IMF: Tedbir alın yoksa daha kötü olacak

Kıbrıs Rum kesimi ekonomisi inceleyen ve ekonominin zor şartlar altında olduğu tespitini yapan IMF, ''tedbir alınmaması halinde durumun daha kötü olacağı'' uyarısında bulundu.

IMF: Tedbir alın yoksa daha kötü olacak
IMF: Tedbir alın yoksa daha kötü olacak
GİRİŞ 13.10.2011 16:40 GÜNCELLEME 13.10.2011 16:40

Kıbrıs Rum kesimine 27 Eylül'de giden IMF heyeti, Rum ekonomisiyle ilgili rapor taslağını dün açıkladı.

Rum basınına göre, IMF heyeti, ''Rum ekonomisinin 2012'de daralma eğiliminde olduğu, bu yıl bütçe açığının artacağı ve uluslararası sermaye piyasasına ulaşımı olmadığından Rum bankacılık sisteminin yüksek risk altında olduğunu'' tespit etti.

IMF heyeti üyelerinden Wes McGrew, ''Alınması gereken bütçe tedbirlerinde indirim yapılması olanağı yok'' dedi. Jan De Vrijer de, Rum yönetiminin ilk ekonomik tedbir paketinin mali sorunların karşılanmasına yeterli olmadığını, ilave tedbirler uygulanmasının şart olduğunu kaydetti.

IMF heyetindekiler, ''aksi halde, rehavete düşülürse daha sonraki aşamada şartlar çok daha kötü olacağına ve çok katı tasarruf tedbirlerinin tek yol olacağına'' vurgu yaptı.

Rum ekonomisinde zorlukların aşılması açısından 2012'yi belirleyici olarak niteleyen IMF teknokratları, Rum ekonomisinin perspektiflerinden ve geleceğinden çok endişeli göründüler.

Teknokratlara göre, 2012, Rum ekonomisi açısından çok daha ''gri'' görünüyor. Bu yıl için sıfır kalkınma hızı gören teknokratlar 2012'de ise yüzde -1 olumsuz kalkınma öngörüyor.

IMF teknokratlarına göre, ''Güney Kıbrıs ekonomisinin bütün alanlarında şartlar çok zor, bankalar sermaye varlıklarını güvence altına almaya ve kredilerini idame ettirip artırmak için likiditelerini korumaya çalışıyorlar. Tek umut ışığı turizm sektörü. Bu yıl Güney Kıbrıs ekonomisini önemli ölçüde destekleyen turizm sektörünün gelecek yıl da olumlu gidişatını sürdürmesi muhtemel'' görünüyor.

Kıbrıs Rum kesimi için birinci önceliğin bütçe sorunlarının sınırlandırılması olduğunu belirten IMF teknokratları, şunları aktardı:

''Şimdi göğüslemezseniz bütçe açığı gelecekte daha da büyüyecek ve çok sıkı tedbirler alınmasını gerektirecek hale gelecek. (Güney) 'Kıbrıs', bütçe açığını kapatmak için şimdilik uluslararası sermaye piyasasına ulaşamıyor.

 'Kıbrıs'a kredi vermek isteyenlerin güvenini yeniden kazanmak için bütçe açığının derhal azalması gerek. 'Kıbrıs'ın Rusya'dan alacağı kredi, önemli miktarda olmasına karşın, beklemekte olan sorunların çözümü konusundaki kararlılığı hiçbir şekilde bozmamalıdır.

Bankalar ekonomide daha fazla olumsuz şok ihtimaline karşı hazırlıklı olmalıdır. Bu nedenle en kötü senaryolar için dayanıklılık testine tabi tutulmaları gerek.''

IMF heyetinin açıklamalarını değerlediren Rum yönetimi Maliye Bakanı Kikis Kazamias, ''Hristofyas hükümetinin IMF'nin değerlendirmelerini ciddiyetle dikkate aldığını ve bütçe hedeflerine ulaşabilmek için ilave tedbirler alınacağını'' söylediği.

KAYNAK: AA