2012 yılının zorunlu vergileri

2012 bütçesinde 'sıkı maliye politikasına devam' diyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, maaş zammını açıklamazken zorunlu vergileri açıkladı. İşte 2012'nin zorunlu vergileri.

2012 yılının zorunlu vergileri
2012 yılının zorunlu vergileri
GİRİŞ 19.10.2011 09:00 GÜNCELLEME 19.10.2011 09:00
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Mithat Yurdakul'un haberi

Bütçe açığını yüzde 3.3'lere indirdiklerini ifade eden Bakan Şimşek, 2012 bütçesinde ‘sıkı maliye politikasına devam’ dedi. “90 bin yeni memur alınacak” diyen Şimşek, maaş zammını açıklamadı.

Bakan Şimşek, 2012 yılında bütçe giderlerinin 350.9 milyar lira, faiz hariç giderlerin 300.6 milyar lira, bütçe gelirlerinin 329.8 milyar lira, vergi gelirlerinin 277.7 milyar lira, bütçe açığının 21.1 milyar lira, faiz dışı fazlanın da 29.2 milyar lira olarak öngörüldüğünü bildirdi.

Üniversite harcına zam yok

2012 yılında 2011 sonu gerçekleşme tahminine göre vergi gelirlerinin artışını yüzde 11.4 oranında öngördüklerini belirten Bakan Şimşek, 2011’de özelleştirmeden bütçeye 9.5 milyar liralık gelir öngördüklerini ancak tahsilatın düşük kaldığını anlattı. Bakan Şimşek, “2012 yılında bütçeye özelleştirmeden 10.5 milyar liralık bir gelir hedeflemiş durumundayız” diye konuştu.

Bakan Şimşek, 2012’de üniversite harçlarında hiç bir artış yapmayacaklarını bildirdi. Tasarıya göre üniversiteler için ek 9 bin atama izni verilebilecek.

kullan

Alay yok, zammı gizlemek için güncellemeyi kullanmadım

ÖTV zamları için “güncelleme” ifadesi eleştirilere ve esprilere konu olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Ne vatandaşla alay, ne vergi artışını gizlemek söz konusu” diyerek kendini savundu. 90 bin yeni memur alımı yapılacağını açıklayan Şimşek, toplu sözleşme sürecinin başlayamaması nedeniyle memur maaş zamları konusunda bütçeye varsayımlarına göre bir miktar koyduklarını söyledi.

ÖTV artışları için “güncelleme” yorumu yapmasıyla ilgili bir soru üzerine Şimşek, şöyle konuştu:

“Ben orada gerek cep telefonu, gerekse otomotiv sektöründeki vergi artışlarından bahsediyorum. Sigara ve alkollü içecekler üzerindeki vergi konusunu tartışırken, bunun güncelleme olarak görülmesi gerektiğini ifade etmiştim. Zammı gizlemek için güncellemeyi kullanmadım.

Ben vergi artışlarından da bahsettim. Bu artışların cari açığı azaltmaya yönelik olduğunu da söyledim. Sadece sigaranın maktu vergisine ilişkin artışı ve alkollü içkilerdeki artışları değerlendirirken güncellemeden bahsettim. Bu çerçevede yansıtıldı, doğrusu ben üzüldüm. Sanki zamları gizlemek için güncellemeyi kullandığıma yönelik yazılar yazıldı, bu doğru değil.”

Vergi artışlarına kapıyı açık bıraktı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi artışlarına kapıyı açık bıraktı. Bakan Şimşek bu konuda, “Yarın öbür gün memur maaşları, toplu sözleşmeyle belirlenecek. Veya intibak konusunda bizim bir takım çalışmalarımız var, onun ötesine gidilecek. Eşit işe eşit ücret çalışmamız var. Belki farklı noktaya gidilecek. Bunları sadece borçlanarak yapamayız. Harcamaları sağlıklı vergi gelirleriyle finanse etmeliyiz. Vergilerle ilgili konuyu bu şekilde değerlendirmek istiyorum, kapıyı açık bırakmak istiyorum” dedi.

SİGARAYA YAPILAN ZAM FIRSATÇILIK MI?

