Türk bankasında ajan avı!

Ana hissedarı yabancı olan Türkiye’deki bir bankada ilginç bir olay yaşandı. Kadın banka çalışanı, yabancı bir devlet adına ajanlık yaptığı gerekçesiyle işten atılmıştı. MİT iddiayı doğruladı.

Türk bankasında ajan avı!
Türk bankasında ajan avı!
GİRİŞ 27.09.2011 09:07 GÜNCELLEME 27.09.2011 09:07

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kadın bankacının, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) yoğun bir çalışma ve takibinin ardından ajan olduğunun tespit edildiği konuşuluyor.

Vatan'ın haberine göre 2007 yılında Alternatifbank’ı almak isteyen Yunan Alpha Bank’a BDDK’dan onay çıkmamıştı. BDDK, Yunan Alpha hakkında MİT’ten bilgi istemişti. Alpha Bank’ın yönetiminde, Yunan İstihbarat Teşkilatı’nda üst düzey yöneticilikten emekli olmuş birinin yer aldığını bilgisi üzerine BDDK satışa izin vermemişti.

SPK ve İMKB, S&P’NİN NOT KARARIYLA İLGİLİ İNCELEME BAŞLATTI

Global krizle birlikte en çok eleştirilen kurumların başında kredi derecelendirme kuruluşları geliyor. Borç batağı içindeki ülkelere yüksek notlar veren ve krizin patlak vermesiyle bu ülkelerde peşpeşe not indirimi yapan kredi derecelendirme kuruluşları, son dönemde ‘bilgi sızdırma’ skandallarına imza atıyor. İtalya’nın ve bazı Fransız bankalarının notlarının düşürüleceği bilgisi karardan önce piyasalarda konuşulmaya başlanmıştı.

Benzer bir skandal Standard and Poor’s’un (S&P) geçen hafta Türkiye’nin yerel para cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltme kararı öncesinde de yaşandı. Karardan günler önce not artışı olacağı gazetelere bile yansıdı. Türkiye aslında bu tür olaylara yabancı değil. Geçen yıl Türkiye’nin görünümünü yükselten Moody’s de bu kararı piyasalara sızdırmıştı. Hatta köstebeğin ‘ses kaydı’ elinde olan Hazine, durumu Moody’s yönetimine bildirmişti. Bir diğer notçu Fitch’in de 2009 yılında yaptığı 2 kademelik not artışı karardan 1 gün önce gazete manşetlerine taşınmıştı.

İşte yaşanan bu ‘sızıntı’ olayları Ankara’nın sabrını taşırmış durumunda. Duyduklarımıza göre, hem Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) hem de İMKB, S&P’nin geçen haftaki kararı öncesinde bu bilgiyi önceden öğrenip ciddi paralar kazananları tespit etmek için inceleme başlatmış. Hazine Müsteşarlığı da not kararları öncesinde piyasalarda yaşanan sert fiyat hareketlerinden rahatsız olan bir diğer kurum. Cuma günü bankacılarla bir araya gelen Hazine yetkilileri, SPK ve İMKB gibi kendilerinin de yaşananlardan çok rahatsız olduklarını belirtip “Bu işi çok ciddiye alıyoruz. Bunun nereden çıktığını bulmak zorundayız” açıklamasında bulunmuş.

Hazine’nin bu işi ciddiye aldığı ve kurum için not artışı kararını bilen çok az kişinin de konuyla ilgili bilgisine başvuracağı söyleniyor. Olayın bir başka boyutu da not artışı haberini “eksik” verdiği iddia edilen uluslararası bir haber ajansı. Söz konusu haber ajansı S&P’nin kararını “Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye çıktı” şeklinde duyurunca yatırımcılar ilk olarak Türkiye’nin döviz cinsi kredi notunun 2 kademe artırıldığını düşündü. Ancak gerçek dakikalar sonra ortaya çıktı.

Bu tür incelemeler geçtiğimiz yıllardaki not kararları öncesinde de yapılmış fakat bir sonuç çıkmamıştı. Bakalım S&P kararı ile ilgili olarak başlatılan incelemenin sonucu bizi şaşırtacak mı?

VATAN