Kuru incirin %13'ü ilk gemiyle ihraç edildi

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya şampiyonu olduğu kuru incirde ilk yükleme haftasında, 6 bin 930 ton ürün ihraç edildi ve 26 milyon 355 bin dolar döviz girdisi sağlandı.

Kuru incirin %13'ü ilk gemiyle ihraç edildi
Kuru incirin %13'ü ilk gemiyle ihraç edildi
GİRİŞ 08.10.2011 13:08 GÜNCELLEME 08.10.2011 13:08

Rekoltenin yaklaşık yüzde 13’ü ilk gemiyle gönderilmiş oldu. 2011/12 sezonunda 50 bin tonluk ihraç hedefleri olduğunu belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, kalitenin bu sezon çok iyi olduğunu ve ihracat hedefine kolaylıkla ulaşabileceklerini söyledi.

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan ve yaklaşık 150 yıldır Ege Bölgesi’nden bütün dünyaya gönderilen kuru incirde ilk yükleme tarihi olan 30 Eylül'den 6 Ekim 2011'e kadar geçen bir haftada toplam 6 bin 930 ton kuru incir ve mamulleri ihraç edildi. Bunun 6 bin 803 tonu bütün kuru, 57 tonu ezme, 65 tonu kesilmiş ve 5 tonu da hurda-kavrulmuş incirdi.

Piyasalara aynı anda ürün girişi sağlanarak fiyat istikrarının devam ettirilmesi, incir yeterince kuruduktan sonra seçilip boylanarak işletmelere sevkedilmesi, işleme tesislerinde belli miktarda ürünün en iyi şekilde işlenmesi, aflatoksin kontrollerinin düzgün yapılması gibi amaçlar çerçevesinde, uzun yıllardır birlik genel kurulunca belirlenip Ekonomi Bakanlığı’nca onaylanarak yürürlüğe giren ilk yükleme tarihi uygulaması yapılıyor.

2011/12 sezonu için tahmin edilen 55 bin 653 ton kuru incir rekoltesinin yüzde 13’lük kısmının ilk haftada ihraç edilmesinin, bu uygulamanın doğruluğunu gösterdiğini belirten Birlik Başkanı Öz, ilk gemi tarihini eleştirenler dahil sektörün tamamının kazançlı çıktığını vurguladı.

Kuru incir talebinin yoğun olduğu Almanya, Fransa ve İtalya’ya satışı daha da arttırmak amacıyla tanıtım çalışmaları yürüttüklerini anlatan Öz, “Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 40’ını oluşturan Rusya, Hindistan ve Çin’de de kuru inciri tanıtmak ve şu anda çok az olan talebini arttırmak için çalışıyoruz. Bu ülkelerdeki gıda fuarlarına katılıyoruz.” dedi. Üretici ve tüccarlara yönelik yapılan eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına da devam ettiklerini anlatan Osman Öz, bu sayede aflatoksin en aza indirildiğini, böylece AB limitlerinin üzerinde aflatoksin olduğu gerekçesiyle geri gönderilen kuru incir partilerinin büyük ölçüde azalmasını beklediklerini ifade etti.

Cihan