İSKİ, Sayıştay'ın raporuna itiraz etti

İSKİ, Sayıştay’ın 2010 Hazine İşlemleri Raporu’nda “Hazine’ye Borçlu Kuruluşlar” arasında sayılmasına ve 56 milyon 515 TL alacaklı gösterilmesine itiraz etti.

İSKİ, Sayıştay'ın raporuna itiraz etti
İSKİ, Sayıştay'ın raporuna itiraz etti
GİRİŞ 23.09.2011 10:22 GÜNCELLEME 23.09.2011 10:22

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Sayıştay’ın 2010 Yılı Hazine İşlemleri Raporu’ndaki “Hazine Müsteşarlığı Muhasebe Birimlerine Kayıtlı Alacaklar” listesinde “Borçlu Kuruluş” olarak gösterilmesine itiraz etti.

Sayıştay’ın 2010 Yılı Hazine İşlemleri Raporu’nun 117’nci sayfasında “Hazine Müsteşarlığı Muhasebe Birimlerine Kayıtlı Alacaklar” tablosu yer aldı. Burada Hazine’nin toplam 33.4 milyar TL alacağına kaynaklık eden kamu kuruluşları “Borçlu Kuruluşlar” başlığı altında sıralandı. Tablonun 43. Sırasında, 56 milyon 515 bin liralık “borcu” ile İSKİ de yer aldı.

İSKİ, ANKA’nın raporla ilgili haberinde borçlu olarak gösterilmesine itiraz ederek, Hazine’ye borcu olmadığını duyurdu. İSKİ haberde Hazine’nin kurumdan alacaklı olduğunun ifade edildiğini, ancak İSKİ’nin kamu kurumlarına vadesi gelmiş ve ödenmemiş herhangi bir borcu olmadığının altını çizdi. İSKİ yetkilileri “2012, 2014’te ödenecek şekilde vadeli bir borç olabilir, ancak vadesi gelip de ödenmemiş bir borç yok. Borçlu kuruluş denilince kamuoyunda, borcu var ancak ödememiş gibi algılanıyor. İSKİ bütün borçlarını vadesinde normal biçimde ödemektedir” dediler.

-İRONİ GİBİ-

Sayıştay yetkilileri ise İSKİ’nin liste itirazına, “İroni yapıyor olabilirler. Hazine’yi burada bir SGK, TEDAŞ, posta teşkilatı, belediye gibi kamu kuruluşu olarak saymıyoruz. Hazine burada uluslararası piyasalardan alınmış bir borca kefil olmuş olabilir. Bu bir hizmetin karşılığı olan bir borç değildir. Örneğin yurtdışı piyasalardan, ya da çok kıymetli özel cihaz getirmiştir, ya da bir borç almıştır. Bu tür işlemlerde Hazine garantisi aranır” dediler.

KAYNAK: ANKA