İnşaat işçisi çipli kartla takip edilecek!

Van depremi sonrası Bakanlık inşaat sektörünü mercek altına aldı. Yeni hazırlanan düzenleme ile önüne gelen inşaat yapamayacak iken çalışan işçiler de sertifikaya tabi olacak.

İnşaat işçisi çipli kartla takip edilecek!
İnşaat işçisi çipli kartla takip edilecek!
GİRİŞ 03.11.2011 16:00 GÜNCELLEME 14.10.2013 13:30
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış


Kenan Biter'in haberi

Van'da yaşanan ve sonuçları oldukça ağır olan 7.2 şiddetindeki depremin hemen ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hali hazırda çalışmaları yürütülen bir dizi uygulamanın çalışmalarını hızlandırmaya başladı.

Bakanlık alacağı süper yetkiler ile Türkiye'deki 19.5 milyon konut stokunun neredeyse 10 milyonunu 10 yıl içerisinde yıkıp tekrardan dönüştürecek iken, inşaat sektöründe çalışanlar ve bu işe girişecek olanlar için de bir takım uygulamaları hayata geçirecek.

Bakanlığın hazırladığı yeni düzenleme ile artık önüne gelen müteahhitlik yapamayacak iken, sektörde çalışacak işçilerde uzmanlık alanlarına göre farklı eğitimlere tabii tutulacak. Eğitim sonrasında sertifika almaya hak kazanan işçiler aldıkları sertifika ile uluslararası arenada dahi kendilerini ispatlama şansı bulacakken, kendilerine verilecek olan bilgi kartları ile de iş hayatları yakın takibe alınacak.

40 CİVARINDA UZMANLIK ALANI BELİRLENDİ

Yeni hayata geçirilecek uygulama kapsamında organizasyonun çatısı konumundaki İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES), sektörde iş yapan 40 civarındaki uzmanlık alanın tespitini yaptı. Sıvacıdan fayansçıya, kalıpçıdan demir doğramacıya bir çok iş kolunun tarifini yapan İNTES, bu iş kollarında çalışanlarda aranan kriterleri de belirlemeye başladı. İNTES - YOL İŞ sendikası ile yaptığı anlaşma çerçevesinde ise Ankara Organize Sanayi'de ilk eğitim şantiyesini kurdu. Şantiye içerisinde işçiler alanlarında uzman eğitmenler tarafından kurs alacaklar. Kurs sonunda ise işçiler ilgi alanlarına göre sınava tabii tutulacak ve başarı sergileyenler sertifika almaya hak kazancak. Başbakan'ın talimatı ile bu eğitim şantiyelerinden Afganistan, Gazze ve Venezüella'ya da kurulması planlanıyor.

İNŞAAT İŞÇİLERİ ÇİPLİ KARTLAR İLE TAKİP EDİLECEK

İnşaat sektöründe mesleki yeterlilikleri belirleme yetkisi alan İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES), ölçme ve değerlendirme süreci sonunda sertifika verilen işçilere, özgeçmişlerinin yüklü olduğu, kredi kartına benzer çipli bir kart dağıtacak.

Önümüzdeki yıl hayata geçirilmesi planlanan uygulamayla, sektörde çalışan işçilere ilişkin veri tabanı alt yapısı da sağlanmış olacak . Oluşturulan bu kapsamlı veritabanı sayesinde hangi işçiler boşta, hangi işçiler nerede çalışıyor, eğitim süreleri geçmiş mi (Teknolojik gelişmelere bağlı 3 ile 5 yıl da eğitim güncellemesi yapılacak ), doğduğu yer, evli mi bekar mı olduğu, nerelerde, kaç yıl çalıştığı, tecrübelerini nasıl artırdığı, hangi boyuta vardığı gibi işçiler ile ilgili tüm bilgilere ulaşılacak. İşçi arayışında olan iş verenler ise bu sistem sayesinde arayışta olduğu meslek dalındaki ustayı da rahatlıkla bulabilecek.

Sektörü kontrol altına olacak yeni düzenlemeye inşaat sektörünün öncü isimlerinden de destek geldi. Sektör, yeni hayata geçirilecek uygulamayı olumlu bulurken, Bakanlığı da aldığı karardan dolayı tebrik etti.

TARIMDAN BOŞALAN İŞÇİ KADROSU İNŞAATTA ÇALIŞAMIYACAK

Bu düzenleme ile Türkiye'deki inşaat sektörünün yurt dışında çok önemli işler yapacağını söyleyen İNTES Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Demir, ‘' Artık Türkiye'de inşaatlarda çalışan işçiler eğitimli ve sertifikalı olacak. Tarımdan boşalan adamları inşaatlarda çalışma dönemi bitecek. İşçinin alacağı sertifika uluslararası alanda geçerli olacak. Müteahhitler içinde farklı çalışma olacak. Onları da sınıflandırılıp sertifikalandıracağız.'' dedi.

SERTİFİKASIZ MÜTEAHHİT İNŞAAT YAPAMAYACAK!

2015'DEN İTİBAREN BELGESİZ İŞÇİ ÇALIŞAMIYACAK!

2008 ve 2009 yıllarında yayınlanan yönetmelik ile yapı müteahhitliği işini yapabilmek için öncelikle sicil numarası isteneceğini yani bir nevi karnenin olacağını söyleyen İnşaat Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Abdullah Baysal, ‘'Çok yerinde bir karar… Yapı müteahhitliği sertifikası olmayan kişi hiçbir şekilde hiçbir yerde inşaat yapamayacak. Yani ruhsata bağlı hiçbir inşaatı yapamayacak. Bu da çok önemli. Bu uygulama 2012'den itibaren uygulamaya geçiriliyor. 1 Ocak 2015 yılından itibaren ise bütün yapı müteahhitlerinin inşaatlarında çalıştırdığı inşaatçıların tümü belgeli olacak. Sertifikalı olacak, eğitilmiş olacak. Yani usta, kalfa, çırak ilişkisi değil. Bilimsel bir eğitimden geçerek eğitimli olacak. Çünkü ülkemizde yeni sanayi argümanlarının ürettiği ürünler çok sağlıklı oluyor. Bu ürünler inşaatlarda ehliyetsiz elemanlar elinde sağlıksız kullanılıyor. Bunu sağlamak amacıyla yapılmıştır. Biz İNDER olarak bu uygulamanın bire bir uygulanmasını istiyoruz. Konut satışı açısından da çok önemli, inşaatta çalışan her işçinin niteliği açısından da çok önemli. O yüzden sıkı denetimler ile hayata geçirilmelidir'' dedi.

İNŞAAT İŞÇİSİNİN MAAŞI STANDARTA TABİ OLACAK!

İnşaatlarda çalışan işçilerin eğitimi için İNDER olarak 7 aydır çalışma yapıldığını ve sektörde farklı alanlarda 27 dalda eğitim programını hazırladığını belirten Baysal, uygulamaya geçmek için mekan ve fiziki sorunları çözmeye çalıştıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü;

‘'Öyle zannediyorum ki, ülke çapında bu ihtiyacı karşılayacak alt yapıyı hazırlıyoruz. İnşaat işçilerinin maaşlarına bir standart gelecek. Mesela demirci ustasının veya sıvacı ustasının aldığı maaş belli olacak. Demirci ustası 2 bin lira maaş alıyorsa onun pirimi o rakam üzerinden yatırılacak. Ben düz işçiyim diyemeyecek. Bu uygulama ile inşaat sektöründeki kayıt dışılığında önüne geçilecek. Çalışanların bu uygulama ile sosyal haklarında yaşanan mağduriyet de giderilmiş olacak.''

‘'UCUZ KONUT SATIYORUM'' DİYE ÖVÜNÜLMEMELİ

İTO'ya 27 bin inşaat firması unvanı ile kayıtlı şirket olduğunu ancak bunlardan kaçının fiilen bu alanda faaliyet gösterdiklerini bilmediklerini söyleyen Baysal, ‘' o yüzden hiç ödün vermeden, ötelemeden bir an önce bu uygulamanın hayata geçirilmesi gerekiyor. İnsanlarımızın sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşama hakkın en doğal haklarıdır. Artık ‘ucuz konut satışı yapıyorum' diye övünülmemeli. Artık tüketici ‘ucuz konut aldım' diye övünmemeli. İnsanlar hak ettiği nitelikte hak ettiği paralar ile konut almalıdır.'' dedi.

CEBİNE 300-500 BİN LİRA KOYAN MÜTEAHHİT OLMASIN!

Ekonominin yüzde 35'ine hitap eden ve 200'den fazla alt ve yan sanayiye iş ve istihdam sağlayan bu kadar önemli bir sektörün başı boş bırakılmasının, önüne gelenin inşaat yapmasının her zaman için tehlikeli olduğunu söyleyen İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa,

‘'Çünkü emlak sektöründe her yıl el değiştiren para neredeyse Türkiye bütçesi kadar… Yani böylesine önemli bir sektörün başı boş önüne gelenin girebildiği ve iş yapabildiği bir sektör olmaması gerektiğini her zaman ifade ettik. Çok iyi bir atılım. Bu uygulama inşaat sektörünü bir düzene oturtacak. Artık önüne gelen herkesin bu işe girmesini engelleyecek. Kuyumcusu, tekstilcisi cebine 300-500 bin lirayı koyan çıksın desin ki ‘Ben müteahhittim' ve kimse O'na ‘Siz nasıl müteahhit oldunuz?' demesin. O yüzden bu sektörde iş yapacak müteahhidinden tutun inşaatta çalışacak amelesine kadar A'dan , Z'ye herkesin bir belgeye tabii olması gerekiyor. Yoksa depremin bilançoları ortada, sonuç itibari ile İstanbul'u da olası büyük bir deprem bekliyor. Eğer bu tarz önlemler alınıp sektör kayıt altına alınmaz ise sonuçlar daha ağır olur.'' dedi.

İnşaat işçilerinin belgesini aldıktan sonra kendi alanında uzman unvanını alacağını belirten Aşa, Türkiye'deki müteahhitlere de sitem etti.

Aşa; ‘' Zaten tüm dünyada bu böyledir. Dış ülkelere siz eleman gönderdiğiniz zaman sizden sertifika isteniyor. Siz ‘ben kaynakçıyım' diyorsanız size diyor ki bunu ispatlayacak belgeni göster. Tüm dünyada iş yapan müteahhitlerimiz buradan lisanslı eleman getiriyor ama kendi ülkelerinde o lisans şartını aramıyor. ‘' dedi.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 14
  • muhammed burak 12 yıl önce Şikayet Et
    yavaş yavaş. ayavaş yavaş hepimizi fişleyecekler. bide ergenokoncuları fişlmemekle kınadılar.
    Cevapla
  • hasangulten 12 yıl önce Şikayet Et
    inşaat işçileri. inşaat işçilerinin çipli kartla takip edilmesi,şehirlerde saklanan pkk üyelerinin tespitindede yararlı olur. inşaatlar pkk lıların saklanabileceği güzel bir yer.kimin işçi kimin pkk üyesi olduğunu tespitte büyük fayda sağlar.
    Cevapla
  • mustafa bulut 12 yıl önce Şikayet Et
    Müteahhitlik ve denetimler. şu an müteahhitler yapı denetim şirketlerini parmağında oynatıyor.Ne isterlerse yaptırıyorlar.Ayrıca müteaahitin tanımını yapmışsınız ama işin uygulamasında mühendistir teknikerdir birçoğu olmuyor bile,veriyolar bi kalfaya o sonuna kadar hallediyor işi ve müteahhit ne derse o oluyor,heryerde müdehale ediyor.göstermelik bir şantiye şefi koyuyorlar inşaata iş boyu bir iki defa ya uğrar ya uğramaz.çalışanın gecesi gündüzü yok,haftasonu resmi tatili yok.müteahhit işi 2 gün erken bitirip kar edecem diye çalışanının tüm haklarını gasp ediyor.maaşları ne olursa olsun asgari ücret üzerinden gösteriyor.bunların önüne geçilmeli,yoksa kimse o kadar kolay milyonlarla oynayamaz.kaybeden hep gariban işçi veya teknik personel oluyor.
    Cevapla
  • şmemoli kara 12 yıl önce Şikayet Et
    imar belediyelerden alınsın. imar ve şehircilik bakanlığına bağlı olarak tüm ülkenin imar tapu altyapı üstyapı tek elde toplansın cip falan vs takmaya gerek yok kafalar değişsin sertifika falan hikaye sözde ehliyet kursları var ama trafik kaza ve ölümlerde dünyada birinciyiz siyasete alet edilmesin edilmesin edilmesin yeterrrrrrrrr
    Cevapla
  • Ziyaratçi 12 yıl önce Şikayet Et
    ahmet.... anlaşılan müteahhitlik hakkında bir bilgin yok ama baya bir fikir vermişsin...öncelikle müteahhitlik nedir,kime denilir...anlıyacağın şekilde anlatayım...nasıl ki bir filmin maddi anlamda sorumluluğunu üstlenen kişiye yapımcı deniliyorsa ve yapımcının maddi nokta dışında filmin çekilmesiyle alakalı hiç bir konuya müdahale etme hakkı yoksa müteahhitlerde bir binanın sermaye noktasında üstlenicileridir...yani bir nevi yapımcıdır...projesini zaten mimar çizer,kontrolünü yapı denetçisi denetler,inşaatı işçi yapar vs vs...vel-hasıl kelam sözleşmelerdeki şartlar dahilinde işi yapmayı, bunun için gerekli malzeme, işçi, makine, alet v.s’nin teminini ve işin tamamlanmasını üzerine alan özel veya tüzel kişidir müteahhit...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle