Tekstilde İtalyan'ın tahtını sallıyoruz

Türkiye tekstil ihracatında Almanya ve İtalya’dan sonra üçüncü sırada. Son zamanlarda atılan adımlar ise tekstil ve hazır giyim sektöründe İtalya’nın tahtını sallayacak gibi gözüküyor.

Tekstilde İtalyan'ın tahtını sallıyoruz
Tekstilde İtalyan'ın tahtını sallıyoruz
GİRİŞ 14.10.2011 11:01 GÜNCELLEME 14.10.2011 11:01

Yaklaşık 10 yıldır gerçekleştirilemeyen tekstil ve aksesuarları fuarı, TİM, UTİB, İHKİB, TGSD, LASİAD, MESİAD, OTİAD, ÖRSAD, DENİB, DOSABSİAD gibi sektörel sivil toplum kuruluşlarının öncülüğü, CNR Fuarcılık organizasyonu ve Texbridge ismiyle 10 yıl aradan sonra dün tekrar açıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi, “Tasarım, inovasyon, marka ve katma değeri yüksek ürünler ihraç etmemize yardımcı olan tekstil ve hazır giyim sektörü bizim en büyük kozumuz olacak” dedi. Texbridge, doğu ile batı arasında köprü olmayı hedefliyor.

Avrupa’da üçüncüyüz

Uludağ Tekstil İhracatçılar Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, “Türkiye tekstil ihracatında Almanya ve İtalya’dan sonra üçüncüyüz. Türkiye son zamanlarda tekstil ve hazır giyim sektöründe İtalya’nın tahtını sallayacak ciddi atılımlar yapıyor. Biz neden sektörde dünyanın birincisi olmayalım. Fuara 15 bin ziyaretçi bekliyoruz” diye konuştu. İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Uzun bir aradan sonra sektörle buluşan Texbridge, hazır giyim sektöründe eksikliğini yaşadığımız bir halkayı da tamamlamış oldu” dedi.

200 firma katıldı

200 firmanın katılımı ile başlayan Texbridge fuarının açılışında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Avrupa’da yaşanan krizin ve kaynayan kazanın Türkiye’nin önemini ortaya koyduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Avrupa’da birer birer küçülen sona eren fuarlardan sonra Türkiye gerek Rusya gerekse Ortadoğu ve Avrupa’da önemli destinasyon olacak. Tekstil ve hazır giyim ihracatın göz bebeği. Tekstil ve hazır giyim sektörde inovasyon, marka, tasarım ve katma değeri yüksek ürünler üreten sektörler aracılığıyla 2008’de gerçekleştirilen 132 milyar dolar ihracatı aşarak yeni bir ihracat rekoruna imza atacağız.”

Türkiye fuarda büyüyor

CNR Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut’ta, Almanya’da, İtalya’da teker teker fuarlar küçülürken ya da sonlandırılırken Türkiye’de fuarcılığın Avrupa’dakinin aksine daha da büyüdüğünü söyledi. Bulut, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefini hatırlatarak, CNR olarak tekstil sektörünün önüne koyduğu 100 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirilmesini sağlamak için ellerinden gelenin fazlasını yapacaklarını belirtti.

KAYNAK: HÜRRİYET