Bakan Şimşek, ÖTV zammından sonra gelen yüksek sigara zamlarının fırsatçılık olup olmadığı sorusu üzerine sigara üreticilerinin yaptığı zammın incelendiğini belirterek, bunun teknik bir konu mu yoksa fırsatçılık mı olduğunun belirleneceğini söyledi. Bu değerlendirmenin yeni başladığını ve sonuçlarının kendine ulaşmadığını dile getiren Şimşek, bir sonraki toplantıda belki bunun sonuçlarını açıklayabileceğini ifade etti. Şimşek’in basın toplantısı sırasında 3 kez elektrik kesintisi yaşandı. Kesintilerden biri sokak aydınlatması bedellerinden bahsederken meydana geldi.

‘Bütçe büyümeyi, istihdamı destekliyor’

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekibiyle birlikte “hayırlı olsun” diyerek 2012 bütçesini bağladı. Geleneksel bütçe bağlama töreni, bu yıl ilk kez Maliye Bakanı Şimşek’in makamında gerçekleştirildi. Bakan Şimşek, “2012 yılı bütçesi en büyük özelliği tabi ki büyümeyi, istihdamı destekleyen bir bütçe olması” dedi.

Meclis bütçesi düşüşte

Bu yılki bütçesi 651 milyon 252 bin TL olarak öngörülen TBMM bütçesi, 2013’te 610 milyon 670 bin TL, 2014’te ise 595 milyon 892 bin TL tahmin ediliyor. 138 milyon 700 bin TL olarak öngörülen Cumhurbaşkanlığı bütçesinin ise artarak, 2013’te 147 milyon 970 bin TL’ye, 2014’te ise 157 milyon 520 bin TL’ye yükselmesi öngörülüyor. Cumhurbaşkanlığı bütçesi geçen bütçe ise 16 milyon 900 bin lira idi.

MİLLİYET

YORUMLAR 6
  • Şikayetname 12 yıl önce Şikayet Et
    bir yandan pkk bir yandan devlet. ikiside bu fakir milletin canını yakmak için fırsat kolluyor! Allahım Yardım et!
    Cevapla
  • ilhan dalgıç 12 yıl önce Şikayet Et
    Güncellem. Sayın Maliye Bakanı Şimşek Bey; Vergileri güncelleyeceğinize bağrımıza düşen ateşi söndürün. Hükümet olarak tuttunuz BDP terörünü soktunuz meclise. Yemin etmeyeni zorla yemin ettirdiniz. Alın size yemin. Biz artık bıktık. Durdurun gözyaşları. Biz millet olarak % 50 oy verdik. Terörü durdurun diye, zamları durdurun diye. Ama siz ne yapıyorsunuz. Vergileri güncelleyip terörü üstümüze salıyorsunuz. Yeter artık.
    Cevapla
  • MUSA KARA 12 yıl önce Şikayet Et
    Bu zamlar bizi teğet geçer. Sigaraya zam yapsalar ne olur yapmasalar ne olur.Kaçak sigaranın önünü açarsınız...Onuda bulamayan hintkeneviri eker bahçesine bir sarar kafayı bulur.Onuda bulamayan tütün eker..Onu da bulamazsa çalar...Bakın zam neler doğurur görün o zaman...Koyun gibi sesimiz çıkmaz zamlara,yarın eknmek 2 tl olursa şaşmam bu hallere...
    Cevapla
  • NİHAT EKİCİ 12 yıl önce Şikayet Et
    SÖMÜRÜCÜ. Mehmet bey bırak bu zam işlerini, doğuda 30 a yakın vatan evladı şehit oldu sen sıcak koltukta milleti sömürme planları yapıyorsun. Birazda vatan millet için bişeyler yapın.
    Cevapla
  • reecp satılmış 12 yıl önce Şikayet Et
    habire fakir halka yüklenin. millet vekillerinin maaşını güncelleyip yarıya indirin, nasılsa uçak ve benzin bedava, milli takım tenik diröktörünün maaşını indirin, futbolculardan daha fazla vergi alın, devlet kurumlarının reklam süs eşyaları, çevre düzenlemelerine olan giderlerini bitirin, kamu kurumlarındaki eski eşyaların çöpe atılmasına son verin, yapılacak o kadar şey varken habire vatandaşa yüklenmekten vazgeçin, doğu illerinden vergi alın, onların kullandığı elektriğin parası bile benim cebimden çıkıyor, çileden çıkartıyorsunuz artık vatandaşı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle