Yaşar: Bütçenin bu değişikliği devrimdir

Ekonomist Dr. Süleyman Yaşar, 2012 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısına ilişkin görüşleri açıkladı. Fakirin yanında duran bir bütçe olduğunu söyleyen Yaşar devrim olarak niteledi.

Yaşar: Bütçenin bu değişikliği devrimdir
Yaşar: Bütçenin bu değişikliği devrimdir
GİRİŞ 22.10.2011 09:59 GÜNCELLEME 22.10.2011 09:59

Ekonomist Dr. Süleyman Yaşar, ''2012 Bütçesi''nin insana yatırım yapan ve fakirin yanında duran bir bütçe olduğunu belirterek, ''Türkiye'de 2004 yılından bu yana bütçenin bu değişikliği bana göre bir devrimdir'' dedi.

Yaşar, 2012 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısına ilişkin yaptığı açıklamada, eğitim harcamalarının savunma harcamalarının üzerinde, eğitim ve sağlığa ayrılan bütçe toplamının da iç ve dış güvenliğe ayrılan bütçenin neredeyse iki katı olduğunu hatırlattı.

''Eğitime ve sağlığa daha fazla harcama, yatırım yaparsanız insan kaynaklarınızın, emeğin verimini arttırırsınız. Bu da hem büyümeyi hızlandırır, hem de refahı arttırır'' diyen Yaşar, bütçede tarıma yapılan desteklerin yaklaşık 11 milyar liraya çıkarıldığına da dikkati çekti.

Küresel ekonomide tarımın artık daha fazla önem kazandığına, gıda fiyatlarındaki artışların tehdit oluşturmaya başladığına işaret eden Yaşar, ''Geçmişte yanlış bir şekilde tarım önemsenmemişti, şimdi önemsendiğini görüyoruz'' dedi.

Yaşar, Ar-Ge'ye ayrılan payın yetersiz olmakla birlikte geçen yıla göre arttırılmasıyla, eğitim yardımlarının, çocuk, anne ve yaşlılara yönelik sağlık ve sosyal güvenlik yardımlarının arttırılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Yaşar, ''Ben bu bütçeyi, özellikle sağlık ve eğitimin, savunmanın önünde olması nedeniyle bir dönüşüm bütçesi ve ilerleme bütçesi olarak görüyorum. Zaten 2004'ten sonra eğitime ve sağlığa ağırlık verilmesi de Türkiye'de artık bütçe tasarımının insandan yana değiştiğini bize gösteriyor'' diye konuştu.

47 milyar lira olan faiz giderlerine bu yıl 50 milyar lira ayrıldığını söyleyen Yaşar, ''Bu da tabii, 'Acaba faizlerde 2012'de bir artış mı söz konusu olacak?' şeklinde bir düşünceye neden oluyor. O da herhalde Hazine'nin küresel krizde bir derinleşme olursa, dış şoklarda faiz silahını kullanabileceği şeklinde de yorumlanabilir'' görüşünü dile getirdi.

KOBİ'lere, tarıma, ihracata faiz desteği verildiğini ifade eden Yaşar, ''Bu da yüksek katma değerli ürünlere destek şeklinde. Bunun yanında emeğin maliyetini azaltıcı şekilde 5,5 milyar liralık bir ödenek var. Bu da firmalara istihdam sağlaması açısından önemli bir destek.

Bütçe tasarımı, insana yatırım yönünden eğitim ve sağlık harcamalarının arttırılması yoluyla önem kazanıyor. İnsana yatırım yapan ve fakirin yanında duran bir bütçe.

Türkiye'de 2004 yılından bu yana bütçenin bu değişikliği bana göre bir devrimdir. Cumhuriyet tarihi boyunca hep savunma harcamaları birinci sırayı oluşturmuştu'' şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA