Taşeron işçilere ve emekliye müjde

Büyük bölümünün 11 ay çalıştırıldıktan sonra işten çıkarılan taşerondaki işçinin kıdem çilesi bitiyor, emekliler için 'kademeli intibak' yolda...

Taşeron işçilere ve emekliye müjde
Taşeron işçilere ve emekliye müjde
GİRİŞ 03.10.2011 13:35 GÜNCELLEME 03.10.2011 13:35
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron şirketlerde çalışan ve kıdem tazminatına hak kazanabilmek için öngörülen bir yıllık süre dolmadan işten çıkarılan işçilerin mağduriyetine son verileceğini açıkladı. 

Taşeron şirketlerde çalışan işçilerin büyük bölümünün 11 ay çalıştırıldıktan sonra işten çıkarıldığını hatırlatan Çelik, 'Mevcut sistemde kıdem tazminatı alabilmek için 12 ay çalışmak gerekiyor. 11 ay çalıştırıldıktan sonra çıkarılan bir işçi, kıdem tazminatı alamıyor ve hiçbir sosyal haktan faydalanamıyor. Kıdem Tazminatı Fonu kurulduğunda bu sorunu da çözeceğiz. Örneğin bir işçi iki ay çalıştıktan sonra işten çıkarılsa dahi, bu süre kıdemlerine işleyebilmeli' dedi.

Emekli aylıkları arasındaki makasın kapatılması için yürütülen çalışmalar konusunda da bilgi veren Çelik, mevcut tabloyu incelediklerini, iyileştirme için 'kademeli intibak' üzerinde durduklarını belirtti.

Akşam gazetesinin haberine göre; Bakan Çelik, Kıdem Tazminatı Fonu ve emekli aylıkları konusunda şunları söyledi:

BİREYSEL TAZMİNAT FONU OLUŞMALI
Kıdem tazminatı konusundaki çalışmalarımız henüz taslak aşamasına gelmedi. Mevcut sistemi değiştirmeyi planlıyoruz. Herkesin bireysel kıdem tazminatı fonu oluşması yönündeki çalışmalarımız sürüyor. Kıdem tazminatını işçiye hak, işverene zulüm gibi gören iki uç görüş var. Bunun bir hak mefhumuna dönüşmesi için tarafların kafalarındaki tüm önyargıları bir kenara koyarak masaya oturması gerekiyor.

2,5 MİLYON EMEKLİYİ İLGİLENDİRİYOR
1981-2000 arasında emekli olanların asgari aylığı 782 lira. 2000 yılından sonra emekli aylığı alanların aylıklarında ise hızlı bir yükseliş söz konusu. 2000 öncesinde aylık alan yaklaşık 2.5 milyon emekli var. Yani sorun, 2000 yılı öncesinde emekli olanların aylıklarının düşük düzeyde kalmasından kaynaklanıyor. Emekli aylıkları arasındaki bu uçurumu bütçe tolore edebilir mi? Bu makas, kademeli olarak nasıl düzeltilir? Tam olarak kimler bundan etkilenecek? Bütün bunları inceleyeğiz.

İKİ AY ÇALIŞANA BİLE TAZMİNAT VERİLMELİ
Mevcut  sistemde taşeron şirketlerde çalışan işçiler, kıdem tazminatından ve sosyal haklardan yararlanamıyor. Çünkü bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için en az 12 ay çalışması gerekiyor. Taşeron şirketlerdeki işçiler ise 11 ay çalışmış gibi gösteriliyor. Bu yüzden de sosyal hakları yok, kıdem tazminatı hakları yok. Dolayısıyla mevcut sistemin kaldırılarak, Kıdem Tazminatı Fonu'na dönüştürülmesi, bu konuyla da doğrudan ilintili. Yani kıdem tazminatı çalışmaları, taşeron şirketlerde çalışan işçileri bire bir ilgilendiriyor. Bu işçiler iki ay çalışsalar bile, bu süre kıdemlerine işlemeli. Kamuda alt işveren sayısı 4 bin 426. Bu konu, herkesi ilgilendiriyor.

EMEKLİLER İÇİN 'KADEMELİ İNTİBAK'I İNCELİYORUZ
Emekli aylıklarındaki eşitsizliği gidermek için başlattığımız çalışma sürüyor. Sorun ağırlıklı olarak SSK'dan emekli olanları ilgilendiriyor. Bağ-Kur emekli aylıklarında bir sorun yok. 1981 yılından bu yana emekli olanların, aylık bağlanma tablolarını çıkardık. Bu konudaki incelemelerimiz devam ediyor. Kademeli intibak (eşitleme) için neler yapılabileceğine bakıyoruz.

YORUMLAR 6
  • acıl6969 12 yıl önce Şikayet Et
    taseron. Bizim çilemiz de bitecek inşallah aynı tempoda çalış aynı iş gücünü yap sonra 3 yada 4 ayda bir girdi çıktı göster. daha az maas al ve tazminat diye bir ödeme alma hakkın yok. İhaleyi alan firma aynı olduğu halde nasıl oluyorda girdi cıktı yapıyor. (her seferinde işyeri sicil no değişiyor)
    Cevapla
  • hasangulten 12 yıl önce Şikayet Et
    emekli müjdesi. şimdiye kadar AKP döneminde emekliye müjde diye yayınlanan haberlerde emekli umduğunu bulamayıp hep hüsrana uğradı,inşallah buda öyle olmaz. zaten kaşıkla verdiklerini kepçeyle alıyorlar ya.daha maaşa zam görmeden elektrik,doğalgaz vs zamlarını gördük.
    Cevapla
  • bayram akbal 12 yıl önce Şikayet Et
    782 den büyüktür 715. SSK dan emeklileri önceki kanunda taban aylığı alırlardı ve nisbeten iyi idi son kanun kazancı esas aldı ve aylıklar küt aşağı düştü zorbela ssk gününü asgari ücretten tamamlayanlar 100 tl kaybetti akşam rüya görüp sabah meclise kanun diye sunuyorlar sonra düzeltmek için uğraşıyorlar şu anda 1,000.00 tl altında maaş alan tüm emekliler zor durumda kiracı olanların da Hz.ALLAH c.c.yüzüne gülsün!amiiin!
    Cevapla
  • ahmet köse 12 yıl önce Şikayet Et
    allah askına bakanım ya taseron ıscılerı kurtar. bu kardeslerımızıde 4 c ye alın bitsin bu cıle
    Cevapla
  • şaban türk 12 yıl önce Şikayet Et
    devlet işinde çalışan biri olarak sadece liyakat ve adalet istiyorum. taşarön şirketinde meslek elemanı olarak çalışan bir sosyoloğum kurumda öyle sıkıntılar var ki kadroluya iş yaptırılamıyor taşarönden çalışan anasını ağlatıyorlar. taşaronda çalışanların bir çoğu kurum içi torpili olan yani müdürlerin veya müdürlerin etkisindeki kişilerin adamları onlara bile söz geçirilemiyor. öbür taraftan gerçekten toplumu memuriyet noktasında taşıyabilecek liyakatlı hem memur hem müdürlerin az olması ne diyeyimki inşaalah herşeyi ile hak ve adalete uygun liyakatlı çalışan memurlar ümidiyle
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle