Yıldız: Gün ışığı mesaisi tartışmaya açık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kamu kuruşlarında çalışanların mesai saatlerinin geriye alınması ve cumartesi günlerinin de çalışılması ile ilgili açıklama yaptı.

Yıldız: Gün ışığı mesaisi tartışmaya açık
Yıldız: Gün ışığı mesaisi tartışmaya açık
GİRİŞ 14.10.2011 10:04 GÜNCELLEME 14.10.2011 10:04

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gün ışığına göre mesai uygulamasının bir fikir olduğunu belirterek, ''Tartışmaya açık bir fikir'' dedi.

Yıldız, Gas&Power tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Türkiye Enerji Zirvesi öncesi, gazetecilerin gün ışığına göre mesaiye ilişkin sorularını yanıtladı.

Dün Brüksel'de enerji sektörü açısından bakıldığında fotoğrafın nasıl göründüğüne ilişkin olarak bu konuyu paylaştığını belirten Yıldız, konunun henüz tartışmaya açık bir fikir olduğunu kaydetti. Yıldız, sanayicinin, esnafın, tüccarın şu anda bunu zaten uyguladığını kaydederek, bazı batılı ülkelerde kendine has gün ışığı doğrultusunda mesaiye başlandığını söyledi ve şöyle devam etti:

''Türkiye'nin meridyeni, paraleli var. Sonuçta, hayatımızda zaten pratikte yaşadığımızın resmiyetle sistematize edilip edilmeyeceği ile alakalı bir konudur bu. Bu enerji sektörü açısından ortaya koyduğumuz bir fikirdir. Ama bugün bakıyorum bazı yayın organlarında bu, alınmış bir kararmışcasına aktarılıyor. Bu doğru değil, bu toplumda tartışmaya açılacaktır. Sonuçta ne kadar rağbet göreceği ortaya çıkacaktır. Ama ben enerji sektörü açısından ve bir kısım bilimsel çalışmalarla gün ışığının insan üzerinde oluşturduğu psikoloji açısından bakıyorum.

Eğer sabah 5,5'da, 6'da gün ışıyorsa ve bir saat sonra mesaiye başlanabiliyorsa ben sektör olarak, enerji verimliliği açısından daha fazla faydalanacağım demektir. Bunun uygulanıp, uygulanamayacağını hep beraber görürüz, ama enerji sektörü açısından kesinlikle bu bir artıdır, bir değerdir. Binalar, fabrikalar, iş yerleri, kamu özel sektörün her birisi gün ışığına göre aydınlatmasını düzenlemektedir. Zaten binayı yapımında, inşaatçılıkta bu var. İnsanların da buna rahatlıkla uyabileceğini düşünüyorum, bunları kamuoyu ile paylaşmak adına söyledim.''

Cumartesi günü mesaiye ilişkin olarak da Yıldız, ''Türkiye'de daha çok çalışmaya ihtiyacımız vardır'' başlığı altında konuşulan bir konu olduğunu ifade ederek, ''ama ön plana çıkan, cumartesi mesaisi ile alakalı konu'' dedi.

Yıldız, Türkiye'nin, bütün sektörleriyle beraber son 9 yılda çok ciddi bir atılım yaptığını, GSYH'nı 3 katına katladığını vurgularken, şunları söyledi:

''Bunlar çalışarak oluyor. Bunlar oturarak olmuyor. Biz zaten fiili olarak cumartesi, pazarda çalışıyoruz ama buna ne kadar çok katılım olursa, o kadar daha fazla iyi olacaktır.

Bugün seçimlerde sandıkların Ağrı'da Kars'ta İstanbul'a göre, Balıkesir'e göre bir saat daha önce sandıkların açılıp oylamanın daha erken bitirilmesindeki temel mantık, hayatın her döneminde yararlanılabilecek bir mantıktır, ben böyle düşünüyorum. Bunun özellikle sektörümüz açısından verimlilik açısından çok ciddi getirileri var. Tartışmaya açıyoruz, kamuoyuyla paylaşıyoruz.''

