Kent'in Coca Cola için en büyük korkusu

Coca-Cola Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent BRIC'in yanı sıra Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin geleceğini değerlendirdi. Coca Cola için en büyük tehdidi açıkladı tuttuğu takımı ve emekliliğini anlattı.

Kent'in Coca Cola için en büyük korkusu
Kent'in Coca Cola için en büyük korkusu
GİRİŞ 03.10.2011 15:04 GÜNCELLEME 03.10.2011 15:04

The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent, Asya, Latin Amerika, Avrasya, Afrika ekonomileri ve Türkiye gibi ülkelerin hali hazırda bu krizi fazla hissetmediğini belirterek, ''Ancak ortada daha dikkatli olunması gerektiğine dair işaretler de var'' dedi.

Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi'nin düzenlediği konferansta konuşan Kent, dünyanın sürekli olarak daha çok bağlantılı hale gelmeye başladığını, bu iş dünyasında çalışabilen, büyüyen, geliştiren, bu hızlı tempoya ayak uyduran yeteneklere ihtiyaçları bulunduğunu ifade etti.

Kent, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'da resesyonla ilgili çeşitli endişeler olduğunu, aynı zamanda Asya'da üretimdeki yavaşlamanın da buna katkıda bulunduğunu ifade ederek, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'nın yavaşladığını, Asya, Afrika, Avrasya ve Latin Amerika ekonomilerinin ise ilerlemesinin devam ettiğini söyledi.

Özellikle son 3-4 haftada Asya'daki ekonomilerin bir kısmında yavaşlamanın ortaya çıktığını, emtia piyasalarında bir çöküş yaşandığını, ayrıca çeşitli döviz kurlarının dolara karşı değer kaybettiğini anlatan Kent, hem Kuzey Amerika, Kanada, ABD hem de Batı Avrupa ülkelerinin oldukça uzun ve zorlu bir toparlanma dönemi yaşayacağını savundu. 

Günümüzde şirketlerin iyi durumda bulunmasına karşın istihdamın hala çok kötü durumda olduğunu kaydeden Kent, ''Asya, Latin Amerika, Avrasya, Afrika ekonomileri, Türkiye gibi ülkelerin ekonomileri hali hazırda bu krizi fazla hissetmedi. Ancak ortada daha dikkatli olunması gerektiğine dair işaretler de var. Yani daha koordineli bir biçimde harekete geçerek Batı Avrupa ve Kuzey Amerika ekonomilerini bu resesyondan daha hızlı zamanda çıkartmamız gerektiği kesin'' şeklinde konuştu.

Ekonomik krizden çok bir mali kriz bulunduğuna işaret eden Kent, şöyle devam etti:

''Toparlanma açısından kırılganlık var. Ayın zamanda dünyada bir liderlik krizi de var. Yani cesur liderlerin eksikliğini hissediyoruz. G-7'nin önemi giderek azalıyor. G-20 de henüz inandırıcı bir alternatif olarak karşımıza çıkmadı.

Global tüketici, bütün bunlar yaşanırken, tamamen aklı karışmış durumda karşımıza çıkıyor. Yani tüketici ürünleri satan şirketler açısından baktığımızda tüketicinin aklının karışık olduğunu görüyoruz. Tüketici güveni piyasaların çoğunda azalmakta. Ama ilginç bir gelişme daha var.

Özellikle keyfi tüketici harcamalarının tahmin ettiğimiz kadar sağlıksız durumda olmadığını görüyoruz. Örneğin beyaz eşya satışına kıyasla, televizyon, buzdolabı satışına kıyasla keyfi ürünlerin satışlarının durumunun o kadar kötü gitmediğini görüyoruz.

Böyle bir ortamda küresel şirketler büyümesinin şifresini çözmek durumunda. Yani büyümenin cebir işlemini, denklemini çözmemiz gerekiyor. Bir şekilde büyümenin şifresini deşifre etmek, çözmek lazım.''

Kent, şirket olarak satış hacimlerini artırmaya devam ettiklerini, son 4 çeyrekte büyümeyi gerçekleştirebildiklerini, ancak büyümekte de zorlandıklarını belirterek, kendi şirketleri gibi keyfi ürünler satanların mevcut durumunun beyaz eşya satışına göre daha iyi olduğunu söyledi.

''Türkiye gibi ülkelerde büyüme oranının yüzde 5 olacağını düşünüyoruz''

Muhtar Kent, 2011'de GSMH'ın yüzde 3 büyüyeceğinin düşünüldüğünü, ancak gelişmekte olan piyasalarda, yükselen piyasalarda, Türkiye gibi, Avrasya, Latin Amerika ve Asya ülkelerin büyüme oranlarının yaklaşık yüzde 5 düzeyinde olacağını düşündüklerini, ifade ederek, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 1,7-1,8'in üzerinde bir büyüme oranı olacağını gördüklerini bildirdi.

Kent, ''Kriz ne olursa olsun volatilite, değişkenlik her zaman olacaktır. Her şey daha değişecek, bilgi de daha hızla gelişecek. Bu da kötü bir sonuç değil. Ben ve Coca Cola'daki ekibimin ortak bir görüşü var; dünyada karşı taraftan nasıl rüzgarla karşılaşırsanız aynı şekilde sizin arkanızdan yelkenlerinizi şişirecek rüzgarlarla da karşılaşabilirsiniz.

Dünyada hep böyle ikilikler söz konusudur. Yani insanı zorlayan şeyler vardır, diğer yandan insanın önüne büyük fırsatlar da sunar. Burada bir paradoks var'' diye konuştu.

3,5 yıl önce global olarak 550 bin kişiye iş sağlayan Coca Cola Company'de şu anda rakamın 770 bine çıktığını, 4 yıl gibi kısa bir dönemde dünya çapındaki istihdam düzeylerini yüzde 40 düzeyinde artırabildiklerini bildiren Kent, şirketin 2010-2020 yıllarını  kapsayan ''Vizyon 2020'' hedeflerini açıklarken 6 trendin ortaya çıktığını, 2010-2020 yılları arasında orta sınıfa giren kişi sayısının bir milyar artacağını, bunun çoğunun yükselmekte olan piyasalarda ortaya çıkacağını kaydetti.

Şu anda dünyada ''müthiş'' bir kentleşmenin yaşandığını ifade eden Kent, ''2010-2020 arasındaki kentleşme oranının, 3 ayda bir İstanbul büyüklüğünde bir kentsel nüfusun oluşması anlamına geleceği hesaplanmış. Yani yaklaşık 750 milyon kişi 10 yıl içinde kentleşmiş olacak'' dedi.

Dünyanın 1 veya 2 ekonomik süper güce sahip bir dünya olmayacağını, dünya ekonomisinde ekonomik güç ve zenginlik paylaşımında ''müthiş'' bir denge değişimi yaşanacağını belirten Kent, ''Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, gibi ülkeler daha güç kazanacak, aynı zamanda Endonezya, Türkiye, Vietnam, Meksika, Fas, Güney Afrika gibi hızla büyüyen ülkeler de dünyanın dengesini değiştirecek'' şeklinde konuştu.

 The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent, kibre kapılmamanın çok önemli olduğunu belirterek, Coca Cola için bir numaralı tehdidin bu olduğunu söyledi.

Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi'nin düzenlediği konferansta konuşan Kent, önümüzdeki 10 yıl içinde sürekli bir kaynak kıtlığının söz konusu olacağını, giderek daha çok sayıda kişinin daha zengin hale geldiğini, temel bir tüketici değişikliği yaşanacağını ifade etti.

Kent, tüketici ürünleri üreten bir şirket olarak artık tüketici izlenimlerinden çok ifadelerini yarattıklarını, günümüzün tüketicilerinin kendilerine konuşulmasını istemediğini, kendileriyle bir iletişim içinde bulunulmasını tercih ettiğini anlattı.

Yaptıkları işlerin sürdürülebilirliğe yönelik olduğunu vurgulayan Kent, Coca Cola olarak ilerinin liderlerini yetiştirmeye çalıştıklarını, hiçbir sorun yaşamadan sınırlarda, kültürlerde gezebilen kişiler istediklerini, her hafta dünyanın bir ülkesine gittiğini, pazarlara baktığını, bu Çarşamba günü Filistin topraklarında olacağını, Ortadoğu'da çeşitli mağazaları ziyaret edeceğini anlattı.

70 kuruş ya da 70 cent'lik bu üründen işe dahil herkesin para kazandığını ifade eden Kent, bu sürece yakın olmayı seven, esnek gençlerle kişilerle çalışmak istediklerini söyledi. Kent, 20 milyon müşterileri bulunduğunu, tüketicilerin her gün 1,7 milyar defa 500 marka ve 3 bin ürünle hayatlarına kendilerini kattığını kaydetti.

Cebinden çıkan dolarlar...

Kent, girişimcilik ruhunun çok önemli olduğuna işaret ederek, ''Şirket sahibi gibi davranın ve nakde saygı gösterin. Girişimci olmanın temel unsuru bunlardır. Kredi, borç almadan önce 2 defa düşünün. Büyük şirketlerde hiç kimse nakit para görmez. Bir şekilde biletinizi birisi öder, yemek önünüze gelir, maaşlar banka hesaplarına yatırılır.

(Cebindeki doları göstererek) ABD'den yeni geldim, o yüzden cebimden dolar çıktı, TL'ye çevirme fırsatım olmadı. Nakde saygı göstermeyi öğrenin. Onun için bazen para dolusu bir valiz getiriyorum, bu paraları insanların önüne yığıyorum'' şeklinde konuştu.

Muhtar Kent, The Coca Company'de 54 farklı ülkeden çalışanlar bulunduğunu, önümüzdeki lider neslinin çeşitliliğin gücünü kabul etmesi ve bundan faydalanması gerektiğini belirterek, Coca Cola alanların yüzde 75'inin, şirkette ise yöneticilerinin yüzde 14'ünün kadınlardan oluştuğunu, bu uyumsuzluğu gidermek üzere şirket içinde bu yönde çeşitli adımlar attıklarını, üst düzey kadın yöneticilerin sayısının arttığını, kadınların şirkete çok değerli bakış açısı getirdiğinin farkında olduklarını söyledi.

Coca Cola'da su tüketimi ve karbondioksit azaltımı ile ilgili çalışmalara da değinen Kent, öğrencilere hitaben, ''Gelecek burada... Şu anda geleceğin gözlerine bakıyorum. Bu çok büyük bir avantaj. Birçok ülkeye gittiğimde bu ruhu görmüyorum'' dedi.

Öğrenci ve öğretim üyelerinin sorularını da yanıtlayan Kent, Coca Cola'da üst düzey kadın lider sayısının 2 katından fazla olduğunu belirterek, ''Daha çok kadın çalışan alıyoruz. Bir defa daha daha 2 katına çıkartacağız. Orta düzeyde daha çok başarılı olmamız gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Kent, Coca Cola'nın Facebook'taki sayfasının dünyada 35 milyon üyesi bulunduğunu, bunun dünyanın ''bir numaralı'' Facebook sayfası olduğunu, Los Angeles'taki 2 tüketicinin bu sayfayı kurduğunu belirterek, Greenpeace ile ortak bir çalışmaları olduğunu da anlattı.

The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Kent, ''Bavulunuzu getirdiniz mi?'' sorusuna, ''Bavulum yok. Cebimde birkaç dolar var. Keşke TL'leri cebime koysaydım, unutmuşum'' dedi.

Kent, bir soru üzerine, ''Dünyada olanlar sizi hayal kırıklığına uğratmasın. Dünyada müthiş fırsatlar var. Dünya, zorlu bir yer, çok makro ekonomik huzursuzluk var, Batı Avrupa'da şu anda insanı üzen birçok şey var ama dünya, fırsatla dolu harika bir yer.

Mutlaka başkalarıyla ilişkilerinizi sıcak tutmaya çalışın. Gittiğim her yer okul, üniversite ve iş hayatımdaki ilk yıllarındaki ilişkilerim hiç kopmadı. Ben kendime her zaman 'hiçbir zaman yalnız yemek yeme' diyorum. Bazen tek başınıza sandviç yemeniz gerekebilir ama bunu hep birisiyle paylaşın'' diye konuştu.

Galatasaraylılık dededen...

Emekli olduktan sonra ne yapacağına ilişkin bir soru üzerine de Kent, ''Organik zeytinyağı üretiyorum. Ayvalıklıyım. Orada biraz toprağım var. Zeytin ağaçlarım var. Ayvalık'a pek sık gidemiyorum. Emekli olduktan sonra inşallah daha sık gidebileceğim'' dedi.

Muhtar Kent, dedesinin Galatasaraylı olduğunu, bu yüzden kendisinin de bu takımı tuttuğunu anlatırken, Türk kadın voleybol takımının başarısını görmenin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

''Coca Cola'nın önündeki tehditler nelerdir?'' sorusuna da Kent, şu yanıtı verdi:

''Beni geceleri uykusuz tutan şey kibir... 1990'lı yılların sonunda kibirden dolayı neredeyse çöküyorduk. Kibir de gece uykularımı kaçırmama neden oluyor. Coca Cola gibi bir marka için çalıştığınızda dünyanın herhangi bir yerine gittiğinizde 'hangi şirkette çalışıyorsunuz' sorusuna 'Coca Cola mı? O nasıl bir bir şirket, ne üretiyorlar? diye kimse sormaz.

Dünyanın neresinde olursanız olun Endonezya'da küçücük bir köyde bile 'ne iş yapıyorsun, nerede çalışıyorsun' denildiğinde 'Coca Cola' yeterli. Bu da insanın biraz burnunun kalkmasına neden olabiliyor. Bu da sonun başlangıcı anlamına geliyor. Kibre kapılmamak çok önemli. Bir numaralı tehdit bu bence...''

Kent, dünyada bir mali kriz olduğunu, bu krizi çözmek için cesur liderlere ihtiyaç bulunduğunu, özellikle de Batı Avrupa'ya bakıldığında yeterli lider bulunmadığını, dünyada şu anda olanlar için günümüz liderlerini suçlamamak gerektiğini söyledi.

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da Muhtar Kent'in başarılarının nelerin başarılabildiğini gösterdiğini, bu ''harika örnekten'' Türkiye olarak gurur duyduklarını ifade etti.

KAYNAK: AA