Japonya Yunanistan'a yardım açıklaması

Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi, Avro Bölgesi ülkelerinin küresel kaygıları hafifletecek mantıklı bir plan bulmaları gerektiğini belirtti ve yardım edebilecekleri sinyalini verdi.

Japonya Yunanistan'a yardım açıklaması
Japonya Yunanistan'a yardım açıklaması
GİRİŞ 27.09.2011 11:18 GÜNCELLEME 27.09.2011 11:18

Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi, ''Yunanistan'ın kurtarılmasına yardım etmede küresel bir planın  parçası olmayı düşünebileceklerini'' söyledi.

Maliye Bakanı Azumi yaptığı açıklamada, Avro Bölgesi ülkelerinin küresel kaygıları hafifletecek mantıklı bir plan bulmaları gerektiğini belirtti.

ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers krizinin bir şirketin kurtarılmasıyla, ancak şimdiki sorunun bir ülkenin borcuyla ilgisi bulunması yüzünden bir bakıma durumun çok ciddi olduğunu vurgulayan Azumi, ''Sağlam bir yönteme dayalı, kabul edilebilir miktarda bir parayı kapsayan, dünyaya ve küresel piyasalara Yunanistan'ın kurtarılması konusunda güvenlik duygusu sağlayabilen bir anlaşma olursa, Japonya'nın yükün bir kısmını paylaşma olasılığını gözardı etmem'' dedi.

Piyasa uzmanları Japonya'nın Yunanistan'ın kurtarılması yükünü paylaşma düşüncesinin Avro Bölgesi'nde istikrarın sağlanmasını istemesi gerçeğinden kaynaklandığını söylüyorlar.

Avrupa Japonya'nın ihracatında önemli yer tuttuğu için, bölgede borç krizine çözüm bulunamamasının Japon mallarına olan talebin düşmesinden ve Japonya'nın büyümesinin zarar görmesinden endişe ediliyor.

Avrupa'da belirsizliğin artması yatırımcıların geleneksel olarak güvenli liman gibi görünen Japon yenine yönelişinin artmasına, bu da yenin ABD doları ve avro karşısında daha fazla değerlenmesine yol açıyor.

Japon yeninin değerlenmesi de Japon mallarının daha pahalı hale gelerek bu ülkenin ihracatının ve şirketlerin karlarının olumsuz etkilenmesine sebep oluyor.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL