ŞTB'den pamuğu kirletmeyin uyarısı!

'Beyaz altın'' olarak adlandırılan pamuğun temiz toplanmaması nedeniyle değer kaybı yaşadığı belirtildi.

ŞTB'den pamuğu kirletmeyin uyarısı!
ŞTB'den pamuğu kirletmeyin uyarısı!
GİRİŞ 02.10.2011 15:45 GÜNCELLEME 02.10.2011 15:45

Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞTB) Başkanı Mehmet Kaya AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun temiz toplanmasına bağlı olarak kalite farkının ortaya çıktığını ifade etti.

''Pamuğun temiz toplanması demek, gerçek kalitesinin ortaya çıkması demektir. Çiftçimiz bunun pek fazla farkında değil, toplarken fazla dikkat etmiyor. Yoksa bizim pamuğumuz Türkiye'nin en kaliteli pamuklarından biridir. Ege pamuğu ile hemen hemen birbirine kalite olarak çok yakındır. Fakat biz bu temiz toplama sorununu pek çözemedik'' diyen Kaya, ''Ürünümüzü yabancı maddelerden arındırarak toplamalıyız. Çitçilerimizden buna çok dikkat etmelerini istiyoruz. Yavaş yavaş çiftçilerimiz de bilinçlenmeye başladı, her geçen yıl daha fazla dikkat ediliyor. Pamuğumuzu daha da temiz toplarsak fiyatlarımız da ona nazaran yüksek olacaktır'' şeklinde konuştu.

Pamuğun Şanlıurfa'da elle toplanmasının yoğun emek ve zahmet istediğine değinen Kaya, ''Pamuk toplamak gerçekten zor bir iştir, bu bölgede bu sıcaklarda pamuk toplamak yoğun emek ve zahmet istiyor. Tabi makineli tarımın yapıldığı alanlarda böyle bir sorunumuz yok elle toplanan pamuklarda bu tür sorunlarla karşılaşıyor. Bizim toplamada da çok kaliteli olmamız gerekiyor'' diye konuştu.

 -''İlgililer kontrol etsin''-

 Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik ise bölgede pamuğun kirli toplanmasının başlıca nedenin hasadın daha çok sonbahar aylarına rastlaması dolayısıyla çiftçinin ürünü toplamada acele etmesinden kaynaklandığını savundu.

Pamuğun temiz toplanmaması sonucu meydana gelen fiyat kaybını önlemek için ilgililerin gerekli kontrolleri yapması gerektiği uyarısında bulunan Melik, şöyle devam etti:

''Bölgede pamuğun kirli toplandığına zaman zaman rastlanıyor. Burada temiz toplamaya çiftçimizin dikkat etmesinin yanı sıra asıl kontrolün ise Tarım İl Müdürlüğü ve çırçır fabrikalarınca sağlanması gerekiyor. Aslında bölgemizde yetiştirilen pamuk, çok aşırı miktarda kirli de sayılmaz.''

Çiftçiler de bazı işçilerin pamuğun toplanmasına yeterli özeni göstermediğini ve ''kilo tutması'' için ürünü yapraklarıyla toplandığını ileri sürdü.

KAYNAK: AA