"Van depremi hepimizi üzdü"

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ı kabul etti. Görüşme sonrası Çağlayan ve Gurbangulı'nın açıklamaları şöyle;

"Van depremi hepimizi üzdü"
"Van depremi hepimizi üzdü"
GİRİŞ 27.10.2011 15:30 GÜNCELLEME 27.10.2011 15:30

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, ülkesinin kalkınmasında Türk girişimcilerin büyük katkısı olduğunu belirterek, "Biz, kalp ile damar gibiyiz, bizim kardeşliğimiz kara taşa yazılmış gibidir, hiç bir zaman silinmez" dedi.

Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın bağımsızlığının 20. yıldönümü kutlamalarına katılmak için Aşkabat'ta bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ı kabulünde, böyle bir bayramda kendilerini yalnız bırakmadığı için Çağlayan'a teşekkür ederek, "Törenlere dünyanın pek çok ülkesinden misafirler geliyor, ancak Türkiye'den gelen kardeşlerimizin yeri her zaman daha farklı" diye konuştu.

Gurbangulı Berdimuhamedov, şöyle devam etti:

"20 yıllık bağımsızlık sürecinde kalkınmamızda, Türk işadamları ve şirketlerinin büyük katkısı var. Bu katkı belli bir alanda sınırlı değil, maliye, ekonomi, ticaret ve üretim gibi her alanda sürüyor. İlk devlet başkanımızın söylediği gibi 'bir millet iki devlet' şiarıyla hareket ediyoruz. Biz kalple damar gibiyiz, kardeşiz, ayrılıp hiçbir yere gidemeyiz. Bu kardeşlik Türkmenlerin deyimiyle kara taşa yazılmış gibidir, hiç bir zaman silinmez."

Konuşmasında Van'daki depreme de değinen Berdimuhamedov, "Van'daki deprem hepimizi üzdü. Doğal afetlerin önüne geçilemiyor. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Bu konuda, gece gündüz elimizden ne gelirse, elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Bunu daha önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de ilettim. Kardeş millet olarak asırlardır acılarımız da sevinçlerimiz de bir" dedi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan da, Berdimuhamedov ve Türkmen halkını bir kez daha bağımsızlığın 20. yıldönümü dolayısıyla kutladığını belirterek, Türk şirketlerine faaliyetlerinde verilen destek için teşekkür etti.

Türk firmalarının geçen yıl 4 buçuk milyar dolarlık iş aldığını hatırlatan Çağlayan, aynı rakamı bu yıl da yakalayacaklarına inandığını kaydetti.

Çağlayan, "iki ülke arasındaki ticaret hacminin sürekli arttığını, işadamlarıyla birlikte ilişkileri daha da geliştirmeye her zaman hazır olduklarını" belirtti.

Bakan Çağlayan, daha sonra Türkmen lidere Türk işadamlarına verdiği destek nedeniyle Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi(DEİK) adına "20.Yıl Büyük Kalkınma Ödülünü'' takdim etti.

Ödül için teşekkür eden Berdimuhamedov da, ülkesinin kalkınması için daha pek çok işi Türk işadamlarıyla birlikte yapacaklarını ifade ederek, ödülü halkı adına aldığını, Türk işadamlarına karşı sorumluluğunun daha da arttığını söyledi.

Bakan Çağlayan, kabulden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkmen lider Berdimuhamedov ile samimi bir görüşme yaptıklarını belirterek, iki ülke ilişkilerini de değerlendiklerini dile getirdi.

Görüşmede, Aşkabat'taki Türkmen-Türk Bankası'nın sermayesinin arttırılmasını önerdiğini dile getiren Çağlayan, "Berdimuhamedov'un bu öneriyi onayladığını ve konuyu Türkmenistan Merkez Bankası ile görüşeceğini söylediğini" kaydetti. Çağlayan, Türkmen-Türk Bankasının sermaye arttırımının hem ülkenin bankacılık sektörünün gelişmesine hem de Türk işadamlarının yatırımlarının artmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

Bakan Çağlayan, görüşmenin ardından özel uçak ile Aşkabat'tan ayrıldı. Bakan Çağlayan'ı Saparmurat Türkmenbaşı Uluslararası Havaalanı'ndan Türkmen Merkez Bankası Başkanı Tuvakmammet Caparov uğurladı.

AA