-Gün ışımasından, 1 saat sonra mesai-

Hangi saatlerin önerildiğine ilişkin soru üzerine de Yıldız, gün ışımasından 1 saat sonra başlayan mesainin enerji verimliliği açısından doğru olacağını düşündüğünü bildirdi. Yıldız, Türkiye'nin kendi sınırları içinde dahi 1 saat 10 dakikalık zaman farkı olan yerlerin bulunduğuna işaret etti.

Yıldız, ''Bugün özel sektörün önemli ölçüde uyguladığı zaman dilimidir bu. Özel sektörle beraber kamunun bu manada yapılanması olabilir mi olamaz mı? Tartışmaya açtığımız konu yalnızca enerji sektörü açısından değerlendirdiğimiz enerji verimliliği ile alakalı hususlardır'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Akdeniz'deki doğal gaz çalışmalarına ilişkin olarak, sondaj yapılan bir yerde, sondaj bitmeden, hangi haber çıkarsa çıksın, bunun doğruluğunun hep tartışıldığını söyledi.

Yıldız, Gas&Power tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Türkiye Enerji Zirvesi öncesi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Yıldız, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Akdeniz'de sürdürdüğü doğal gaz arama çalışmaları kapsamında, doğal gaz emarelerine rastlandığına ilişkin haberlere yönelik soru üzerine, sondajın belirlenen hedefte kendisine sunulan 2 veya 3 boyutlu sismik aramalar sonrasında, hangi metreye inecekse, o metreye inmeden, sondaj bitmeden yapılan herhangi bir açıklamanın spekülatif açıklamalar arasına gireceğini söyledi. Yıldız, ''O yüzden hep beraber bunu göreceğiz'' dedi.

Türkiye'nin başından beri ''Oradaki bütün değerin Kıbrıs halkının tamamına ait olduğunu'' söylediğini hatırlatan Yıldız, ''O çalışmadan bu şekliyle vazgeçer veya bütün vatandaşlarındır. Dün Avrupa Parlamentosunda da bu konu kısmen tartışıldı, bizde fikirlerimizi orada beyan ettik'' diye konuştu.

-''Çalışmalara devam ediliyor''-

Akdeniz'de yürütülen sismik çalışmalara yönelik soru üzerine de Yıldız, çalışmalara devam edildiğini söyledi. Piri Reis'in çalışmalarını, sismik aramalarını bitirdikten sonra Türkiye'ye döneceğini belirten Yıldız, geminin kendisine verilen yeni lokalizasyonda herhangi bir problem olmaksızın çalışmalarına şu anda devam ettiğini söyledi. Yıldız, ''Onun, motor, jeneratör parasını bu yaptığı çalışmalar karşılığında TPAO zaten onun parasını verecek ve öyle bir sıkıntısı da kalmayacak'' dedi.

Libananco davasının hatırlatılarak dün Yargıtay'ın da onayladığı Cem Uzan'a ilişkin karara yönelik soru üzerine de Bakan Yıldız, Cem Uzan ile ilgili verilen kararın Yargıtayca da onanmasının aslında Cem Uzan'ın ülkeye ve vatandaşlara yönelik şu ana kadar yaptığı hak ve hukuk gasbının bir göstergesi olduğunu söyledi. Yıldız, ''Ceza onanmıştır, tabi ki enerji sektörü baktığımızda imtiyaz hakkının sözleşmesinin feshedilmesi ile beraber başlayan sürecin 5 büyük davayla lehimize sonuçlanmasını bir kez daha duyuruyorum. Biz, 35 milyon dolar civarındaki mahkeme masrafları dahil onu da almak istiyoruz. Bu parayı kendisine bırakmak istemiyoruz'' diye konuştu.

KAYNAK: HABER7