Akaryakıta vergi zammına Erdoğan vetosu!

Sigara, alkol, cep telefonu ve bazı araçların Özel Tüketim Vergisi'nde yapılan artış tartışılırken, yeni bir zammın Başbakan Erdoğan'dan döndüğü ortaya çıktı.

Akaryakıta vergi zammına Erdoğan vetosu!
Akaryakıta vergi zammına Erdoğan vetosu!
GİRİŞ 19.10.2011 06:51 GÜNCELLEME 19.10.2011 06:51

Ercan Baysal'ın haberi

Alınan bilgilere göre, çalışmanın ilk ayağında akaryakıtın maktu vergisinin 10-15 kuruş artırılması da vardı. Ancak ekonomi yönetimi çalışmayı Başbakan'a sunduktan sonra değiştirmek zorunda kaldı. Akaryakıt zammı Erdoğan'ın uyarısıyla paketten çıkarıldı.

Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, Kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı bürokratları bütçe gelirlerinin artırılması amacıyla 2012 başında yapılması planlanan ÖTV zamlarını 2,5 ay öncesine kadar çekti. Zam paketinin içerisinde akaryakıta yönelik artış da öngörülüyordu. Ancak Erdoğan dünyanın en pahalı akaryakıtının kullanıldığı ülkelerden biri olan Türkiye'de benzin ve motorine yönelik artışa fren koydu. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi normalde yılbaşında planlanan ÖTV artışlarını stoklama endişesi sebebiyle erkene çektiklerini belirterek, "Sigara, alkol, motorlu taşıtlar ve cep telefonunda stok endişesi taşıdık. Geçmiş yıllarda sıkıntılar yaşamıştık. Onun için ÖTV artışlarını erkene çekmek zorunda kaldık." dedi. Başbakan tarafından ertelenen 10-15 kuruluşluk akaryakıttaki maktu vergi artışının yıl sonuna doğru yapılabileceği belirtiliyor. Erdoğan'ın ikna edilmesinin ardından yılbaşından geçerli olmak üzere benzin ve motorinde yeni zamlar gündeme gelebilir. En son akaryakıtın vergisinde 2010 başından geçerli olmak üzere artışa gidilmişti. Bakanlar Kurulu kararı ile 95 oktan kurşunsuz benzindeki ÖTV tutarı litrede 1,6915 liradan 1,8915 liraya, kükürt oranı yüzde 0,05'i geçmeyen motorindeki ÖTV tutarı da 1,1545'ten 1,3045 liraya yükseltildi. ÖTV tutarı LPG'de 18 kuruş artırılırken motor yağları 12 kuruş, otobiodizel ise 11 kuruş zamlanmıştı.

Zaman