alanında kullandığımız Çin mallarında yaşanan "kalite" ve kanserojen sorunu çözülüyor. Yeni belgelendirme sistemi sayesinde insan sağlığını tehdit eden, kanserojen içeren Çin malları Türkiye'ye giremeyecek. Çocuklar tıpkı Avrupalı çocuklar gibi Çin malı oyuncaklarla güven içinde oynayabilecekler.

TSE KABUK DEĞİŞTİRİYOR

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, yeniden yapılandırma sürecine giren TSE'nin yeni mekanizmasını BUGÜN'e anlattı. TSE, yeni dönemde başta Çin olmak üzere dünyaya açılıp, Türkiye'ye gelen ithal ürünleri kaynağında inceleyecek. Yurt içinde yeni laboratuarlar ve test merkezleri kurarak yabancı belgelendirme şirketlerinin Türkiye'deki hakimiyetine son verecek. Başkan Şentürk'ün verdiği bilgilere göre, TSE kalitesiz, tehlikeli ve insan sağlığına zararlı Çin mallarının Türkiye'ye girişini şöyle durduracak:

TSE ONAYSIZ ÇİN MALINA VİZE YOK

TSE'nin yetkisini artıran yeni bir düzenleme hayata geçirilecek. Böylece TSE başta Çin olmak üzere 10'u aşkın ülkede belgelendirme ofisi açacak. TSE'nin ofis açtığı ülkelerden Türkiye'ye gelecek tüm ürünlerin denetim, kontrol ve belgelendirme işlemini o ülkede TSE yapacak. Çin'in AB ülkelerine mal satabilmek için o ürünlerin Avrupa'da geçerli olan belgeleri alması gerekiyor. AB'de belirlenen standartların altında üretilmiş ürünler belge alamıyor, böylece sağlığa zararlı mallar AB'ye giremiyor. Aynı şekilde Türkiye'ye gelen Çin malları için de TSE onayı gerekecek. TSE, Türkiye'ye ihraç edilecek ürünleri daha üretim aşamasında inceleyip kontrol edecek. Standardın altında kalan ürünler belge alamayacağı için yola çıkamayacak.

ARABİSTAN VE UMMAN TSE'YE GÜVENİYOR

Şentürk, Suudi Arabistan'ın halen Türkiye'den aldığı ürünleri TSE'ye denetlettiğini, Türkiye'den Suudi Arabistan'a TSE belgesiz mal girişine izin verilmediğini söyledi. Yaptıkları yeni anlaşmayla TSE'nin ofis açtığı tüm ülkelerden Suudi Arabistan'a giden ürünlerin denetimini de TSE'nin yapacağını belirten Şentürk, Umman'la da önümüzdeki günlerde benzer bir anlaşma yaparak Türkiye'den bu ülkeye ihraç edilen ürünleri TSE adına denetleyeceklerini bildirdi.

ÇİN'DEKİ TÜRKLER İNCELEYECEK

Başkan Şentürk, TSE'nin söz konusu sistemi Çin'de yerleşik Türk firmaları üzerinden gerçekleştireceğini söyledi. Türklerin isterlerse Çinli firmalarla ortak olup TSE adına belgelendirme ofisi açabileceğini belirten Şentürk, "Biz bu firmaları belgelendirme alanında Türkiye'de eğiteceğiz. Eğitim sürecinin ardından protokol imzalayıp süreci başlatacağız. TÜV adına Türkiye'de nasıl ki belgelendirme işlemi yapılıyorsa, aynı şekilde Çin'de de TSE adına belge verilecek. Belgeyi TSE düzenleyip satacak" dedi.

BUGÜN GAZETESİ

YORUMLAR 3
  • FuJiN 12 yıl önce Şikayet Et
    Afferim Len Mirza. Ayda Yılda bi yorum yaptın adam gibi :))
    Cevapla
  • gülden keskin 12 yıl önce Şikayet Et
    çin. senelerdir gıdadan tekstile elektronikten her türlü alet edevata ... 2011 geç kalmadınız mı? kolaysa temizle çek piyasadan...
    Cevapla
  • Murat ERKAN 12 yıl önce Şikayet Et
    Ne seddi kardeşim .... Ne çekersen çek artık çok geç ...
    Cevapla