Kömür fiyatları zamlanmadan alın

Dolardaki artışın kömür fiyatlarını yükselttiğini ve doların seyrine göre fiyatlarda artış yaşanabileceğine dikkati çeken kömürcüler, vatandaşları kömür alışverişini geciktirmemeleri konusunda uyarıyor.

Kömür fiyatları zamlanmadan alın
Kömür fiyatları zamlanmadan alın
GİRİŞ 06.10.2011 11:32 GÜNCELLEME 06.10.2011 11:32

Konya Ticaret Odası (KTO) Mahrukatçılar ve Tüp Gaz Satıcıları Meslek Komitesi Başkanı Seyfi Gökhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış şartlarının kendisini yavaş yavaş göstermesiyle birlikte kömür satışlarının da hızlandığını belirtti.

Kömür fiyatlarının 3 ay öncesine kadar çok yükseldiğini ifade eden Gökhan, geçen yıl tonu 380-400 lira arasında seyreden yerli kömürün bu yıl 420-440 liraya kadar çıktığını söyledi.

Gökhan, ithal kömürde fiyatların çok değişmediğini ancak dolarla alınıp satılmasının dezavantaj oluşturduğunu, 3 ay önce bin 600 liradan işlem gören kurun, bugün bin 900 lira bandına dayandığını ve bu artışın dolarla alınan kömür fiyatlarını olumsuz etkilediğini bildirdi.

Yaz aylarında dolar kurunun düşük olduğu dönemde kömür alan vatandaşların daha karlı olduğunu vurgulayan Gökhan, şunları kaydetti:

''Doların artması tüketicinin kömür alımını biraz zorlaştırdı. 1 ton ithal kömür alacak olan vatandaş, kurdaki artışla birlikte yaklaşık 100 lira fazla para ödeyecek. Tüketicinin geliri lira cinsinden olduğu için kurun yükselmesi tüketiciyi olumsuz etkiliyor. Kısa süre sonra sobalar kurulacak ve kaloriferler yanmaya başlayacak. Bizim tüketiciye önerimiz, bir an önce kömürlerini almaları. Doların şu anki seyri tam belli değil ve artış gösterebilir. Kış şartları fazla etkisini göstermeden vatandaşlarımız kömürlerini alsın. Alışverişini sonraya bırakanlar kömürü daha pahalı alabilir.''

-Kışın yüzde 20 artış bekleniyor-

Konya'da faaliyet gösteren bir firma yetkilisi Emre Kara ise kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte oluşan taleple fiyatlarda artış olduğunu, ''paçal'' diye tabir edilen sobalık kömürün tonunun 420 lira, press kömürün 440, Afrika kömürünün ise 510 liraya satıldığını belirtti.

Kara, daha çok site ve apartmanlarda tercih edilen kaloriferlik ithal Sibirya kömürünün tonunun ise 330 dolardan satıldığını dile getirdi.

İthalatçı firmaların anlaşmaları nedeniyle yaşanabilecek sıkıntılar ve kurdaki hareketliliğin önümüzdeki günlerde fiyatları daha da artıracağını düşündüklerini anlatan Kara, kış aylarında fiyatlarda ortalama yüzde 20'lik bir artış beklediklerini bildirdi.

Doğalgazın bir çok ilde olduğu gibi Konya'da da yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla bireysel tüketicilerin ve sitelerin doğalgazı tercih ettiğini ifade eden Kara, ''Artık kömür satışları eskisi gibi değil. Konya'da 2005 yılında 210 olan kömürcü esnafı sayısı bugünlerde 100'e düştü. Bu rakam daha da düşecek gibi gözüküyor. Kömür satışlarında geçmişi mumla arıyoruz'' dedi.

AA