Bütçeden emekliye ek zam çıktı!

Hükümet, sigara tiryakileriyle lüks oto tutkunlarından topladığı vergiyi toplumun geniş kesimlerini sevindirmek için kullanacak.

Bütçeden emekliye ek zam çıktı!
Bütçeden emekliye ek zam çıktı!
GİRİŞ 19.10.2011 09:54 GÜNCELLEME 19.10.2011 09:54
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İşte Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı 2012 bütçesinden çıkan mesajlar:

Düşük maaşa yüksek zam: Yaklaşık 1,5 milyon memurun beklediği “eşit işe eşit ücret" düzenlemesi bütçeye girdi. Mevcut ödenek 2012'de 80-120 TL ek ödeneğe imkan veriyor. Ancak bu yıl memurla toplu sözleşme yapılacak. Şimşek, memuru enflasyona ezdirmeyeceklerini de açıkladı. Ortalama yüzde 3+3 zam bekleniyor. Ek ödeme ve aile yardımlarıyla birlikte toplam zammın yüzde 8-10 gibi.

Emekliye kademeli intibak: Düşük aylık alan emeklilere intibak adı altında kademeli yüksek oranlı zamlar yapılacak. Bu amaçla sosyal güvenlik bütçesinin ödenekleri arttırıldı. Düzenleme 6 milyon emekliyi ilgilendiriyor

Sigorta prim indirimi sürecek: Yeni işe alınan işçiler için işverene sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirimi sürecek. İlgili ödenek yüzde 15,5 artışla 5,5 milyar liraya çıktı.

Yoksula 3 milyar lira: Yoksullara sosyal yardım fonundan ödenen yüzde 39 artışla 3 milyara çıkacak.

Engelliye daha çok kaynak: Özürlülere aktarılan kaynak yüzde 20,4 artışla 1,2 milyara çıkacak. Özürlülere evde bakanların yardımı yüzde 28,7 artışla 2,9 milyara ulaşacak.

Öğrenim harcı artmayacak: Üniversitelerin öğrencilerden aldığı harçlara 2012’de zam yapılmayacak. Öğrenci bursları yüzde 20,9; öğrenim kredileri ise yüzde 17,3 artacak. Öğrenci kredisi 270 liraya olacak.

Çiftçiye 11,2 milyar destekr: Çiftçilere toplam 11,2 milyar lira aktarılacak. Bunun 7,2 milyar lirası destekleme alımları için kullanılacak. Hayvancılık destekleri yüzde 46 artacak.

90 bin yeni memur: Devlet 90 bin yeni memur alacak. 50 bin kişi 2012'de emekli olacak. Üniversiteler de 9 bin yeni öğretim elemanı alacak.

Misafir annelik başlıyor:: Aile hekimliği için bütçeye 3,5 milyar lira ödenek kondu. 75’i kar paletli 1375 ambulans alınacak. Özellikle doğu illerindeki gebe kadınlar için ilk kez misafir anne uygulaması başlatılacak.

Zammı gizlemedim

Sadece tütün ürünlerindeki maktu vergi ve alkollü içeceklerdeki artış için “güncelleme" kelimesini kullandığını belirten Bakan Şimşek, “Sigara, otomotiv ve KKDF için açık açık vergi artışı lafını kullandık. Sanki zamları gizliyormuş gibi 'güncelleme' kelimesini kullandığım iddiaları beni çok üzdü" dedi.

Mevcut vergi artışlarının dışında sürpriz vergi artışlarının olup olmayacağı sorumuza da net cevap Şimşek, şunları söyledi: "Hiçbir zaman şu olmaz bu olmaz demem. Belirsizliğin sürdüğü bir dönemde 2012’de yeri gelir aşağı yönlü yeri gelir yukarı yönlü değişiklikler yapılabilir."

KAYNAK: BUGÜN
YORUMLAR 1
  • kürşat ekiz 12 yıl önce Şikayet Et
    HİÇBİR HABER BU ZAMLARI GİZLEYEMEZ. Ulan %30 zam yaptınız şimdi %2 ek zam verdik diye milleti galayana getirirsiniz beter olun benim tuzum kuru
    Cevapla