Muğla narenciye üretiminde lider

Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarından oluşan Narenciye Rekolte Tespit Komisyonu, 2011 yılı Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesini 441 bin 421 ton olarak tespit etti.

GİRİŞ 09.11.2011 14:52 GÜNCELLEME 09.11.2011 14:52

Dalaman Meyve Üreticileri Birlik Başkanı İbrahim Aydınlı, Ege Bölgesi'nde narenciye rekoltesinde iller bazında bakıldığında en fazla üretimin Muğla'da yapıldığını söyledi. Narenciye üreticilerinin bu yıl çeşitli sorunlar yaşadığını belirten Aydınlı,

''Önceki yıllarda pamuk deposu olan Muğla'da üreticiler son 10 yılda narenciye ürünlerine yönelmesiyle bölgemiz en büyük narenciye alanına dönüştü. Ortaca ilçesi yıllık 36 bin ton enterdonat limon üretimi ile dikkat çekerken Köyceğiz ilçesi Washington portakal üretimiyle öne çıkıyor. Yıllık yaklaşık 250 bin ton narenciye, 50 bin ton civarında da nar üreten bölgemizin en büyük sorunu üreticilerin örgütlenememesi ve pazarlama sorunu yaşamasıdır'' dedi.

-''Üreticimiz karamsarlığa kapıldı''-

Muğla'nın Sakaraltı ve Sakarüstü diye iki iklimsel ve coğrafi karaktere sahip olduğunu anlatan Aydınlı, ''Sakaraltı'nda Gökova'dan Fethiye'ye kadar yörenin en büyük meyve dikim alanında yüksek tonda üretim yapılmaktadır. Bu rakam Türkiye meyve üretiminin yaklaşık yüzde 15'ine tekabül etmektedir. Bu kadar alanda ve üretimde ne yazık ki güçlü bir üretici örgütlenmesi ve bu ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması için üreticilere ait tesis yok. Bu sebeple yöremizde çok üst seviyede pazarlama sorunu yaşanıyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin ikinci büyük narenciye üretim bölgesinin Ege Bölgesi olduğuna işaret eden Aydınlı, şunları söyledi:

''Bölgemizde üretilen ürünler yaklaşık 200 milyon lira civarında gelir getirmesi gerekirken yıllık yaklaşık 80 milyon lira kazanç getiriyor. Üreticiden çeşitli vaatlerle alınan ürünler 80 kuruşa alınması gerekirken karşılığında 10 kuruş, 20 kuruş ödeme yapılıyor.

Aynı ürün büyük şehirlerde 3 ile 4 liraya tüketiciye satılıyor. Üreticimiz karamsarlığa kapıldı. Ancak bunun çaresi var. Üreticilerimiz örgütlenirse her türlü devlet desteği alarak işleme, paketleme ve depolama tesislerini kurabilecek, dolayısıyla ürünü markalı olacak ve emeğinin karşılığını alarak satacak.''

KAYNAK: AA